czwartek, 10 grudnia 2020

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO. NA TWAROGU I MASCARPONE.

Serniczek na zimno, to taka chyba klasyka polskich wypieków😍 
Jeśli szwankuje nam piekarnik, albo zwyczajnie nie mamy ochoty go "odpalać" robimy jakieś ciacho bez pieczenia. I zazwyczaj wybór pada na sernik, bo któż go nie lubi, prawda? Mój sernik na zimno jest pysznie aksamitny, delikatny, lekko zaromatyzowany cytrynową nutą extraktu (u mnie cytrynowy, bo nie lubię waniliowego). Nie robię też spodu z biszkoptów, bo przy nakładaniu z reguły biszkopty ... zostają na spodzie blaszki. Poza tym są suche i zapychające, więc moje serniki na zimno najczęściej nie mają spodu. 



Składniki: (u mnie tortownica o średnicy 25 cm)
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 op (250 g) serka mascarpone
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1/2 op cukru waniliowego
  • kilka kropli extraktu cytrynowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok 300 g truskawek

Wykonanie: 


Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy oraz extrakt. Miksujemy wszystko do połączenia  składników.
Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy część z naszych truskawek (drobno pokrojonych).  Gotową masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego ściągnięcia się. 


 



wtorek, 8 grudnia 2020

KIEŁBASKI Z SZYNKI W SOSIE POMIDOROWYM

 Kiełbaski w sosie pomidorowym ... to chyba kolejne danie PRL-u i wspomnienie dzieciństwa 😀 Coś na smak kiełbasek kotlińskich z puszki, które jako dziecko uwielbiałam 😍 Danie mega proste, mega szybkie i bardzo smaczne. Ja wykorzystałam tu kiełbaski z szynki (ogólnie dostępne, o dobrym składzie), ale możemy wykorzystać parówki czy inną dobrą kiełbaskę. Zależy wszystko od tego co uda nam się kupić, i co lubimy. Serwowania takiego dania to kolejna dowolność 😎 My jedliśmy z bagietką, ale jeśli lubicie makaron, ryż czy ziemniaki - też będzie pasować 😉


Składniki:

  • 300 g kiełbasek z szynki
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej
  • passata pomidorowa (u mnie ok 600 ml)
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • koperek


Wykonanie:


Na rozgrzanym oleju  podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dorzucamy pokrojone pieczarki, a następnie pokrojone na 1 cm kawałki kiełbaski. Smażymy mieszając, aby kiełbaski ładnie się przyrumieniły. Następnie dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy i zalewamy całość pomidorową passatą. Dusimy na małym ogniu od 15 minut, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec możemy dodać 2-3 łyżki śmietany, jeśli lubimy ładodniejsze smaki. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podanemy z chrupiącą bagietką, lub jak lubimy z makaronem czy ziemniakami. 





piątek, 4 grudnia 2020

BITKI WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM. Z GRZYBAMI.

Klasyczne, ale jakże pyszne danie obiadowe. Bo kto z nas nie lubi mięciutkiego mięsa, zatopionego w ciemnym, aromatycznym sosie? 😉


Składniki:
  • kilka plastrów udźca wołowego
  • 1/2 szkl suszonych grzybów 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • 2 łyżki mąki
  • smalec  do smażenia
Wykonanie: 


Grzyby zalewamy wodą. Moczymy ok 1 h. Mięso kroimy na niezbyt grube plastry. Posypujemy niewielka ilością mąki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy dość mocno każdy plaster, aż do przyrumienienia. Przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do podsmażonych wcześniej plastrów mięsa dodajemy zawartość patelni, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Mięso zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 2h (do miękkości mięsa). Na koniec zaciągamy lekko sos, łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku. 




wtorek, 1 grudnia 2020

PLACKIE ZIEMNIACZANE Z KASZANKĄ I KAPUSTĄ KISZONĄ

 Prosta, pyszna przekąska lub danie obiadowe 😃 Zazwyczaj robię je wtedy, kiedy mam nadmiar ugotowanej kapusty kiszonej. Wtedy szybciutko podsmażam kaszankę i zostają mi tylko do zrobienia małe ziemniaczane placki. Smaki bardzo fajnie w tym daniu komponują się i wg mnie idealnie do siebie pasują 😉 Zachęcam do wypróbowania przepisu, zwłaszacza miłośników takich podróbów jak kaszanka 😎

Przygotowanie kapusty kiszonej:

Kapustę w zależności od jej kwaśnego smaku odciskamy z nadmiaru soku, szatkujemy. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, Odrobinę solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. 

Przygotowanie kaszanki:

Na odrobinie oleju podsmażamy 1 cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojoną kaszankę. Smażymy. Na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i sporą ilością majeranku.

Przygotowanie placków ziemniaczanych:

4-5 umytych  i obranych ziemniaków ścieramy na tarce na małych oczkach ( do tego dania użyłam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy 1 jajko, 2 łyżki mąki sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką niewielkie placuszki z ciasta ziemniaczanego. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Na gorące placki nakładamy usmażoną kaszankę oraz kapustę kiszoną. 





niedziela, 29 listopada 2020

BABKA ZEBRA. MIĘCIUTKA I WILGOTNA


Składniki: (na formę typu keksówka )

  • 5 jaj
  • 2.5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl wody gazowanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Wykonanie:


Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Ciagle ubijając dodajemy po kolei pozostałe składniki: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, wodę gazowaną. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut. 







piątek, 27 listopada 2020

WĄTRÓBKA Z INDYKA Z CEBULKĄ, PAPRYKĄ I NUTĄ CZOSNKU



Składniki:
  • ok 700 g wątróbki z indyka
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła klarowanego 
 Wykonanie:


Wątróbkę oczyszczamy z ewentualnych błon i włókien. Płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem (mokra - będzie nam pryskać na patelni). Kroimy na mniejsze kawałki np.paski, posypujemy lekko mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Kiedy się przyrumieni posypujemy delikatnie majerankiem, solą i pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę, po czym przekładamy na talerz. 
Na tym samym tłuszczu z dodatkiem masła klarowanego podsmażamy pokrojoną cebulę, paprykę oraz czosnek. Cebulkę również lekko solimy i pieprzymy. Kiedy udusi się nam na złoty kolor, dodajemy do niej usmażoną wcześniej wątróbkę.




 

środa, 25 listopada 2020

MIĘCIUTKIE ROGALIKI SEROWE

Mięciutkie, puszyste i bardzo proste do zrobienia rogaliki 👍
Wystarczy zagnieść wszystkie składniki i formować te pyszne maleństwa. Nadzienie do nich to pełna dowolność! Możemy nadziewać je powidłami, marmoladą, prażonymi jabłkami czy drylowanymi wiśniami ... Zawsze będzie bardzo smacznie, bo przetestowałam już większość opcji 😉
Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera takie rogaliki są najsmaczniejsze przez 1 - góra 2 dni, i nie nadają się na długie przechowywanie. 



Składniki: (na ok 20 szt)
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 100 g cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zmielonego twarogu
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • powidła śliwkowe

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy średniej wielkości rogaliki. Jak wspomniałam nadziewamy w środku dowolnie ( u mnie tym razem powidła).  Zwinięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania złotego koloru: około 15-17 minut. Po wystudzeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 





czwartek, 19 listopada 2020

SURÓWKA Z PORA

 Prosta, szybka i bardzo smaczna. Smak pikantnego pora przełamany został słodką, soczystą marchewką.  Bardzo lubimy do ryb, mięs z grilla i innych : smażonych lub duszonych.


Składniki:

  • por
  • marchewka
  • majonez
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz biały
  • szczypta cukru

 Wykonanie:

Pora kroimy, lekko solimy, aby odrobinę zmiękł. Dodajemy starta na oczkach marchewkę oraz majonez połączony wcześniej ze śmietaną (proporcje - tak jak lubimy). Mieszamy całość, doprawiamy do smaku odrobiną cukru i białego pieprzu.



wtorek, 17 listopada 2020

BOCZEK PIECZONY W PRZYPRAWACH

Dziś danie dla smakoszy, którzy nie koniecznie liczą kalorie. Taki pyszny, mięciutki boczek możemy zjeść na ciepło z ziemniakami polanymi sosem, który powstał podczas duszenia mięsa, albo na zimno - z musztardą lub chrzanem.


Składniki:

boczek surowy (u mnie kawałek o wadze 1.20 kg)

Na marynatę:

  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • ostra musztarda
  • olej 

Wykonanie:


Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Skórę boczku nacinamy, mięso smarujemy dokładnie ze wszystkich stron marynatą. Wkładamy do rękawa do pieczenia mięsa wraz z resztą marynaty. Woreczek wkładamy do lodówki co najmniej na 1 dobę. W tym czasie możliwie jak najczęściej obracamy woreczek, aby marynata dokładnie pokrywała mięso. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1h-1.5h. Po godzinie otwieramy woreczek (ostrożnie) i dopiekamy mięso do miękkości już bez przykrycia. Długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze wpływa na miękkość i smak mięsa. Dlatego czas pieczenia (duszenia) musimy dopasować indywidualnie do naszego kawałka mięsa. 




sobota, 14 listopada 2020

PUSZYSTA DROŻDŻÓWKA. Z BUDYNIEM I JAGODAMI

 U mnie znów drożdżowo 😍 Nic na to nie poradzę, że ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną, i ... chyba wzajemną 💓 Tym razem wzbogaciłam je warstwą budyniu i jagodami. 


Składniki: (na blachę 31cmx41cm)

  • 8 dkg świeżych drożdży
  • 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce)
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 szkl zimnego mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy 16 g
  • 5 szkl mąki
  • aromat cytrynowy
  • dowolne owoce

dodatkowo: budyń waniliowy z cukrem ugotowany w połowie przewidzianego na opakowaniu mleka oraz dowolne owoce (u mnie jagody)
 
Wykonanie: 
Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto wyrobić (można robić to przy użyciu drewnianej łyżki, do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, lub mikserem przy użyciu haka - szybciej i wygodniej)  i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Na wierzch ciasta wyłozyć wystudzony lekko budyń, owoce i posypać wierzch kruszonką.

 Piec ok. 45 min w temp.175st.





środa, 11 listopada 2020

NALEWKA Z JAGÓD LEŚNYCH. JAGODZIANKA

Nalewka z jagód ... nie tylko pyszna, ale i ... zdrowa 👍
Bo jagody są nieocenioną skarbnicą właściwości prozdrowotnych. Mają dużą zawartość przeciwutleniaczy. Są niskokaloryczne. Pozytywnie wpływają na nasz wzrok... zapobiegają anemii i dłuugo długo by jeszcze wymieniać ich walory. Dlatego zachęcam gorąco do sporządzenia sobie takiej nalewki , chociażby ze względu na te wszystkie cudowne właściwości 😎
Na zdjęciach poniżej moja nalewka z 2018 roku, która doczekała się w końcu "opracowania" czyli przepisu 😁
Oczywiście jak to bywa z każdą domową nalewką: sposób jej zrobienia oraz  użyte proporcje (cukier, alkohol) są sprawą zupełnie indywidualną. Robimy tak, żeby wyszło smacznie, a nie ... książkowo 😉



Składniki:
  • ok 1l jagód
  • 0.5 kg cukru (do smaku)
  • 0.5 l spirytusu (do smaku)
  • 250 ml wódki 40% (do smaku)

Wykonanie:

Jagody oczyścić. Włożyć  do dużego słoja, zasypać cukrem. Słój zamknąć i wstrząśnąć nim, aby cukier dokłądnie okleił nasze owoce. Odstawić na 2 tygodnie, każdego dnia potrząsając słojem, aby jagody puściły sok, a cukier rozpuścił się. Następnie powstały nalew  (sok) zlewamy, a  jagody zalewamy alkoholem. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 2 tygodnie. Po tym czasie jagody odcedzamy, a  płyn łączymy z odlanym wcześniej nalewem. Odciskamy  też z alkoholu delikatnie owoce. Powstałą nalewkę filtrujemy. Ja robie to 2x korzystając z filtów do kawy. Przefiltrowaną nalewkę zamykamy w butelkach na kolejne miesiące .... 







wtorek, 10 listopada 2020

PYSZNA KRUCHA SZARLOTKA NA SMALCU. NAJLEPSZA

Mega krucha, dzięki mące krupczatce, którą upielbiam przy tego typu wypiekach.  Na jej kruchość i delikatność ma także wpływ dodany smalec, a prawdziwe masło podkręca dodatkowo smak ciasta. No i te uprażone jabłka ... 😍  w środku!  Nie będę się więcej rozpisywać ... Musicie koniecznie ją upiec 😋


Składniki na kruche ciasto: (na blachę 31 x 40 cm)

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 100 g smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • cukier wanilinowy (16 g)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnego mleka
Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Ja dodałam 2 łyżki cukru, i ta ilość była wystarczająca. Wszystko zależy jednak od smaku jabłek i naszych upodobań. Więc proponuję masę jabłkową spróbować i ew. doprawić wg własnego uznania. Jabłka smażymy mieszając od czasu do czasu, do momentu kiedy zaczną się delikatnie rozpadać. Wtedy dodajemy kisiel (proszek), mieszamy całość do połączenia się. 

Wykonanie:

Podane składniki na ciasto łączymy ze sobą. Najpierw siekając wszystko nożem, a potem wyrabiając ręcznie do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na 2 części. Jedną rozwałkowujemy, i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 12 minut. 
Następnie na podpieczony spód wykładamy uprażoną masę jabłkową. Wyrównujemy całość, i na wyłożone jabłka ścieramy na tarce na oczkach drugą część naszego ciasta. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.