poniedziałek, 22 września 2014

PIERŚ KURZĘCA W SOSIE Z CHORIZO,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Warzywny sosik, z dużą ilością papryki, cebuli, pieczarek oraz pikantnym chorizo wspaniale komponuje się z delikatnym filetem z kurczaka. 
To połączenie to strzał w 10-tkę - przynajmniej dla naszych kubków smakowych ;-))





Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 200g pieczarek
  • 1 krótka laska kiełbasy chorizo (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik)
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • słodka i ostra papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • łyżka mąki
  • łyżka śmietany 18%



Wykonanie: 


Z każdej piersi odcinamy tzw.filecik i kroimy ją wzdłuż na 2 cienkie filety. Każdy kawałek solimy, pieprzymy, posypujemy obiema paprykami. Wkładamy do lodówki, na czas przygotowywania składników do sosu. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w paski, chorizo w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy na nim z obu stron filety z kurczaka. Kiedy się zrumienią, przekładamy je na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę - na końcu pieczarki. Na podsmażonych warzywach układamy filety, całość zalewamy wodą (ok 2 szkl.) dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy (do smaku) i dusimy ok 30 minut. Na koniec doprawiamy wg uznania solą, pieprzem i szczyptą cukru. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, a takiego nie lubimy zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w wodzie. Jeśli wolimy rzadkie sosy, tą czynność pomijamy. Uwieńczeniem będzie łyżka śmietany (u mnie ukwaszonej) i posiekany koperek.





1 komentarz:

  1. Chorizo jest dobre smażone gotowane z ciecierzycą , soczewica, fasola i cocido madrileno i z makaronem rurkami i do tortilla de patatas ale z kurczakiem ?

    OdpowiedzUsuń