Serniczek na zimno, to taka chyba klasyka polskich wypiek贸w馃槏
Je艣li szwankuje nam piekarnik, albo zwyczajnie nie mamy ochoty go "odpala膰" robimy jakie艣 ciacho bez pieczenia. I zazwyczaj wyb贸r pada na sernik, bo kt贸偶 go nie lubi, prawda? M贸j sernik na zimno jest pysznie aksamitny, delikatny, lekko zaromatyzowany cytrynow膮 nut膮 extraktu (u mnie cytrynowy, bo nie lubi臋 waniliowego). Nie robi臋 te偶 spodu z biszkopt贸w, bo przy nak艂adaniu z regu艂y biszkopty ... zostaj膮 na spodzie blaszki. Poza tym s膮 suche i zapychaj膮ce, wi臋c moje serniki na zimno najcz臋艣ciej nie maj膮 spodu.
Sk艂adniki: (u mnie tortownica o 艣rednicy 25 cm)
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 op (250 g) serka mascarpone
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1/2 op cukru waniliowego
- kilka kropli extraktu cytrynowego
- 3 艂y偶eczki 偶elatyny
- 2 galaretki truskawkowe
- ok 300 g truskawek
呕elatyn臋 rozpuszczamy w 1/3 szklanki gor膮cej wody, dok艂adnie mieszamy i odstawiamy do wystygni臋cia. Do misy miksera przek艂adamy zmielony twar贸g, dodajemy mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy oraz extrakt. Miksujemy wszystko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
Nast臋pnie dodajemy przestudzon膮 偶elatyn臋 i dok艂adnie mieszamy. Na koniec dodajemy cz臋艣膰 z naszych truskawek (drobno pokrojonych). Gotow膮 mas臋 serow膮 wylewamy do tortownicy wy艂o偶onej foli膮 spo偶ywcz膮. Wstawiamy do lod贸wki na oko艂o godzin臋, a偶 masa st臋偶eje. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml gor膮cej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej uk艂adamy umyte i osuszone truskawki. Ca艂o艣膰 zalewamy t臋偶ej膮c膮 galaretk膮 i wstawiamy do lod贸wki na kilka godzin, do ca艂kowitego 艣ci膮gni臋cia si臋.
Nast臋pnie dodajemy przestudzon膮 偶elatyn臋 i dok艂adnie mieszamy. Na koniec dodajemy cz臋艣膰 z naszych truskawek (drobno pokrojonych). Gotow膮 mas臋 serow膮 wylewamy do tortownicy wy艂o偶onej foli膮 spo偶ywcz膮. Wstawiamy do lod贸wki na oko艂o godzin臋, a偶 masa st臋偶eje. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml gor膮cej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej uk艂adamy umyte i osuszone truskawki. Ca艂o艣膰 zalewamy t臋偶ej膮c膮 galaretk膮 i wstawiamy do lod贸wki na kilka godzin, do ca艂kowitego 艣ci膮gni臋cia si臋.
Cudowny serniczek! Zdrowych Wesolych Swiat!
OdpowiedzUsu艅Serniczek pyszny, delikatny, wielokrotnie sprawdzony. Tylko co do 偶elatyny nie jestem pewna, chyba jej jako艣膰 si臋 pogorszy艂a, bo ostatnio wychodzi s艂abo 艣ci臋ty.
OdpowiedzUsu艅Polecam serniczek w po艂膮czeniu z ciastem czekoladowym z polew膮......mmmmmm!!;)
Z ciastem czekoladowym? 馃榾
Usu艅Ja na tak膮 ilo艣膰 masy daj臋 4 艂y偶ki 偶elatyny,polecam doda膰 :)
Usu艅4 艂y偶ki czy 艂yzeczki?
Usu艅4 艂y偶eczki chyba?
Usu艅By艂 3 godziny w lodowce i z sernika b艂oto a 偶elatyny da艂am o 艂y偶eczk臋 wi臋cej i tym bardziej powinien si臋 艣ci膮膰
OdpowiedzUsu艅3 艂y偶eczki 偶elatyny - konsystencja masy jak na zdj臋ciu. Nie wiem jaki twar贸g mia艂a艣, m贸j mielony z Pi膮tnicy. Mo偶e na kr贸tko sch艂adzany? Zazwyczaj robi臋 poprzedniego dnia i ch艂odz臋 ca艂膮 noc, ale (jak napisa艂am w przepisie) kilka godzin wystarczy. Po 3 h zwyczajnie m贸g艂 si臋 nie 艣ci膮gn膮膰 jeszcze.
Usu艅