sobota, 30 listopada 2013

OMLET ZIEMNIACZANY

Taki pożywny ziemniaczany omlet to danie pasujące zarówno na śniadanie jak i obiad albo kolację. Wszystko zależy od naszego apetytu oraz upodobań żywieniowych. Jeden woli bardziej pożywne śniadanie, ktoś inny zadowoli się pospolitą owsianką :) 
Omlet ziemniaczany to także  fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam od obiadu.




Potrzebujemy do niego:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 3 jajka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2 łyżki mleka
  • olej

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym podać drobno posiekany ząbek czosnku (jeśli lubimy) i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dorzucić ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki (gat.sałatkowy, nie rozlatujący się). Jajka roztrzepać w miseczce, dodać mleko, sól, pieprz, paprykę. Zalać masą jajeczną zawartość patelni. Smażyć całość do ścięcia się jajek na małym ogniu pod przykryciem.



 Po usmażeniu omlet posypać posiekaną natką pietruszki.



piątek, 29 listopada 2013

COŚ DO CHLEBA CZYLI KOPERKOWA PIECZEŃ Z MIELONEJ KARKÓWKI

Dobra na zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem 😉) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie. 
Oczywiście do przygotowania pieczeni możemy wykorzystać dowolne mięso mielone, ale  z karkówki pieczeń wychodzi wyjątkowo pyszna 👌



Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego z karkówki
  • 2 kajzerki
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • 4 całe jaja
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • olej do posmarowania wierzchu pieczeni

Wykonanie:

Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą,  pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem.



Piec ok. 1h w temp.180st



czwartek, 28 listopada 2013

JAJKA NA BEKONIE CZYLI TO, CO ANGLICY LUBIĄ NAJBARDZIEJ

Jajka na bekonie to typowo angielskie śniadanie :) 
Oczywiście w skład tego obfitego śniadania wchodzą jeszcze kiełbaski, fasolka, grzanki, smażone pomidory i ... uuu... długo by tu wymieniać. 
W każdym bądź razie przeciętny Polak umarłby z przejedzenia spożywając każdego dnia takie cuda :) jednak same jajka na bekonie nie są złe i serwuję je od czasu do czasu oczywiście jako ... danie obiadowe :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 plastry bekonu
  • odrobina soli
  • pieprz
Wykonanie:

Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Na gorącą patelnię (bez tłuszczu) kładziemy plasterki bekonu i mocno rumienimy je z obu stron. Wysmażone odkładamy na talerz, a na tłuszczu wytopionych przez bekon robimy sadzone jajka, soląc je tylko odrobinę, bo bekon jest bardzo słony, więc ten słony smaczek pozostał nam na patelni. Gotowe jajka układamy na bekonie i posypujemy szczypiorkiem.




Ja takie jajka podaję z małymi ziemniaczkami, brązowymi pieczarkami i surówką.



środa, 27 listopada 2013

SMAK DZIECIŃSTWA CZYLI DESER Z BUDYNIU I KASZKI MANNY

Dziś coś na słodko bez użycia piekarnika :) 
Budyń czekoladowy i kaszka ... smak dzieciństwa, mam nadzieję, że dla większości z Was miłe wspomnienia. 
Ja pamiętam, że budyń i kisiel gotowało się u mnie w domu bardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę.
Teraz pomału i kisiel i budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki i bardzo smaczny pomysł na popołudniowy deser ...





Składniki: (na 6 szklaneczek)

  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 4 czubate łyżki kaszy manny
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1.5l mleka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • starte orzechy laskowe i czekoladowe ozdoby do dekoracji deseru


Wykonanie:

2 budynie czekoladowe ugotować w 1l mleka wg przepisu na opakowaniu. 1/2 ugotowanego budyniu rozlać od razu do szklaneczek, druga połowę odstawić. W drugim garnku zagotować 0.5l mleka z cukrem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Gotować ok 5 min (od zagotowania) na małym ogniu ciągle mieszając, aby kaszka nie przywarła do dna. Po tym czasie wlać kaszkę na pierwszą wartstwę czekoladowego budyniu w naszych szklaneczkach. Na kaszkę wlewamy pozostały budyń. Posypujemy startymi orzechami laskowymi oraz (ale to już kiedy budyń dobrze wystygnie) czekoladowymi ozdobami. Można jeść jeszcze ciepły, ale i z lodówki jest bardzo smaczny.













wtorek, 26 listopada 2013

ZDROWE KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ

Każdy kto chce dostarczyć swojemu organizmowi bomby witaminowej powinien skusić się na dodanie do swojego codziennego jadłospisu kaszy jaglanej, pod jakąkolwiek postacią. 
Oprócz witamin i minerałów kasza jaglana zawiera także krzemionkę, która występuje bardzo rzadko w innych produktach, a która doskonale wpływa na włosy, paznokcie, skórę i zęby. Potrawy przygotowane z kaszy jaglanej są lekkostrawne i nie zawierają glutenu. 
Dlatego po spożyciu posiłku z zawartością tejże kaszy na pewno nie będziemy czuli się wzdęci i ociężali.  Pyszne są sałatki z dodatkiem kaszy jaglanej i nie mniej pyszne - kotleciki -  u mnie z dodatkiem chudej szynki i zielonej papryki. Bardzo smaczne są gorące, prosto z patelni, ale i na zimno nie tracą swoich walorów smakowych. 
Polecam :)





Składniki:

  • 3/4szkl kaszy jaglanej
  • 2 średnie cebule
  • 1 zielona papryka
  • 15-20 dkg chudej szynki
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 całe jajka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • tymianek
  • koperek lub natka pietruszki
  • olej


Wykonanie:


Zaczynamy od pozbawienia kaszy charakterystycznej goryczki. W tym celu wsypujemy ją na sitko, przelewamy zimną, bieżącą wodą i następnie wrzątkiem. Przekładamy kaszę do garnka i zalewamy podwójną ilością wody - jeśli kaszy było 3/4 szklanki - wody musi być 1,5szkl. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut nie mieszając. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć płyn i być już miękka. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do dużej miski. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę. Całość chwilę smażymy. Po usmażeniu przekładamy wszystko do naszej miski z kaszą. W małej miseczce rozbijamy 2 jajka, dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i mieszamy.Przelewamy masę do kaszy, i doprawiamy: solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, odrobiną tymianku i koperkiem lub natką. Mieszamy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręczniczek, żeby pozbyć się z kotletów tłuszczu, na którym smażyliśmy.







poniedziałek, 25 listopada 2013

PLACEK PO ZBÓJNICKU

Placek po zbójnicku to pyszne i sycące danie (z typu jesienno-zimowych). Zestawienie ulubionych chyba przez wszystkich placków ziemniaczanych z warzywno-paprykowym sosem genialnie się komponuje. 
Oczywiście do gulaszu możemy użyć dowolnych składników i przypraw - tu rządzi całkowicie swoboda i nie stresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :)) 
Ma on nam po prostu  smakować :)


Składniki na gulasz :

  • 0,8 kg mięsa wieprzowego- może być łopatka,szynka
  • 1  cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • kilka pieczarek,
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie,
  • majeranek 
  • papryka słodka
  • papryka ostra


Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę .
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z ogórkami. Paprykę kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem i
obtaczamy w mące. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy dość mocno z każdej strony. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmażonego mięsa.
Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Podlewamy całość bulionem i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki i  doprawiamy całość solą i pieprzem według uznania. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody.


Przepis na placki ziemniaczane znajdziecie TUTAJ




niedziela, 24 listopada 2013

KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Z każdego pobytu w PL przywożę sobie jakiś fajny przepis. 
Ostatnim razem dostałam przepis na pyszną karkówkę. Z grzybami robiłam już niejednokrotnie, ale nigdy w słodko-kwaśnej pomidorowej zalewie. 
Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy. 
Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami 😉


Składniki:
1,5 kg karkówki
przyprawa do karkówki
majeranek
ostra papryka
2 cebule
suszone grzyby
150 g pieczarek
olej
Na zalewę:
3 łyżki magi,
3 łyżek octu winnego,
4 łyżki koncentratu pomidorowego ,
7-8 łyżek wody (ja dodaję wodę od moczenia grzybów),
2 łyżeczki cukru
1 łyżka pikantnego ketchupu

Wykonanie:

Suszone grzyby namoczyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Karkówkę pokroić w plastry ok.1cm, posypać przyprawami  i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (można na całą noc). Następnie obtoczyć plastry w mące i obsmażyć krótko na patelni z obu stron.
Mięso układać w żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek. 




Warstwy  układać do wyczerpania składników.   
Następnie zalać wszystko zalewą.
Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni.


Efekt końcowy - z dodatkiem ziemniaków:



i wersja z makaronem :))








sobota, 23 listopada 2013

MINI GALARETKI DROBIOWE

Galareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa  i warzyw, które było bazą do zupy czy  rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę.
Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne 😊



Składniki:
  •       3  udka kurczaka 
  •       2  marchewki
  •       kawałek selera 
  •       1 pietruszka
  •       kawałek pora
  •       sól
  •       pieprz
  •       6 łyżeczek (płaskich) żelatyny
  •       kilka ziaren ziela angielskiego
  •       2 liście laurowe
  •       3 jajka
  •       mała puszeczka drobnego groszku
  •       natka pietruszki
  •       czerwona papryka konserwowa
  •       3l wody

Wykonanie:

W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem, porą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy z bulionu udka i warzywa, bulion przecedzamy i do gorącego dodajemy żelatynę. Zagotowujemy (ale nie gotujemy) mieszając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Mięso obieramy, kroimy w drobną kostkę, podobnie marchew i pietruszkę. Groszek odcedzamy, ugotowane na twardo jajka kroimy na plasterki, paprykę konserwową w kostkę. W pojemniczkach układamy na spodzie wg uznania:np. jajko,groszek - zalewamy odrobiną bulionu i czekamy aż pierwsza warstwa zastygnie. Następnie układamy mięsko i pozostałe składniki galarety zalewając pojemniki do końca galaretą. 
Taką galaretę możemy wg uznania sporządzać albo w jednym dużym naczyniu albo (ja zazwyczaj tak robię) w mniejszych pojemniczkach np. po jogurcie.






KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM


Proste, kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! 😊



Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 3/4 l. mleka
  • 2 budynie śmietankowe  z cukrem
Ponadto
słoik prażonych jabłek (ok.700ml)

Wykonanie:
Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu na opakowaniu, z tym, że zamiast 1l mleka użyłam 3/4l.
Blaszkę o wymiarach (22 x 40 cm) wysmarować tłuszczem.  Na spód blachy wyłożyć jedną część ciasta, nakuć widelcem, na to wyłożyć prażone jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać budyń (może być ciepły) chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę pozostałą część ciasta. Można ją sobie rozwałkować na stolnicy i na wałku przenieść ciasto.
Piec około 50 minut w 190  st. C.  Dobrze wystudzić, najlepiej w lodówce. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 



czwartek, 21 listopada 2013

KALAFIOROWA. Z ZIEMNIAKAMI I LEKKIMI PULPECIKAMI

Zupa kalafiorowa to chyba obok pomidorowej i ogórkowej jedna z najbardziej "polskich" zup😎
Zna ją każde dziecko i większość z nas lubi. Nie wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie na jakimś  drobiowym. Czasami  też serwuję ją z  lekkimi mięsnymi pulpecikami, które sprawiają, że zupa staje się bardzo treściwa. Zawsze też dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sprawia, że zupa staje się aksamitna w smaku ... 



Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 3 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • śmietana 18%
  • natka lub koperek
Na pulpety:
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie udziec z indyka i szynka)
  • 1 jajko
  • trochę kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Wykonanie:

Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na gotującą się osoloną wodę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i  pokrojonymi w kostkę warzywami (oprócz ziemniaków). Gotujemy ok 10 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu.  Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy słodką 18% śmietanę. Oczywiście jeśli ktoś nie liczy kalorii, może dodać śmietanę 30% - zupa będzie jeszcze bardziej delikatna i śmietanowa.  Całość posypujemy sporą ilością zielonej natki lub koperku.  







środa, 20 listopada 2013

WOŁOWY GULASZ Z KLOPSIKAMI Z ANGIELSKICH KIEŁBASEK ŚNIADANIOWYCH

Gulasz robię dość często, więc staram się, aby za każdym razem był on trochę inny w smaku. Tym razem pokombinowałam całkowicie:)
Był piękny kawałek wołowiny, były angielskie białe kiełbaski (kupione w zupełnie innym celu) i powstał przepyszny, oryginalny gulasz, o pięknej ciemnej barwie i bardzo fajnym smaku.
 Gęsty - oprócz mięsa zawiera marchewkę, cebulę i pieczarki, a pomiędzy dużymi kawałkami wołowiny plątają się malutkie klopsiki. 
Do tego obowiązkowo kasza (akurat nie miałam gryczanej, więc padło na jęczmienną) i obiad gotowy!




Składniki:
  • 1kg wołowiny
  • 6 angielskich białych śniadaniowych kiełbasek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 25dkg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • słodka papryka
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Wołowinę kroimy w duże kawałki, obsypujemy przyprawami, wkładamy na miseczkę i chowamy do lodówki na ok 1h. W tym czasie z kiełbasek wyciskamy masę, formując klopsiki wielkości orzecha włoskiego.Na sklarowanym maśle rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki marchewki. Do zrumienionej cebuli przekładamy mięso,zwiększamy ogień i przysmażamy je ze wszystkich stron. Powinno pięknie się przyrumienić i puścić ciemno brązowy sosik. Po chwili dokładamy do mięsa klopsiki i całość smażymy jeszcze ok 10 minut. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, sól i podlewamy przegotowaną wodą, tak aby zakryła nam mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 1.5h (czas gotowania zależy od gatunku naszej wołowiny). Pieczarki kroimy w plasterki dorzucamy do mięsa. Od czasu do czasu mieszamy, aby uniknąć przypalenia gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz doprawiamy do smaku. 


Podajemy obowiązkowo z kaszą i buraczkami albo ogórkiem kiszonym.




wtorek, 19 listopada 2013

TRUSKAWKOWA KLASYKA CZYLI TRUSKAWKOWY DESER

Smaczne, lekkie i orzeźwiające :-)
 czyli to, co tygrysy lubią najbardziej :-)






Składniki:
  • 400 g świeżych truskawek
  • 10 g żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 5 łyżek cukru

Wykonanie:

Truskawki myjemy, obieramy, 4-5 sztuk odkładamy do dekoracji. Kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze, następnie dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Równie dobrze możemy cukier zastąpić cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, lekko studzimy i mieszamy z truskawkowym musem.  Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z truskawkami. Nakładamy do pucharków  i wkładamy do lodówki na ok 1h. Przed podaniem dekorujemy pozostawionymi truskawkami i ewentualnie kleksem śmietany. Smacznego!


poniedziałek, 18 listopada 2013

SAŁATKA Z PIEROŻKAMI RAVIOLI

Bardzo lubię ravioli i mogę je spożywać pod wszelaka postacią.
Tym razem ravioli z mięsem i boczkiem wylądowały w mojej sałatce. Było mniej tradycyjnie, ale baaardzo smacznie. 



Składniki:
  • opakowanie pierożków ravioli (moje z mięsem i boczkiem)
  • 1 ogórek zielony
  • 150 g szynki drobiowej
  • 150 g sera żółtego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • trochę majonezu

Wykonanie:

Ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Ogórka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Ser, szynkę i paprykę kroimy na drobne paseczki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączmy wszystkie składniki, solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy  majonez wg (ilość wg naszych upodobań smakowych) oraz szczypiorem. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce co najmniej 2h.



sobota, 16 listopada 2013

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁAMI I BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Ta zapiekanka jest kombinacją  moich ulubionych smaków: makaronu, białej kiełbasy, brokułów i pysznego sosu serowego. Wymyśliłam ją sama, chociaż eureki nie odkryłam :-) 
Najzwyczajniej w świecie połączyłam to, co wg mnie do siebie pasuje :) Uważam, że większość przepisów powstających w ten sposób jest strzałem w 10! Bo chyba intuicja to najlepszy doradca, przynajmniej jeśli już działa się jakiś czas w kuchni :) 
Zapraszam zatem na prostą, tanią i bardzo smaczną zapiekankę wg. Walijskiego Pichcenia :))


Składniki:

  • op. dowolnego makaronu (zużyłam 1/2 ugotowanej porcji, pozostałą połowę wykorzystałam do innego dania)
  • 4 białe kiełbaski
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 1 brokuł
  • starty ser mozarella (ok. 100g)
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • łyżka oleju


Na sos:

  • 100ml smietanki 18%
  • 1/2 serka topionego o dowolnym smaku ( 100g-ramowego)
  • 50ml mleka
  • gałka muszkatołowa


Wykonanie:


Makaron ugotować al dente. Brokuł również ugotować al dente. Odcedzić. Cebulę i białą część pora  pokroić w piórka, podsmażyć na oleju na złoty kolor, po czym dodać  pokrojoną w paseczki białą kiełbasę. Całość wymieszać i smażyć ok 5 minut. Przygotować sos: mleko podgrzać w rondelku, dodać rozdrobniony serek topiony oraz śmietankę. Wymieszać rózgą. Dodać do smaku sól, pieprz, gałkę  muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem układać na przemian: makaron, kiełbasę z cebulą, brokuł - posolić, popieprzyć, dodać ostrą paprykę do każdej z warstw. 


Kiedy składniki wyczerpią się zalewamy zapiekankę naszym sosem serowym i posypujemy po wierzchu startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 20 minut. Smacznego!





czwartek, 14 listopada 2013

BLOK CZEKOLADOWY

Ostatni mój post był zdrowy i niskokaloryczny, a teraz coś dla przeciwwagi - niezdrowe, kaloryczne i  ... baardzo smaczne :)
Blok czekoladowy - smak dzieciństwa i PRL-owskich czasów, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami a o słodyczach można było pomarzyć :) 
Moja dzisiejsza wersja wzbogacona jest tylko o posiekane orzechy, 
ale do tradycyjnego bloku dodawało się obowiązkowo pokruszone herbatniki i rodzynki. 
Jest kaloryczny, ale nie sposób zjeść więcej niż mały kawałek, bo blok jest bardzo słodki.


Składniki :
  • 250 g mleka w proszku 
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • 4 łyżki kakao 
  • 3/4k. kasi
  • 1/2 szkl. wody
  • aromat rumowy (kilka kropli)
  • 100g orzechów włoskich 
Wykonanie:

W rondelku roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy , kakao oraz wodę . Podgrzewać mieszając wszystkie składniki , aż utworzy się gładka masa. Następnie lekko ją przestudzić, po czym dodać mleko w proszku i posiekane orzechy
. Dokładnie wymieszać, dodać kilka kropli aromatu i przełożyć na kwadratową blaszkę wyłożoną folią aluminiową (blok będzie wtedy niższy) lub do podłużnej keksówki (blok będzie wyższy) . Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny .


niedziela, 10 listopada 2013

OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH. Z ZIEMNIAKAMI

Zupę ogórkową zazwyczaj gotuję albo drobiu (udkach lub skrzydełkach) - jest wtedy delikatna, albo na wędzonym żeberku - wychodzi wtedy bardziej wyrazista z wędzoną nutą ... obie wersje są smaczne a zależą tylko od tego, co w danym momencie mam w lodówce lub zamrażarce. 
Tym razem wygrzebałam piękne wędzone żeberka ❤  i kości od schabu. 



Składniki:
  • pasek żeberek wieprzowych
  • 1 kość schabowa
  • słoik ogórków kiszonych
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek  selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka klarowanego lub zwykłego masła

Wykonanie:


Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę.  Żeberka wraz z kością od schabu umyć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę posolić (tak 2 łyżeczki) i gotować ok 25 -30 minut. Następnie dorzucić nasze warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotować do momentu, kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. Wtedy mięso wyjąć na talerzyk. Ogórki starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć chwilę na sklarowanym (lub zwykłym) maśle i przełożyć do zupy w momencie, kiedy warzywa są już ugotowane. Nie dodajemy ogórków wcześniej, ponieważ sok z ogórków spowoduje, że warzywa nie dogotują się i będą twarde. Gotować całość jeszcze około 10 minut. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso z obranych żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy.