wtorek, 23 września 2014

UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Jest jesień. 
Są śliwki. 
Jest ciasto ze śliwkami ❤



Składniki: (blaszka o wymiarach 28 cm x 19 cm)
  • 2 szklanki mąki (340 g)
  • 200 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru (ok 300 g)
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • śliwki lub inne sezonowe owoce

Wykonanie:


Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić  z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło, ciągle ubijając mikserem na najniższych obrotach. Gęstą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temp.180st.





Smaczna Jesień

4 komentarze:

  1. Heleno, przeapaetycznie wygląda :) Napisz proszę w jakiej wielkości formy najlepiej go upiec ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam przepis o wymiary foremki :))

      Usuń
  2. Jedzmy śliwki póki smakują najlepiej! W takim ciastku to na pewno poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycam się Twoim ciastem! Śliwki i ciasto ucierane... PYCHA!

    OdpowiedzUsuń