poniedziałek, 15 września 2014

WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM

Pewnie każda pani domu ma swój "żelazny" przepis na rosół :)) 
U mnie najczęściej na stół trafia rosół typowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim z dodatkiem wołowiny. 
Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka!





Składniki:

  • szponder wołowy
  • udka z kurczaka
  • marchew
  • pietruszka
  • seler (wraz z liśćmi)
  • por
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:


 Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy  do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu mięso oddaje swój aromat wodzie podczas gotowania, tworząc bulion.
Wodę z mięsem zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1 godziny. Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz warzywa. Sprawdzamy też czy kurczak nie jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go, a resztę składników gotujemy na malutkim ogniu kolejne 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy  rosół osiągnął już zamierzony smak. Zestawiamy go z ognia, przecedzamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, u mnie obowiązkowo w rosole ląduje pokrojona marchewka. 


4 komentarze:

  1. u mnie rosół zawsze z dodatkiem wołowiny :) Najchętniej jak jest jeszcze kawałek gęsi i kaczki do tego. Ale nigdy nie dodaję indyczego mięsa, bo wydaje mi się, że rosół ma wtedy słodkawy posmak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie :) Indyk nadaje lekkiej słodkości ... a gęś.. i kaczuszka... jak najbardziej :)) Taki rosołek to rarytas!

      Usuń
  2. Bardzo lubię rosoły z mieszanego mięsa. A makaronu ryżowego nigdy jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron ryżowy ze względu na swój delikatny smak nie bardzo pasuje to rosołu drobiowego. Z rosołem wołowym natomiast komponuje się super! :))

      Usuń