środa, 23 listopada 2016

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MALINAMI

Takie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... 😋  pachną obłędnie.
Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym 
zapachem świata  ✌ 💕 


Składniki: (na około 13 -14 sztuk)
  • 500-600g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła
Dodatkowo: maliny - najlepiej świeże, jeśli korzystamy z mrożonych delikatnie rozmrażamy je. 

Wykonanie: 
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło,  aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je malinami. Jeśli maliny są kwaśne posypujemy je niewielką ilością cukru.  Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłużny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.




11 komentarzy:

  1. O Matulu, ale mi narobiłaś smaka na wieczór Helenko, no pysznie wyglądają. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Danusiu, zdjęcie z ub.tygpodnia, więc ... nie ukrywam, że sama bym w tej chwili zjadła ;-) Pozdrowionka!

      Usuń
  2. Wyglądają przepięknie! Takie typowo letnie.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądają) ) tak apetycznie))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Kocham wszystko co drożdżowe ;-))

      Usuń
  4. Ojej - cudowna kruszonka i ten malinowy środek - bajka. Przepyszna bajka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Moniko :-) Uwielbiam wszelkie drożdżowe bułeczki i rogale, zmieniam tylko ich nadzienie, żeby nie było tak monotonnie ;-)

      Usuń
  5. Pewnie super smakują, u nas pochłaniamy takie przy dobrej herbatce zaparzonej na naszej filtrowanej wodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem mało obiektywna, bo wszystko co drożdżowe jest dla mnie pyszne ;-) Ale tak na serio , to były bardzo smaczne. A taka pyszna herbatka, na czystej, filtrowanej wodzie tylko podkręciłaby ich smak ...

      Usuń
    2. Oj tak, zwłaszcza gdy filtr jest dobrej jakości np. molekularny z naturalną mineralizacją.

      Usuń