Kie艂baski w sosie pomidorowym ... to chyba kolejne danie PRL-u i wspomnienie dzieci艅stwa 馃榾 Co艣 na smak kie艂basek kotli艅skich z puszki, kt贸re jako dziecko uwielbia艂am 馃槏 Danie mega proste, mega szybkie i bardzo smaczne. Ja wykorzysta艂am tu kie艂baski z szynki (og贸lnie dost臋pne, o dobrym sk艂adzie), ale mo偶emy wykorzysta膰 par贸wki czy inn膮 dobr膮 kie艂bask臋. Zale偶y wszystko od tego co uda nam si臋 kupi膰, i co lubimy. Serwowania takiego dania to kolejna dowolno艣膰 馃槑 My jedli艣my z bagietk膮, ale je艣li lubicie makaron, ry偶 czy ziemniaki - te偶 b臋dzie pasowa膰 馃槈
Sk艂adniki:
- 300 g kie艂basek z szynki
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 z膮bki czosnku
- ziele angielskie
- li艣膰 laurowy
- olej
- passata pomidorowa (u mnie ok 600 ml)
- s贸l
- pieprz
- s艂odka i ostra papryka
- koperek
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsma偶amy pokrojon膮 cebul臋 oraz czosnek. Dorzucamy pokrojone pieczarki, a nast臋pnie pokrojone na 1 cm kawa艂ki kie艂baski. Sma偶ymy mieszaj膮c, aby kie艂baski 艂adnie si臋 przyrumieni艂y. Nast臋pnie dorzucamy ziele angielskie, li艣膰 laurowy, przyprawy i zalewamy ca艂o艣膰 pomidorow膮 passat膮. Dusimy na ma艂ym ogniu od 15 minut, aby smaki wzajemnie przesz艂y. Na koniec mo偶emy doda膰 2-3 艂y偶ki 艣mietany, je艣li lubimy 艂adodniejsze smaki. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podanemy z chrupi膮c膮 bagietk膮, lub jak lubimy z makaronem czy ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz