poniedziałek, 22 kwietnia 2013

TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda nie przepadam za ich robieniem, te wszystkie etapy przygotowywania... kapusty, farszu.. sosu zabierają jednak sporo czasu... A jednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia 😎



Składniki:
  • 1 główka kapusty białej
  • 300 g  mielonego mięsa (u mnie z łopatki)
  • ok 200 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula do farszu
  • 1 cebula do sosu
  • olej 
  • sól 
  • pieprz 
  • koperek
Na sos:
  • bulion 
  • ok 30g masła (najlepiej klarowane jeśli mamy)
  • łyżka mąki
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietanka 18% 
  • cukier – szczypta
  • sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:

Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy na dnie naczynia, w którym będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie.



Przygotowujemy sos - W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę smażymy, a następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał.
Zalewamy gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby całe były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Naczynie z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekamy przez ok. 1.5 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem.


 




12 komentarzy:

  1. Gołąbki zawsze robi się u mnie na kilka dni, ale i tak je lubię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taak.. jak już siedzieć przy gołąbkach w kuchni to... do bólu! :-)))i na jakiś czas spokój

      Usuń
  2. Dziękuję! Znakomity przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos REWELACYJNY!!!!!Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował. Ja osobiście bardzo lubię sosik pomidorowy :-)

      Usuń
  4. Witam

    Ile tego bulionu trzeba dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy ile chcesz mieć sosu, musi porządnie przykryć gołąbki, przynajmniej ja tak robię, bo lubimy sporo sosu :-) pozdrawiam.

      Usuń
  5. Ile mniej więcej wychodzi golabkow z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 8-10szt, zależy jaka masz kapustę i ile farszu będziesz nakładała na każdy liść.

      Usuń
  6. Dziendobry

    I wlasnie takiego przepisu szukalem do dziela

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że ktoś wykorzystuje Państwa zdjęcia jako swoje: https://www.facebook.com/barnaklinach/photos/a.368749826632798.1073741829.359465637561217/895050340669408/?type=3&theater :(

    OdpowiedzUsuń