niedziela, 11 grudnia 2016

AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ

Aromatyczne, wilgotny i długo świeży ❤
Cóż chcieć więcej? 
Chyba nic ... bo właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie"  😊
Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których nie musimy zjadać obowiązkowo w 1 dzień, bo potem tracą zdecydowanie na smaku. I tak jest z piernikiem. 
Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi. 
Ja omijam ten etap. 
Polewa czekoladowa na pierniku jest dla mnie wystarczająco słodka. 


Składniki: 
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
Składniki zagotować i wystudzić.

Następnie dodać:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 całe jajka
  • 100 g suszonej żurawiny


Wszystkie składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać.
Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włożyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut. 
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. 







8 komentarzy:

  1. wygląda fantastycznie, skusiłabym sie na duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, dlaczego jeszcze nie ma komentarzy - piernik z żurawiną to świetne połączenie! Absolutnie uwielbiam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, tłumaczę sobie, że brak komentarzy wynika ... z braku czasu ;-) Ludzie wpadają tu, oglądają zdjęcia, czytają przepis i ... zmykają. A komentarze, bez względu na to, czy są negatywne czy pozytywne - zawsze są budujące. Utwierdzają mnie w przekonaniu, że przepis jest ok lub też, że trzeba go "dopracować". Dziękuję za wizytę i miły komentarz. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Cudowne ciasto! Musiało pachnieć oszałamiająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pachniało :) Pięknie, korzennie, świątecznie ... Kocham zapachy kuchni :-) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Przepysznie wygląda ten piernik:) Przetestuję przepis i jeśli wszystko się uda to zagości na stole również w święta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że "test" wypadł ok ;-) Przepis jest prosty, a efekt końcowy zawsze super, mam nadzieję Kasiu, że Ty też będziesz zadowolona.Pozdrawiam!

      Usuń