Lubię buraki pod każdą postacią.
Często robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki.
Często robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki.
Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu...
Polecam gorąco!
Polecam gorąco!
Składniki:
- 6 buraczków średniej wielkości
- 1 cebula (10 dag)
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smaku
- sól, cukier, pieprz do smaku
Wykonanie:
Buraki oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości. Obieramy całkiem przestudzone i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja korzystam z już ugotowanych, hermetycznie pakowanych, które znacznie ułatwiają mi ... życie :-) Dodajemy pokrajaną w drobną kostkę cebulę. Dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżki cukru, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, pieprz i oliwę. Dokładnie mieszamy. Proporcje przypraw są oczywiście uzależnione od naszego smaku, więc doprawiamy wg uznania wymienionymi przyprawami.
Sałatkę można jeść na ciepło, chociaż ja zdecydowanie bardziej wolę na zimno (podobnie jak zasmażane buraczki) :))
Sałatkę można jeść na ciepło, chociaż ja zdecydowanie bardziej wolę na zimno (podobnie jak zasmażane buraczki) :))
Ja tez uzywam ugotowanych,czasem kupuje w sloikach w occie tez sa pyszne tylko niewszedzie mozna je kupic.Bardzo dobze wykonane zdjecie.
OdpowiedzUsuńdziękuję p.Romanie za miłe słowa :) co do fotografii kulinarnej to ... dopiero raczkuję w temacie, tym bardziej cieszę się, że zdjęcie wyszło ok :) dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)
OdpowiedzUsuń