Proste, kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! 😊
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maki krupczatki
- 2 jajka
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 3/4 l. mleka
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
Ponadto:
słoik prażonych jabłek (ok.700ml)
słoik prażonych jabłek (ok.700ml)
Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu na opakowaniu, z tym, że zamiast 1l mleka użyłam 3/4l.
Blaszkę o wymiarach (22 x 40 cm) wysmarować tłuszczem. Na spód blachy wyłożyć jedną część ciasta, nakuć widelcem, na to wyłożyć prażone jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać budyń (może być ciepły) chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę pozostałą część ciasta. Można ją sobie rozwałkować na stolnicy i na wałku przenieść ciasto.
to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
pyszne ... było :) a na blog chętnie zajrzę :) pozdrawiam
UsuńJak ja lubię takie kombinacje smakowe:)
OdpowiedzUsuńja również - proste, i bardzo ... domowe :) pozdrawiam
Usuń
OdpowiedzUsuńjabłko i budyń tworzą cudowny melanż, aż nabrałam ochoty, aby przygotować taką delicję w domu - pozdrawiam
Też takie piekę,jest po prostu pyszne. Czasem przed zarobieniem ciasta polewam odrobiną wrzątku,ciasto jest bardziej kruche.Spód smaruję różą domowej roboty. Fajny blog👍 zaglądam czasem.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również :-)))
Usuń