piątek, 18 listopada 2016

INDYCZE GOLONKI Z PIEKARNIKA

Mięso z pieczonych indyczych golonek 🍗  jest mięciutkie i soczyste 
- po prostu pyszne, no i ... zdecydowanie mniej kaloryczne, 
niż tradycyjne wieprzowe golonki 😉 
Można je serwować na zimno 
lub na ciepło, w zależności jak wolimy. 
Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same" 
dlatego polecam gorąco, 
szczególnie zapracowanym paniom domu 😋



Składniki:

  • 4 golonki z indyka
  • 2 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • słodka papryka
  • tymianek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki musztardy (dowolnej)
  • olej


Wykonanie: 


Z przypraw (majeranku, tymianku, papryki, soli, pieprzu, posiekanego czosnku), musztardy i oleju robimy marynatę. Smarujemy nią każdą golonkę i ostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. 
Następnego dnia obzmażamy je z każdej strony na oleju, aż do momentu, kiedy skórka będzie rumiana. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tym samym oleju podsmażamy przez 3-4 minuty posiekaną cebulę z liściem laurowym i zielem angielskiem. Po tym czasie zawartość patelni zalewamy odrobiną wrzącej wody i całość wlewamy na golonki. Naczynie przykrywamy i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1.2 h - 1.4 h . Przed wyjęciem z piekarnika na 10 minut naczynie odkrywamy, aby mięso ładnie się zrumieniło, a sos lekko odparował. Podajemy z ziemniakami jako danie obiadowe, lub na zimno np. z chrzanem czy musztardą.





2 komentarze:

  1. nigdy nie robiłam nic z golonek. A tak smakowicie wyglądają u Ciebie Heleno. Zawsze odstraszały mnie te ścięgna czy jak tam inaczej się nazywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, tego niestety "obejść" się nie da :-( Ścięgna są, ale jeśli mięso jest upieczone kruchutkie, to wogóle mi to nie przeszkadza. Tym bardziej, że ja bardzo "indycza" jestem i wolę zdecydowanie bardziej indyka niż kuraka :-))

      Usuń