niedziela, 29 listopada 2020

BABKA ZEBRA. MIĘCIUTKA I WILGOTNA


Składniki: (na formę typu keksówka )

  • 5 jaj
  • 2.5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl wody gazowanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Wykonanie:


Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Ciagle ubijając dodajemy po kolei pozostałe składniki: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, wodę gazowaną. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz