Taki pożywny ziemniaczany omlet to danie pasujące zarówno na śniadanie jak i obiad albo kolację. Wszystko zależy od naszego apetytu oraz upodobań żywieniowych. Jeden woli bardziej pożywne śniadanie, ktoś inny zadowoli się pospolitą owsianką :)
Omlet ziemniaczany to także fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam od obiadu.
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 zielonej papryki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 3 jajka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 2 łyżki mleka
- olej
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym podać drobno posiekany ząbek czosnku (jeśli lubimy) i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dorzucić ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki (gat.sałatkowy, nie rozlatujący się). Jajka roztrzepać w miseczce, dodać mleko, sól, pieprz, paprykę. Zalać masą jajeczną zawartość patelni. Smażyć całość do ścięcia się jajek na małym ogniu pod przykryciem.
Po usmażeniu omlet posypać posiekaną natką pietruszki.
Po usmażeniu omlet posypać posiekaną natką pietruszki.
Znowu ciekawy przepis Helenko na "gwizdany obiad".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wieczornie!
Bylo,bardzo pysznie!Ewa
OdpowiedzUsuń