sobota, 23 listopada 2013

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM


Proste, kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! 😊



Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 3/4 l. mleka
  • 2 budynie śmietankowe  z cukrem
Ponadto
słoik prażonych jabłek (ok.700ml)

Wykonanie:
Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu na opakowaniu, z tym, że zamiast 1l mleka użyłam 3/4l.
Blaszkę o wymiarach (22 x 40 cm) wysmarować tłuszczem.  Na spód blachy wyłożyć jedną część ciasta, nakuć widelcem, na to wyłożyć prażone jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać budyń (może być ciepły) chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę pozostałą część ciasta. Można ją sobie rozwałkować na stolnicy i na wałku przenieść ciasto.
Piec około 50 minut w 190  st. C.  Dobrze wystudzić, najlepiej w lodówce. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 



7 komentarzy:

  1. to musi być pyszne :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne ... było :) a na blog chętnie zajrzę :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Jak ja lubię takie kombinacje smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również - proste, i bardzo ... domowe :) pozdrawiam

      Usuń

  3. jabłko i budyń tworzą cudowny melanż, aż nabrałam ochoty, aby przygotować taką delicję w domu - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie piekę,jest po prostu pyszne. Czasem przed zarobieniem ciasta polewam odrobiną wrzątku,ciasto jest bardziej kruche.Spód smaruję różą domowej roboty. Fajny blog👍 zaglądam czasem.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń