piątek, 16 grudnia 2016

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM

Królik nie należy do produktów, które spożywa się na codzień. 
Niestety to drogie mięso, więc potrawy z niego sporządzane należą do tych bardziej wykwintnych ... odświętnych. 
Jednak jeśli będziecie mieli okazję kupić go i przyrządzić (np. na święta lub niedzielny obiad) to gorąco polecam, 
bo mięso jest bardzo smaczne, delikatne, zdrowe i niskokaloryczne.
Co więcej - ubogie w cholesterol oraz tłuszcz, lekkostrawne i delikatne mięso z królika  można podawać dzieciom już od 7 miesiąca życia. Mogą po nie śmiało sięgać także osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nadciśnieniem.
Same zalety, prawda? 👌😉



Składniki:


  • 1 umyty i pokrojony na mniejsze części królik
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • biały pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
  • słodka śmietana 18%


Wykonanie: 


Kawałki królika skropić cytryną i posypać ulubionymi ziołami (u mnie: majeranek, tymianek), solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj odstawiam na całą noc. Następnego dnia obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Przełożyć na talerz. Na oleju po smażeniu mięsa zeszklić  posiekaną cebulę, por oraz czosnek. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i całość posmażyć chwilkę. Nastepnie zalać zawartość patelni wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) i przełożyć do niej kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia ew. doprawić do smaku, zdjąć pokrywkę i zredukować sos, jeśli jest go dużo. Na koniec uświetnić sos zahartowaną wcześniej śmietaną 18%. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą.





1 komentarz:

  1. Mięso z królika, to moje dzieciństwo. Zdrowe, chudziutke mięsko. NIe było chorób serca, problemów z cholesterolem...

    OdpowiedzUsuń