Nalewka z jag贸d ... nie tylko pyszna, ale i ... zdrowa 馃憤
Bo jagody s膮 nieocenion膮 skarbnic膮 w艂a艣ciwo艣ci prozdrowotnych. Maj膮 du偶膮 zawarto艣膰 przeciwutleniaczy. S膮 niskokaloryczne. Pozytywnie wp艂ywaj膮 na nasz wzrok... zapobiegaj膮 anemii i d艂uugo d艂ugo by jeszcze wymienia膰 ich walory. Dlatego zach臋cam gor膮co do sporz膮dzenia sobie takiej nalewki , chocia偶by ze wzgl臋du na te wszystkie cudowne w艂a艣ciwo艣ci 馃槑
Na zdj臋ciach poni偶ej moja nalewka z 2018 roku, kt贸ra doczeka艂a si臋 w ko艅cu "opracowania" czyli przepisu 馃榿
Oczywi艣cie jak to bywa z ka偶d膮 domow膮 nalewk膮: spos贸b jej zrobienia oraz u偶yte proporcje (cukier, alkohol) s膮 spraw膮 zupe艂nie indywidualn膮. Robimy tak, 偶eby wysz艂o smacznie, a nie ... ksi膮偶kowo 馃槈
Sk艂adniki:
- ok 1l jag贸d
- 0.5 kg cukru (do smaku)
- 0.5 l spirytusu (do smaku)
- 250 ml w贸dki 40% (do smaku)
Wykonanie:
Jagody oczy艣ci膰. W艂o偶y膰 do du偶ego s艂oja, zasypa膰 cukrem. S艂贸j zamkn膮膰 i wstrz膮艣n膮膰 nim, aby cukier dok艂膮dnie oklei艂 nasze owoce. Odstawi膰 na 2 tygodnie, ka偶dego dnia potrz膮saj膮c s艂ojem, aby jagody pu艣ci艂y sok, a cukier rozpu艣ci艂 si臋. Nast臋pnie powsta艂y nalew (sok) zlewamy, a jagody zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ch艂odne miejsce na ok 2 tygodnie. Po tym czasie jagody odcedzamy, a p艂yn 艂膮czymy z odlanym wcze艣niej nalewem. Odciskamy te偶 z alkoholu delikatnie owoce. Powsta艂膮 nalewk臋 filtrujemy. Ja robie to 2x korzystaj膮c z filt贸w do kawy. Przefiltrowan膮 nalewk臋 zamykamy w butelkach na kolejne miesi膮ce ....
Super naleweczka. I swoje odsta艂a ;)
OdpowiedzUsu艅Oj tak 馃ぃ Ju偶 ponad 2 lata, i pewnie kolejne 2 odstoi 馃槈
Usu艅Nie pijam takich trunk贸w, ale taka nalewka na 艣wi臋ta chyba jest w sam raz
OdpowiedzUsu艅Anetko ja te偶 nie przepadam na nalewkami 馃槀 Chocia偶 mam ich poka藕n膮 kolekcj臋. S膮 dla mnie troch臋 za s艂odkie, a czasem i za mocne. Ale traktuj臋 je jako pocz臋stunek dla mi艂ych go艣ci, albo daj臋 na prezent 馃槈
Usu艅A pytanie mam mi si臋 zrobi艂o Ala wino to tak powinno by膰 ?
OdpowiedzUsu艅Nie wiem co dok艂adnie masz na my艣li? Ta nalewka jest mocna, wi臋c do wina raczej nie mo偶na jej por贸wna膰. Opisz sw贸j problem.
Usu艅