czwartek, 21 listopada 2013

KALAFIOROWA. Z ZIEMNIAKAMI I LEKKIMI PULPECIKAMI

Zupa kalafiorowa to chyba obok pomidorowej i og贸rkowej jedna z najbardziej "polskich" zup馃槑
Zna j膮 ka偶de dziecko i wi臋kszo艣膰 z nas lubi. Nie wymaga d艂ugiego gotowania, wi臋c jest ma艂o k艂opotliwa w przyrz膮dzaniu. To jedna z nielicznych zup, kt贸rej nie gotuj臋 na mi臋sie. No ewentualnie na jakim艣  drobiowym. Czasami  te偶 serwuj臋 j膮 z  lekkimi mi臋snymi pulpecikami, kt贸re sprawiaj膮, 偶e zupa staje si臋 bardzo tre艣ciwa. Zawsze te偶 dodaj臋 do niej 艣mietan臋, kt贸ra podkre艣la s艂odycz kalafiora i sprawia, 偶e zupa staje si臋 aksamitna w smaku ... 



Sk艂adniki:
  • 1 艣redni kalafior
  • 3 marchewki
  • 艂odyga selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • kawa艂ek selera
  • 3 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • li艣膰 laurowy
  • s贸l
  • 艣mietana 18%
  • natka lub koperek
Na pulpety:
  • 250 g mi臋sa mielonego (u mnie udziec z indyka i szynka)
  • 1 jajko
  • troch臋 kaszy manny
  • s贸l
  • pieprz
  • majeranek
Wykonanie:

Mi臋so mielimy, dodajemy do niego jajko, kasz臋 mann膮, s贸l, pieprz, majeranek i wyrabiamy na g艂adk膮 mas臋. Mokr膮 d艂oni膮 formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na gotuj膮c膮 si臋 osolon膮 wod臋 wraz z li艣ciem laurowym, zielem angielskim i  pokrojonymi w kostk臋 warzywami (opr贸cz ziemniak贸w). Gotujemy ok 10 minut, po czym dodajemy dok艂adnie umyty i pokrojony na r贸偶yczki kalafior oraz pokrojone w kostk臋 ziemniaki. Ca艂o艣膰 gotujemy do mi臋kko艣ci warzyw i pulpet贸w - ok 30 minut na ma艂ym ogniu.  Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy s艂odk膮 18% 艣mietan臋. Oczywi艣cie je艣li kto艣 nie liczy kalorii, mo偶e doda膰 艣mietan臋 30% - zupa b臋dzie jeszcze bardziej delikatna i 艣mietanowa.  Ca艂o艣膰 posypujemy spor膮 ilo艣ci膮 zielonej natki lub koperku.  







3 komentarze: