czwartek, 11 września 2014

KLOPSY JAJECZNO-WARZYWNE

Ponieważ bardzo lubimy klopsy jajeczne, postanowiłam trochę urozmaicić ich smak przed dodanie brokuła i kalafiora. 
Klopsiki zyskały dodatkowo trochę inny posmak. Myślę, że takie "przemycenie"warzyw może być dobrym pomysłem szczególnie jeśli w domu są dzieci, które nie przepadają za warzywami :)) 
Klopsy fajnie smakują zarówno na ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno.



Składniki: (na 11 niewielkich klopsików)

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka (surowe)
  • kilka różyczek ugotowanego brokuła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kilka różyczek ugotowanego kalafiora
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • olej


Wykonanie:


Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte jajka, cebulkę, rozduszony widelcem kalafior i brokuł, koperek oraz przyprawy: sól, pieprz  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 





2 komentarze:

  1. wygladaja bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie Ci wyszły te jajeczne kotleciki, ładnie podane. Z chęcią wypróbuję przepis na te kotleciki z warzywkami :)

    OdpowiedzUsuń