Galareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa i warzyw, które było bazą do zupy czy rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę.
Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne 😊
Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne 😊
Składniki:
- 3 udka kurczaka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- sól
- pieprz
- 6 łyżeczek (płaskich) żelatyny
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 jajka
- mała puszeczka drobnego groszku
- natka pietruszki
- czerwona papryka konserwowa
- 3l wody
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem, porą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy z bulionu udka i warzywa, bulion przecedzamy i do gorącego dodajemy żelatynę. Zagotowujemy (ale nie gotujemy) mieszając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso obieramy, kroimy w drobną kostkę, podobnie marchew i pietruszkę. Groszek odcedzamy, ugotowane na twardo jajka kroimy na plasterki, paprykę konserwową w kostkę. W pojemniczkach układamy na spodzie wg uznania:np. jajko,groszek - zalewamy odrobiną bulionu i czekamy aż pierwsza warstwa zastygnie. Następnie układamy mięsko i pozostałe składniki galarety zalewając pojemniki do końca galaretą.
Taką galaretę możemy wg uznania sporządzać albo w jednym dużym naczyniu albo (ja zazwyczaj tak robię) w mniejszych pojemniczkach np. po jogurcie.
Jak ładnie zrobiłaś te galaretki, aż zachęcają do zjedzenia, lubię tak ładnie podane potrawy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Danusiu, staram się tylko światło już o tej porze roku nie takie, zwłaszcza gdy się ma zwykłą cyfrówkę :( ale staram się pichcić apetycznie i fotografować apetycznie :-) pozdrawiam!
Usuńczy musi byc 3litry wody? na 3 udka kurczaka,
OdpowiedzUsuńIlość wody jest tutaj rzeczą najmniej istotną, umowną powiedziałabym :-)) Wody można użyć tyle, aby przykryła nam mięso i warzywa.
Usuńz wlasnego doswiadczenia powiem ze ilosc wody w tym przepisie jest b,istotna,im bardziej rozcienczony wywar tym mniej smaczna bedzie galaretka .
Usuń