wtorek, 8 grudnia 2020

KIE艁BASKI Z SZYNKI W SOSIE POMIDOROWYM

 Kie艂baski w sosie pomidorowym ... to chyba kolejne danie PRL-u i wspomnienie dzieci艅stwa 馃榾 Co艣 na smak kie艂basek kotli艅skich z puszki, kt贸re jako dziecko uwielbia艂am 馃槏 Danie mega proste, mega szybkie i bardzo smaczne. Ja wykorzysta艂am tu kie艂baski z szynki (og贸lnie dost臋pne, o dobrym sk艂adzie), ale mo偶emy wykorzysta膰 par贸wki czy inn膮 dobr膮 kie艂bask臋. Zale偶y wszystko od tego co uda nam si臋 kupi膰, i co lubimy. Serwowania takiego dania to kolejna dowolno艣膰 馃槑 My jedli艣my z bagietk膮, ale je艣li lubicie makaron, ry偶 czy ziemniaki - te偶 b臋dzie pasowa膰 馃槈


Sk艂adniki:

  • 300 g kie艂basek z szynki
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 z膮bki czosnku
  • ziele angielskie
  • li艣膰 laurowy
  • olej
  • passata pomidorowa (u mnie ok 600 ml)
  • s贸l
  • pieprz
  • s艂odka i ostra papryka
  • koperek


Wykonanie:


Na rozgrzanym oleju  podsma偶amy pokrojon膮 cebul臋 oraz czosnek. Dorzucamy pokrojone pieczarki, a nast臋pnie pokrojone na 1 cm kawa艂ki kie艂baski. Sma偶ymy mieszaj膮c, aby kie艂baski 艂adnie si臋 przyrumieni艂y. Nast臋pnie dorzucamy ziele angielskie, li艣膰 laurowy, przyprawy i zalewamy ca艂o艣膰 pomidorow膮 passat膮. Dusimy na ma艂ym ogniu od 15 minut, aby smaki wzajemnie przesz艂y. Na koniec mo偶emy doda膰 2-3 艂y偶ki 艣mietany, je艣li lubimy 艂adodniejsze smaki. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podanemy z chrupi膮c膮 bagietk膮, lub jak lubimy z makaronem czy ziemniakami. 





Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz