Zupa kalafiorowa to chyba obok pomidorowej i og贸rkowej jedna z najbardziej "polskich" zup馃槑
Zna j膮 ka偶de dziecko i wi臋kszo艣膰 z nas lubi. Nie wymaga d艂ugiego gotowania, wi臋c jest ma艂o k艂opotliwa w przyrz膮dzaniu. To jedna z nielicznych zup, kt贸rej nie gotuj臋 na mi臋sie. No ewentualnie na jakim艣 drobiowym. Czasami te偶 serwuj臋 j膮 z lekkimi mi臋snymi pulpecikami, kt贸re sprawiaj膮, 偶e zupa staje si臋 bardzo tre艣ciwa. Zawsze te偶 dodaj臋 do niej 艣mietan臋, kt贸ra podkre艣la s艂odycz kalafiora i sprawia, 偶e zupa staje si臋 aksamitna w smaku ...
Sk艂adniki:- 1 艣redni kalafior
- 3 marchewki
- 艂odyga selera naciowego
- 1 pietruszka
- kawa艂ek selera
- 3 ziemniaki
- ziele angielskie
- li艣膰 laurowy
- s贸l
- 艣mietana 18%
- natka lub koperek
- 250 g mi臋sa mielonego (u mnie udziec z indyka i szynka)
- 1 jajko
- troch臋 kaszy manny
- s贸l
- pieprz
- majeranek
Mi臋so mielimy, dodajemy do niego jajko, kasz臋 mann膮, s贸l, pieprz, majeranek i wyrabiamy na g艂adk膮 mas臋. Mokr膮 d艂oni膮 formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na gotuj膮c膮 si臋 osolon膮 wod臋 wraz z li艣ciem laurowym, zielem angielskim i pokrojonymi w kostk臋 warzywami (opr贸cz ziemniak贸w). Gotujemy ok 10 minut, po czym dodajemy dok艂adnie umyty i pokrojony na r贸偶yczki kalafior oraz pokrojone w kostk臋 ziemniaki. Ca艂o艣膰 gotujemy do mi臋kko艣ci warzyw i pulpet贸w - ok 30 minut na ma艂ym ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy s艂odk膮 18% 艣mietan臋. Oczywi艣cie je艣li kto艣 nie liczy kalorii, mo偶e doda膰 艣mietan臋 30% - zupa b臋dzie jeszcze bardziej delikatna i 艣mietanowa. Ca艂o艣膰 posypujemy spor膮 ilo艣ci膮 zielonej natki lub koperku.
Klopsiki do kalafiorowej? Jestem na tak! :)
OdpowiedzUsu艅polecam gor膮co! :)
OdpowiedzUsu艅Ano, zimna by艂aby niesmaczna ;)
Usu艅