czwartek, 14 listopada 2013

BLOK CZEKOLADOWY

Ostatni mój post był zdrowy i niskokaloryczny, a teraz coś dla przeciwwagi - niezdrowe, kaloryczne i  ... baardzo smaczne :)
Blok czekoladowy - smak dzieciństwa i PRL-owskich czasów, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami a o słodyczach można było pomarzyć :) 
Moja dzisiejsza wersja wzbogacona jest tylko o posiekane orzechy, 
ale do tradycyjnego bloku dodawało się obowiązkowo pokruszone herbatniki i rodzynki. 
Jest kaloryczny, ale nie sposób zjeść więcej niż mały kawałek, bo blok jest bardzo słodki.


Składniki :
  • 250 g mleka w proszku 
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • 4 łyżki kakao 
  • 3/4k. kasi
  • 1/2 szkl. wody
  • aromat rumowy (kilka kropli)
  • 100g orzechów włoskich 
Wykonanie:

W rondelku roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy , kakao oraz wodę . Podgrzewać mieszając wszystkie składniki , aż utworzy się gładka masa. Następnie lekko ją przestudzić, po czym dodać mleko w proszku i posiekane orzechy
. Dokładnie wymieszać, dodać kilka kropli aromatu i przełożyć na kwadratową blaszkę wyłożoną folią aluminiową (blok będzie wtedy niższy) lub do podłużnej keksówki (blok będzie wyższy) . Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny .


15 komentarzy:

  1. A czy mozna uzyc zmielonych orzechow zamiast w kawalkach?? Zbieram sie do bloku od kilku miesiecy, ale powstrzymuja mnie to, ze musze unikac gryzienia twardych produktow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jasne! koncepcja dodatków zależy od Ciebie. Możesz dodać herbatniki, płatki migdałów, suszoną żurawinę a nie twarde orzechy :) powodzenia! :)

      Usuń
    2. Dziekuje. Tak mi sie wydawalo, ze mozna zastapic te cale orzechy, ale juz z rozpedu pytam, bo wiele razy spartaczylam potrawe przerabiajac polski przepis na angielskie produkty - dlatego staram sie rozwiac kazde swoje watpliwosci. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Uwielbiam taki blog czekoladowy, najlepsze jest w nim to, że można dodawać co się tylko podoba (chodzi o bakalie, dodatki).

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) Z orzechami jeszcze nie robiłam, zwykle dodaję herbatniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wariacji na temat tej słodkiej przekąski jest wiele i można dodawać do środka co tylko dusza zapragnie :-)

      Usuń
  4. O tak! Uwielbiam! Pamiętam jak mama robiła!
    Aga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie, czy można zamiast mleka w proszku dodać budyń w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że nie wiem :( a nie chciałabym wprowadzać Cię w błąd. Poszperałam jednak w necie i znalazłam przepis na blok czekoladowy bez mleka na budyniu : http://www.smaczne-blogowanie.pl/2010/01/24/blok-czekoladowy-bez-mleka-w-proszku/ - pozdrawiam :))

      Usuń
  6. Jak ja dawno takich nie jadłam :D. Jakoś mi się z zimą kojarzą, więc ze zrobieniem trochę poczekam :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń