Aromatyczna 馃嵅
G臋sta ale delikatna.
O niecodziennym smaku.
Obowi膮zkowo zabielona 艣mietan膮 i posypana natk膮 pietruszki.
Moja wersja wzbogacona jeszcze dodatkowo o ... 膰wiartki gotowanego jajka, kt贸re super komponuj膮 si臋 z grzybami 馃構
By艂o pyyyysznie! 馃挆
Sk艂adniki:
- bulion (u mnie z kurczaka, r贸wnie dobrze mo偶e by膰 warzywny)
- warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka
- 3 艣rednie ziemniaki
- 2 艂y偶ki sklarowanego mas艂a
- 1 du偶a cebula
- 2 z膮bki czosnku
- ok. 500 g 艣wie偶ych grzyb贸w (mia艂am: borowiki, kurki, pieczarki)
- odrobina tymianku
- 艣mietana 18%
- s贸l
- pieprz
- natka pietruszki
Cebule siekamy, podsma偶amy na ma艣le na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby, i sma偶ymy oko艂o 10 minut ci膮gle mieszaj膮c. Nast臋pnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i sma偶ymy ca艂o艣膰 jeszcze chwil臋. Usma偶one grzyby przek艂adamy do ugotowanego bulionu, dodajemy pokrojone w kostk臋 ziemniaki i gotujemy oko艂o 15 minut. Doprawiamy sol膮 i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowan膮 wcze艣niej i pokrojon膮 marchewk臋 i pietruszk臋. Zabielamy zahartowan膮 艣mietan膮. Obowi膮zkowym dodatkiem i uwie艅czeniem zupy jest posiekana natka pietruszki.
Matko, jakie apetyczne zdj臋cie Helenko. Nigdy z jajkiem nie podawa艂am, pomys艂 niecodzienny, ale na pewno smacznie. Rzadko teraz komentuj臋 na blogach, jako艣 spowolnia艂am czy co...chyba si臋 starzej臋- pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsu艅