poniedziałek, 29 września 2014

GĘSTA POMIDOROWA Z PRZETARTYMI WARZYWAMI

Kocham pomidory i wszystko co pomidorowe :) Zupy, sosy, sałatki ... A, że często gotuję zupę pomidorową, staram się, aby za każdym razem miała ona trochę inny smak. Tym razem smak mojej zupy podkreśliłam zblendowanymi ugotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka). Pomysł ten skradłam z bloga Asi : Kulinarne Szaleństwa Margarytki  i uważam, że jest rewelacyjny. Bo zazwyczaj marchewkę z zupy zjadam, ale z pozostałymi warzywami ... różnie bywa. Asia przemyciła je w bardzo fajny sposób do swojej pomidorówki ze świeżych pomidorów, a ja powielam jej pomysł :)) Zupa przyrządzona w ten sposób jest gęsta i  aksamitna, nawet ryż jest tutaj zbędny. Następnym razem pomyślę o innym dodatku do zupy :))




Składniki:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • młody por
  • 3 puszki pomidorów w sosie własnym
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • słodka papryka
dodatkowo: u mnie 100g ryżu
łyżka kwaśnej śmietany 12%


Wykonanie:


W garnku ( mój 3 l) zagotowujemy wodę z obranymi warzywami. W czasie kiedy warzywa się gotują do wysokiego pojemnika wlewamy pomidory w sosie własnym i blendujemy je na gładką pulpę. Zmiksowane pomidory wlewamy do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy warzywa są już bardzo miękkie wyjmujemy je, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i podobnie jak pomidory - blendujemy. Do zupy dodajemy opłukany ryż i przyprawy: sól, pieprz, paprykę, drobno posiekany czosnek oraz szczyptę cukru do smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż będzie miękki, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarł nam do dna garnka. Kiedy ryż jest już miękki do zupy przekładamy zblendowane warzywa, co rewelacyjnie zagęści zupę i dodatkowo nada jej nieco inny smak. Całość mieszamy - ja dodatkowo dodałam łyżkę śmietany, a całość posypałam posiekaną natką pietruszki.








piątek, 26 września 2014

OMLET FRANCUSKI Z GROSZKIEM

Moje ukochane jajka tym razem pod odsłoną omletu z groszkiem. 
Prosto, sycąco i smacznie :)




Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki groszku
  • sól
  • pieprz



Wykonanie: 



Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki masła. Do miski wbić jajka, posolić, popieprzyć, rozbić je widelcem. Wlać masę jajeczną i smażyć omlet z jednej strony ( spód ma być lekko zrumieniony, a wierzch lekko ścięty). Wierzch omletu posypać groszkiem, patelnię przykryć pokrywką i dosmażyć górę  jeszcze chwilę. Po usmażeniu zsunąć omlet na talerz, składając go przy tym na połowę.





wtorek, 23 września 2014

UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Jest jesień. 
Są śliwki. 
Jest ciasto ze śliwkami ❤



Składniki: (blaszka o wymiarach 28 cm x 19 cm)
  • 2 szklanki mąki (340 g)
  • 200 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru (ok 300 g)
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • śliwki lub inne sezonowe owoce

Wykonanie:


Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić  z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło, ciągle ubijając mikserem na najniższych obrotach. Gęstą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temp.180st.





Smaczna Jesień

poniedziałek, 22 września 2014

PIERŚ KURZĘCA W SOSIE Z CHORIZO,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Warzywny sosik, z dużą ilością papryki, cebuli, pieczarek oraz pikantnym chorizo wspaniale komponuje się z delikatnym filetem z kurczaka. 
To połączenie to strzał w 10-tkę - przynajmniej dla naszych kubków smakowych ;-))





Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 200g pieczarek
  • 1 krótka laska kiełbasy chorizo (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik)
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • słodka i ostra papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • łyżka mąki
  • łyżka śmietany 18%



Wykonanie: 


Z każdej piersi odcinamy tzw.filecik i kroimy ją wzdłuż na 2 cienkie filety. Każdy kawałek solimy, pieprzymy, posypujemy obiema paprykami. Wkładamy do lodówki, na czas przygotowywania składników do sosu. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w paski, chorizo w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy na nim z obu stron filety z kurczaka. Kiedy się zrumienią, przekładamy je na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę - na końcu pieczarki. Na podsmażonych warzywach układamy filety, całość zalewamy wodą (ok 2 szkl.) dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy (do smaku) i dusimy ok 30 minut. Na koniec doprawiamy wg uznania solą, pieprzem i szczyptą cukru. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, a takiego nie lubimy zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w wodzie. Jeśli wolimy rzadkie sosy, tą czynność pomijamy. Uwieńczeniem będzie łyżka śmietany (u mnie ukwaszonej) i posiekany koperek.





piątek, 19 września 2014

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM

Mięciutkie, puszyste z pysznym nadzieniem budyniowo-owocowym ...
takie właśnie są te drożdżówki. Zjesz jedną i za chwilę masz ochotę na 
kolejną ...




Składniki (na około 12 -13 sztuk):
  • 500g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła
Ponadto:
dowolne owoce, 1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy  posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.






środa, 17 września 2014

SPAGHETTI Z CZERWONĄ CEBULĄ I KIEŁBASĄ

Obiad w 15 minut. Dosłownie. 
Na pierwszy rzut oka raczej skromny, żadnej wysady ... makaron, czerwona cebula, kabanosy drobiowe i duużo natki pietruszki. 
Skromnie ale jakże  pysznie! 
Czasami, nie warto ... komplikować sobie życia :))



Składniki:
  • ugotowany makaron (dowolny)
  • 2 czerwone cebule
  • kiełbasa (u mnie 3 kabanosy drobiowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • odrobina posiekanej bazylii
  • olej/masło klarowane
Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oleju/maśle klarowanym pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy jest już odpowiednio miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną wędlinę. Mieszamy i smażymy kolejne 10 minut. Na koniec wrzucamy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy, aby dokładnie połączył się z zawartością patelni, posypujemy posiekaną natką i bazylią i ... zjadamy ze smakiem :))




poniedziałek, 15 września 2014

WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM

Pewnie każda pani domu ma swój "żelazny" przepis na rosół :)) 
U mnie najczęściej na stół trafia rosół typowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim z dodatkiem wołowiny. 
Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka!





Składniki:

  • szponder wołowy
  • udka z kurczaka
  • marchew
  • pietruszka
  • seler (wraz z liśćmi)
  • por
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:


 Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy  do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu mięso oddaje swój aromat wodzie podczas gotowania, tworząc bulion.
Wodę z mięsem zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godziny. Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz warzywa. Sprawdzamy też czy kurczak nie jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go, a resztę składników gotujemy na malutkim ogniu kolejne 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy  rosół osiągnął już zamierzony smak. Zestawiamy go z ognia, przecedzamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, u mnie obowiązkowo w rosole ląduje pokrojona marchewka. 


piątek, 12 września 2014

PROSTA SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI

Ta surówka nie dosyć, że jest prosta i pyszna, do tego jeszcze bardzo zdrowa. Bo rzodkiew zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. 
Korzystne działanie ma  również na nasz układ trawienny. 
Jest niskokaloryczna , soczysta i  pyszna w smaku.
Przepis na surówkę jest bardzo prosty: rzodkiew starłam na dużych oczkach, podobnie jak marchew, kawałek czerwonej papryki pokroiłam w kostkę.  Ponadto dodałam kawałek pora (białą część), sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku, koperek oraz łyżkę jogurtu greckiego. 
Pychota!!!





Smaczna Jesień

czwartek, 11 września 2014

KLOPSY JAJECZNO-WARZYWNE

Ponieważ bardzo lubimy klopsy jajeczne, postanowiłam trochę urozmaicić ich smak przed dodanie brokuła i kalafiora. 
Klopsiki zyskały dodatkowo trochę inny posmak. Myślę, że takie "przemycenie"warzyw może być dobrym pomysłem szczególnie jeśli w domu są dzieci, które nie przepadają za warzywami :)) 
Klopsy fajnie smakują zarówno na ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno.



Składniki: (na 11 niewielkich klopsików)

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka (surowe)
  • kilka różyczek ugotowanego brokuła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kilka różyczek ugotowanego kalafiora
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • olej


Wykonanie:


Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte jajka, cebulkę, rozduszony widelcem kalafior i brokuł, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 





środa, 10 września 2014

BABKA Z SERKIEM MASCARPONE

Szybka i prosta - jak większość babek :) 
W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :)) 
Polecam gorąco!




  • Składniki:
20 dag margaryny
10 dag serka mascarpone
3/4 szklanki cukru
1/2 op. cukru waniliowego
szczypta soli
5 jajek
kilka kropli aromatu cytrynowego do jasnej części
kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy 
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag płatków migdałowych (do posypania)
50 ml mleka 
 

  • dodatkowo na ciasto ciemne:

  • 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance)
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać  mleko i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna).
Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier,mleko i aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, polać polewą i obsypać płatkami migdałów.




wtorek, 9 września 2014

KARKÓWKA Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM

Karkówka w sosie własnym z dużą ilością cebuli ... 
potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich. 
Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-)  
Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-)




Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do karkówki
  • majeranek
  • słodka papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3-4 łyżki oleju
  • śmietana 18%



Wykonanie:


Karkówkę nacieramy przyprawami, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszła smakami. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy mięso dość mocno ze wszystkich stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po obsmażonym mięsie podsmażamy pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zrumieni zawartość patelni przelewamy do naczynia z karkówką, podlewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 1.5h. Po tym czasie karkówka na pewno będzie już miękka. Powstały sosik doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz śmietaną.






sobota, 6 września 2014

KURCZAK NA RYŻU

Szybko, łatwo i pożywnie :))
Wszystkie składniki myk - na blaszkę i do piekarnika. 
Robi się praktycznie samo, a my możemy w tym czasie np. oddać się ulubionej lekturze ...

Składniki:
  • 6 udek z kurczaka
  • 4 torebki ryżu
  • 4 szklanek wody
  •  2 cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego 
  • sól
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka

Wykonanie:


Udka posypujemy solą, pieprzem, obiema paprykami (lub ulubioną przyprawą do kurczaka). Wkładamy do lodówki na 1h. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę, przecier pomidorowy,trochę soli  i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą. Na to układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około 1 .5h w zależności od wielkości udek. Po upływie godziny folię ściągamy,aby udka nam się przyrumieniły, a ryż mieszamy.





piątek, 5 września 2014

JAJECZNICA NA SERKU MASCARPONE

Brak pomysłu na wykorzystanie serka mascarpone skłonił mnie do "odpalenia" internetu. A tak Wujek Dobra Rada (czyt.google) podsunął przepis na puszystą jajecznicę smażoną na tymże właśnie serku. Postanowiłam spróbować. 
I powiem tak - efekt wizualny super! 
Jajecznica wyszła wyjątkowo puszysta. Smak zdecydowanie delikatniejszy od tej tradycyjnie smażonej, ale dla mnie jakoś tak mało ... jajeczna :))
Ja chyba naprawdę jestem tradycjonalistką, bo smaku jajecznicy smażonej na maśle nic nie przebije ...
Poniżej  moja wersja obiadowa - z ziemniakami i mizerią z rzodkiewką.



Składniki:
  • 2 łyżeczki serka mascarpone
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • koperek lub szczypiorek
Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy serek, kiedy się roztopi wbijamy rozkłócone jajka. Mieszamy, solimy, pieprzymy i smażymy na małym ogniu, do uzyskania ulubionej konsystencji. Ciepłą posypujemy szczypiorkiem.





czwartek, 4 września 2014

JEŻYNOWY SORBET

Przepis na ten pyszny sorbet znalazłam kiedyś na stronie Uroda i Zdrowie  ... Wersja z jogurtem zaciekawiła mnie.
 Musiałam go jak najszybciej przyrządzić :))



Składniki:
  •  400 ml wody
  •  250 g jeżyn
  •  1 cytryna
  •  125 g naturalnego jogurtu bez cukru
  •  200 g cukru


Przygotowanie: 

Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać sok z dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać  syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować.











wtorek, 2 września 2014

SCHAB POD CEBULOWĄ PIERZYNKĄ

Tradycyjny kotlet schabowy pokryty pierzynką z cebuli i sera. 
Miliony kalorii! 😂
 Ale  bardzo smacznie. 
Od czasu do czasu można zaszaleć.




Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • starty żółty ser
Wykonanie:

Kotlety rozbijamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor (na sklarowanym maśle lub oleju wg upodobania i możliwości). Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej kotlety, a na nich warstwę usmażonej cebuli i warstwę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 10 min - do momentu, aż ser się rozpuści.