poniedziałek, 29 kwietnia 2013

MARCHEWKA NA CIEPŁO. ZASMAŻANA

Marchewka na ciepło to szybki i bardzo smaczny dodatek do obiadu.

Potrzebujemy:
  • 5 marchewek
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól
  • cukier (do smaku)
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżeczka mąki

Wykonanie:

Marchewke gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu, wyjmujemy ją z garnka, studzimy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy z powrotem do garnka. W małym garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. Naszą pokrojoną marchewkę zagotowujemy, wlewamy do niej zasmażkę, chwile gotujemy i ew. doprawiamy do smaku cukrem i solą. Karotka w UK jest bardzo słodka, dlatego ja akurat nie potrzebuje zbyt dużo cukru. Oczywiście można dorzucić do niej groszek i będziemy mieli marchewkę z groszkiem, jednak u mnie bardziej preferowana jest sama marchewka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz