wtorek, 16 kwietnia 2013

S艁ONE PALUCHY. DO PIWA IDEALNE

O niebo smaczniejsze od tych sklepowych 馃槉  
Kruche, chrupi膮ce ... super smakuj膮 jako przek膮ska do piwa, 
albo i bez piwa - do  pochrupania podczas 
wieczornego seansu filmowego 馃槈

Sk艂adniki:
  • 120 g m膮ki pszennej
  • 2 ca艂e jajka
  • 1 jajko dodatkowo - do posmarowania paluch贸w
  • 50 g mi臋kkiego mas艂a
  • 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • p艂aska 艂y偶eczka soli

Wykonanie:

M膮k臋 wymiesza膰 z proszkiem do pieczenia, wbi膰 jajka, doda膰 mi臋kkie mas艂o, s贸l, i wyrobi膰 lekkie ciasto. Prze艂o偶y膰 na stolnic臋, rozwa艂kowa膰, wykrawa膰 paski szer. ok 1 cm. Posmarowa膰 rozk艂贸conym jajkiem, posypa膰 sol膮 (i czym tylko lubimy: sezamem ,kminkiem, makiem, czarnuszk膮) i piec w temp.170st ok 15 min, do zrumienienia.



I zdj臋cie ze stycznia 2022 r. 



2 komentarze:

  1. Jakie wbi膰 jajka?
    Jak jajko ma by膰 jedno, do posmarowania.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dzi臋kuj臋 za czujno艣膰, przepis poprawi艂am ... czasem chochlik baraszkuje sobie na blogu ;-))

      Usu艅