U mnie znów drożdżowo 😍 Nic na to nie poradzę, że ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną, i ... chyba wzajemną 💓 Tym razem wzbogaciłam je warstwą budyniu i jagodami.
Składniki: (na blachę 31cmx41cm)
- 8 dkg świeżych drożdży
- 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce)
- szczypta soli
- 3/4 szkl oleju
- 1 szkl zimnego mleka
- 1 szkl cukru
- 1 cukier wanilinowy 16 g
- 5 szkl mąki
- aromat cytrynowy
- dowolne owoce
dodatkowo: budyń waniliowy z cukrem ugotowany w połowie przewidzianego na opakowaniu mleka oraz dowolne owoce (u mnie jagody)
Wykonanie:
Drożdże
rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w
podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3
godziny. Po tym czasie ciasto wyrobić (można robić to przy użyciu
drewnianej łyżki, do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się
połączą, lub mikserem przy użyciu haka - szybciej i wygodniej) i
wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Na wierzch ciasta wyłozyć wystudzony lekko budyń, owoce i posypać wierzch kruszonką.
Piec ok. 45 min w temp.175st.
Super ciasto drożdżowe z jagodami ;)
OdpowiedzUsuń8 dkg świeżych drożdży - na pewno tyle?
OdpowiedzUsuńNa 1 kg mąki wykorzystuję 8 dkg, chociaż na wielu stronach w przepisach podaje się nawet 100g 🤔 Dla mnie jednak odrobinę za dużo. 8 dkg pozwala na piękne wyrośnięcie ciasta, a zarazem nie jest wyczuwalne.
Usuń