sobota, 24 grudnia 2016

ŻYCZENIA NA BOŻE NARODZENIE 2016

Na te najbardziej magiczne i wyjątkowe Święta,
Święta Narodzenia Bożego
wszystkim sympatykom "Walijskiego Pichcenia"
życzę spokoju i pokoju.
Optymizmu, radości, niepowtarzalnej atmosfery.

A, kiedy już rozpakujecie te wszystkie  prezenty znalezione  pod świątecznym drzewkiem
znajdźcie także trochę czasu na refleksję i chwilę zadumy
nad faktem, że dziś narodził się Jezus ... 


piątek, 16 grudnia 2016

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM

Królik nie należy do produktów, które spożywa się na codzień. 
Niestety to drogie mięso, więc potrawy z niego sporządzane należą do tych bardziej wykwintnych ... odświętnych. 
Jednak jeśli będziecie mieli okazję kupić go i przyrządzić (np. na święta lub niedzielny obiad) to gorąco polecam, 
bo mięso jest bardzo smaczne, delikatne, zdrowe i niskokaloryczne.
Co więcej - ubogie w cholesterol oraz tłuszcz, lekkostrawne i delikatne mięso z królika  można podawać dzieciom już od 7 miesiąca życia. Mogą po nie śmiało sięgać także osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nadciśnieniem.
Same zalety, prawda? 👌😉



Składniki:


  • 1 umyty i pokrojony na mniejsze części królik
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • biały pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
  • słodka śmietana 18%


Wykonanie: 


Kawałki królika skropić cytryną i posypać ulubionymi ziołami (u mnie: majeranek, tymianek), solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj odstawiam na całą noc. Następnego dnia obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Przełożyć na talerz. Na oleju po smażeniu mięsa zeszklić  posiekaną cebulę, por oraz czosnek. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i całość posmażyć chwilkę. Nastepnie zalać zawartość patelni wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) i przełożyć do niej kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia ew. doprawić do smaku, zdjąć pokrywkę i zredukować sos, jeśli jest go dużo. Na koniec uświetnić sos zahartowaną wcześniej śmietaną 18%. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą.





niedziela, 11 grudnia 2016

AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ

Aromatyczne, wilgotny i długo świeży ❤
Cóż chcieć więcej? 
Chyba nic ... bo właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie"  😊
Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których nie musimy zjadać obowiązkowo w 1 dzień, bo potem tracą zdecydowanie na smaku. I tak jest z piernikiem. 
Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi. 
Ja omijam ten etap. 
Polewa czekoladowa na pierniku jest dla mnie wystarczająco słodka. 


Składniki: 
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
Składniki zagotować i wystudzić.

Następnie dodać:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 całe jajka
  • 100 g suszonej żurawiny


Wszystkie składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać.
Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włożyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut. 
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. 







poniedziałek, 5 grudnia 2016

TORCIK AJERKONIAKOWY


Spoglądając na butelkę ajerkoniaku, która stała już kilka miesięcy w szafce,  zaczęłam zastanawiać się do czego ją wykorzystać, 
oprócz polania ... lodów  🍨 (uwielbiam!). 
I wtedy przypomniałam sobie ten torcik 🍰
Bardzo odświętny, ajerkoniakowy  smak zachwycił nasze podniebienia już dawno temu. 
Delikatny, piankowy, o zdecydowanym advokatowym smaku. 
Pięknie prezentuje się "żonkilowa żółć" z ułożonymi dookoła rurkami. 
Uczta dla oczu i  podniebienia 😉
 Polecam gorąco wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować.
Przepis nie jest moim autorskim, 
znalazłam go w internecie dawno temu, 
jednak nie jestem w stanie podać strony źródłowej.




Ciasteczkowy spód(na tortownicę o średnicy 24 cm) 
  • 300g herbatników kakaowych (jeśli nie mamy kakaowych użyjmy zwykłe maślane + 2 łyżeczki kakao)
  • 100g roztopionego masła
Masa ajerkoniakowa:
  • 300 ml ajerkoniaku
  • 100 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 36% (ew. 30%) schłodzonej
  • 3 łyżeczki żelatyny

Składniki na polewę:
  • 150 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Do masła dodajemy po łyżce ajerkoniaku ciągle miksując. Jeśli w którym momencie zauważymy, że masa zaczyna nam się warzyć, stawmy naczynie do ciepłej wody (nie wrzącej) i ubijajmy dalej.  3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Kiedy napęcznieje, delikatnie rozgrzewamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i studzimy (żelatyna ma być płynna i letnia). Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę wlewamy do masy z ajerkoniakiem. Mieszamy. Do ubitej kremówki dodajemy małymi porcjami adwokatową masę. Mieszamy ponownie i wylewamy na nasz ciasteczkowy spód obłożony dookoła rurkami. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie przygotowujemy naszą advokatową polewę. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, energicznie mieszając. Wlewamy ją do 150 ml ajerkoniaka i mieszamy. Polewę szybko wylewamy na masę. Wstawiamy ponownie do lodówki, do momentu stężenia. 







wtorek, 29 listopada 2016

MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

Cukinia ma wiele twarzy 😉  zwłaszcza, w pełni sezonu ... 😊
Dziś jej odsłona w połączeniu z makaronem 
i kurczakiem 🐔  w śmietanowym sosie.
Bardzo smaczne, proste połączenie.


Składniki:
  • makaron
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • olej
  • koperek
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka


Wykonanie: 

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek. Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Jeśli lubimy ostre potrawy, kurczaka możemy wcześniej posypać curry i odstawić do lodówki na 1h. Całość solimy i pieprzymy, posypujemy papryką słodką i ostrą, i podsmażamy około 20 minut. Następnie dorzucamy pokrojoną  cukinię (umytą wcześniej jeśli będziemy ją dusić ze skórką) i dusimy, aż mięso i cukinia będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, i posypujemy posiekanym koperkiem. 
Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. 





środa, 23 listopada 2016

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MALINAMI

Takie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... 😋  pachną obłędnie.
Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym 
zapachem świata  ✌ 💕 


Składniki: (na około 13 -14 sztuk)
  • 500-600g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła
Dodatkowo: maliny - najlepiej świeże, jeśli korzystamy z mrożonych delikatnie rozmrażamy je. 

Wykonanie: 
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło,  aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je malinami. Jeśli maliny są kwaśne posypujemy je niewielką ilością cukru.  Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłużny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.




piątek, 18 listopada 2016

INDYCZE GOLONKI Z PIEKARNIKA

Mięso z pieczonych indyczych golonek 🍗  jest mięciutkie i soczyste 
- po prostu pyszne, no i ... zdecydowanie mniej kaloryczne, 
niż tradycyjne wieprzowe golonki 😉 
Można je serwować na zimno 
lub na ciepło, w zależności jak wolimy. 
Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same" 
dlatego polecam gorąco, 
szczególnie zapracowanym paniom domu 😋



Składniki:

  • 4 golonki z indyka
  • 2 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • słodka papryka
  • tymianek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki musztardy (dowolnej)
  • olej


Wykonanie: 


Z przypraw (majeranku, tymianku, papryki, soli, pieprzu, posiekanego czosnku), musztardy i oleju robimy marynatę. Smarujemy nią każdą golonkę i ostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. 
Następnego dnia obzmażamy je z każdej strony na oleju, aż do momentu, kiedy skórka będzie rumiana. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tym samym oleju podsmażamy przez 3-4 minuty posiekaną cebulę z liściem laurowym i zielem angielskiem. Po tym czasie zawartość patelni zalewamy odrobiną wrzącej wody i całość wlewamy na golonki. Naczynie przykrywamy i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1.2 h - 1.4 h . Przed wyjęciem z piekarnika na 10 minut naczynie odkrywamy, aby mięso ładnie się zrumieniło, a sos lekko odparował. Podajemy z ziemniakami jako danie obiadowe, lub na zimno np. z chrzanem czy musztardą.





wtorek, 15 listopada 2016

GRZYBOWA Z GRZYBÓW MIESZANYCH Z JAJKIEM

Aromatyczna 🍲
Gęsta ale delikatna. 
O niecodziennym smaku.
 Obowiązkowo zabielona śmietaną i posypana natką pietruszki. 
Moja wersja wzbogacona jeszcze dodatkowo o ... ćwiartki gotowanego jajka, które super komponują się z grzybami 😋
Było pyyyysznie! 💗





Składniki:


  • bulion  (u mnie z kurczaka, równie dobrze może być warzywny)
  • warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 500 g świeżych grzybów (miałam:  borowiki, kurki, pieczarki)
  • odrobina tymianku
  • śmietana 18% 
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie: 


Cebule siekamy, podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone  grzyby, i smażymy około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i smażymy całość jeszcze chwilę. Usmażone grzyby przekładamy do ugotowanego bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zabielamy zahartowaną śmietaną. Obowiązkowym dodatkiem i uwieńczeniem zupy jest posiekana natka pietruszki.



czwartek, 10 listopada 2016

GULASZ Z PRĘGI WOŁOWEJ Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI


Jeśli nie robiliście dotąd gulaszu z pręgi wołowej, gorąco polecam. 
Pręga (inaczej goleń) idealnie sprawdza się właśnie w tym daniu. 
Ze względu na dużą zawartość tkanki łącznej 
posiada właściwości żelujące, więc fajnie zagęszcza sos i 
nadaje mu delikatnego, kremowego smaku.
Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje 
z kaszą lub kopytkami 😍


Składniki:
  • 1,5 kg pręgi wołowej
  • 2  cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz 
  • olej
  • brązowe pieczarki

Wykonanie: 

Mięso umyć, pokroić w sporą kostkę. Posypać papryką i majerankiem. Olej mocno rozgrzać, obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo rzadki, możemy zaciągnąc go łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. 




sobota, 5 listopada 2016

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

Kiedy zobaczyłam zdjęcia tego pysznego ciasta na blogu ilovebake wiedziałam, że koniecznie muszę wypróbować przepis. Wilgotne, mocno czekoladowe, z pięknie lśniącą polewą ... uwielbiam takie ciasta :-) Troszkę obawiałam się, czy za sprawą  dodania 2 szklanek cukinii nie będę miała niespodzianki w postaci ... zakalca. Na szczęście nie. 
Ciasto długo zachowuje świeżość, nie jest przesłodzone, więc wszystkim łasuchom polecam zrobić polewę z mlecznej czekolady, a nie jak jest w oryginale z gorzkiej - chociaż dla mnie właśnie ta z gorzkiej jest dla mnie przysłowiową wisienką na torcie :))
Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować.
Wzbogacić np. o odrobinę przyprawy do pierników 
lub np. dodać posiekane bakalie ... 
 Polecam gorąco ten szybki i prosty przepis.



Składniki: (na foremkę 12cmx20cm)
  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 85 g roztopionej margaryny
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • aromat migdałowy
  • 2 szklanki drobno startej cukinii
Polewa czyli tzw. ganache (połączenie śmietanki 30% i czekolady)
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Wykonanie: 


Cukinię ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Odciskamy. Ja dodatkowo jeszcze ją zblendowałam, otrzymując w ten sposób zupełnie gładką masę (jeśli nie mamy blendera - czynność blendowania pomijamy). Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem oraz sodą. W oddzielnej misce miksujemy jajko z cukrem przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, kawę rozpuszczalną (suchą), aromat i cukinię. Mieszamy. Następnie partiami dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu - studzimy.
Polewa: Śmietankę przelewamy do garnuszka. Podgrzewamy dość mocno (powinna prawie się zagotować), po czym zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i zostawiamy na ok. 5 minut do rozpuszczenia. Następnie mieszamy do momentu otrzymania gładkiej masy i jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Polewa zrobiona w ten sposób zastygnie, ale nie będzie się łamała, ani odpadała.




środa, 2 listopada 2016

PIECZEŃ (lub pasztet) Z MIĘSA MIELONEGO I CUKINII

Bardzo smaczna pieczeń, aromatyczna i wilgotna dzięki dodanej cukinii. 
Szybka do przyrządzenia, prosta w wykonaniu. 
Lekka, a jednocześnie sycąca. 
Super smakuje ze świeżą bułeczką, ale też np. też na ciepło z chrzanem czy sosem pieczarkowym. 
Wszystko zależy od naszej inwencji 😊




Składniki: na 2 foremki aluminiowe 
  • 3 szklanki obranej, startej na oczkach i odciśniętej mocno cukinii (z reguły jest to 5-6 sztuk)
  • 1 ugotowana marchewka starta na oczkach
  • 600-650 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 20 dkg startego na oczkach sera żółtego
  • 2-3 starte ząbki czosnku
  • 3 całe jajka
  • 2 średnie cebule drobno posiekane (bądź starte na oczkach)
  • 1/3 szkl. oleju
  • sól (do smaku)
  • pieprz
  • trochę  majeranku
  • trochę tymianku
  • natka pietruszki lub koperek

Wykonanie: 


W misce mieszamy: cukinię, mięso mielone, ser żółty, cebulę, żółtka, olej oraz przyprawy. Białka jaj ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z masą. Aby wiedzieć, czy masa jest dostatecznie słona (dużą rolę odgrywa tutaj gatunek sera - czasem jest bardziej słony bądź ostry, czasem mniej) można spróbować odrobinę masy. Ja jednak (podobnie jak przy smażeniu mielonych) formuję sobie małą kuleczkę i delikatnie podsmażam ją na odrobinie oleju. Po usmażeniu wiem czy moja pieczeń jest odpowiednio doprawiona.

Masę nakładamy do aluminiowych keksówek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy 70 minut.





poniedziałek, 31 października 2016

UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Przepis pochodzi z bloga Moje ciacho. Do upieczenia skusiła mnie informacja, że ciasto wychodzi bardzo wilgotne (co zresztą widać na zamieszczonych zdjęciach), bo jak chyba wszyscy lubię niezbyt suche ciasta. 
Ciasto robi się szybciutko, co na pewno jest jego zaletą. 
Pięknie mi wyrosło i było bardzo smaczne: puszyste, mięciutkie, ale jednak niezbyt wilgotne. Ot takie fajne ucierane ciacho. 
Dodatkowo smak podkręciły tu śliwki - uwielbiam je w cieście!
Mimo, że ciasto nie jest bardzo wilgotne gorąco polecam ten przepis :))


Składniki :

  • ½ kostki miękkiego masła 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • ok. 300 śliwek (raczej twardych)
  • cukier puder do posypania


Wykonanie: 


Masło, cukier i cukier wanilinowy ucieramy mikserem do puszystości. Następnie dodajemy jajka i żółtko - chwilę miksujemy, a po nich dodajemy  mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy mikserem do połączenia się składników. Na koniec wlewamy porcjami mleko i dodajemy kaszę mannę i budyń waniliowy. Gdy ciasto jest gładkie, a wszystkie składniki dokładnie połączone ze sobą wylewamy je na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. na cieście układamy ćwiartki śliwek - skórką do ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.






piątek, 28 października 2016

NISKOKALORYCZNE TYMBALIKI Z INDYKA

Tymbaliki, to nowocześniejsza  nazwa,  oznaczająca nic innego, 
jak klasyczną galaretę drobiową. 
U mnie tym razem tymbaliki w wersji z indykiem. 
Bardzo często podstawą moich zup jest indyk. 
Po ugotowaniu bulionu,  obrane i pokrojone mięso trafia  spowrotem do zupy lub przygotowuję z niego właśnie tymbaliki. 
Z indykiem są one jeszcze smaczniejsze niż z kurczakiem.



Składniki:
  • ugotowane w wywarze mięso indyka lub kurczaka (fajnie sprawdza się tutaj udziec z indyka)
  • marchewka i pietruszka ugotowane wraz z mięsem w  rosole
  • trochę groszku konserwowego
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • żelatyna spożywcza
  • natka pietruszki
Wykonanie: 

Przygotować galaretę: 1l bulionu (po gotowaniu warzyw i mięsa) przecedzić do osobnego garnka. Do zimnego bulionu wsypać  żelatynę (na 1l płynu - 4-5 łyżeczek żelatyny). Podgrzać do takiej temperatury, aby żelatyna się rozpuściła. Doprawić ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Dodać posiekaną natkę. 
Z ugotowanego mięsa zdjąć skórę, oddzielić od kości. Pokroić na mniejsze kawałki. W małych kokilkach układać dowolnie: plasterki jajka, groszek konserwowy, marchewkę - zalać to odrobiną bulionu, zostawić do zastygnięcia. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę mięso i zalać całość bulionem. Wstawić do lodówki do ściągnięcia się.