Mi臋ciutkie, puszyste i bardzo proste do zrobienia rogaliki 馃憤
Wystarczy zagnie艣膰 wszystkie sk艂adniki i formowa膰 te pyszne male艅stwa. Nadzienie do nich to pe艂na dowolno艣膰! Mo偶emy nadziewa膰 je powid艂ami, marmolad膮, pra偶onymi jab艂kami czy drylowanymi wi艣niami ... Zawsze b臋dzie bardzo smacznie, bo przetestowa艂am ju偶 wi臋kszo艣膰 opcji 馃槈
Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera takie rogaliki s膮 najsmaczniejsze przez 1 - g贸ra 2 dni, i nie nadaj膮 si臋 na d艂ugie przechowywanie.
Sk艂adniki: (na ok 20 szt)
- 400 g m膮ki pszennej
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 100 g cukru
- 1/2 szkl oleju
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 250 g zmielonego twarogu
- sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i d艂o艅mi wyrabiamy g艂adkie ciasto. Ciasto rozwa艂kowujemy i wycinamy 艣redniej wielko艣ci rogaliki. Jak wspomnia艂am nadziewamy w 艣rodku dowolnie. Zwini臋te uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do uzyskania z艂otego koloru: oko艂o 15-17 minut. Po wystudzeniu smarujemy lukrem lkub posypujemy cukrem pudrem.
艢wietne rogaliki ;)
OdpowiedzUsu艅