O niebo smaczniejsze od tych sklepowych 馃槉
Kruche, chrupi膮ce ... super smakuj膮 jako przek膮ska do piwa,
albo i bez piwa - do pochrupania podczas
wieczornego seansu filmowego 馃槈
- 120 g m膮ki pszennej
- 2 ca艂e jajka
- 1 jajko dodatkowo - do posmarowania paluch贸w
- 50 g mi臋kkiego mas艂a
- 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- p艂aska 艂y偶eczka soli
Wykonanie:
M膮k臋 wymiesza膰 z proszkiem do pieczenia, wbi膰 jajka, doda膰 mi臋kkie mas艂o, s贸l, i wyrobi膰 lekkie ciasto. Prze艂o偶y膰 na stolnic臋, rozwa艂kowa膰, wykrawa膰 paski szer. ok 1 cm. Posmarowa膰 rozk艂贸conym jajkiem, posypa膰 sol膮 (i czym tylko lubimy: sezamem ,kminkiem, makiem, czarnuszk膮) i piec w temp.170st ok 15 min, do zrumienienia.
I zdj臋cie ze stycznia 2022 r.
Jakie wbi膰 jajka?
OdpowiedzUsu艅Jak jajko ma by膰 jedno, do posmarowania.
Bardzo dzi臋kuj臋 za czujno艣膰, przepis poprawi艂am ... czasem chochlik baraszkuje sobie na blogu ;-))
Usu艅