poniedziałek, 28 września 2015

MURZYNEK Z MASĄ JOGURTOWĄ

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu Cynamonowe szczęście. Spodobało mi się proste, szybkie, apetyczne ciasto, bo takie lubię piec (i jeść rzecz jasna) najbardziej. Zaciekawiła mnie jogurtowa warstwa, którą wylewa się na murzynkowy spód ciasta.  
I ... nie rozczarowałam się, ani trochę. 
Ciasto robi się bardzo szybko. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga extra produktów. Czyli już na początku same plusy :)). 
Po upieczeniu i wystudzeniu autorka przepisu odwróciła ciasto do góry nogami tak, że warstwa jogurtowa stanowi u niej spód ciasta. Ja zostawiłam ciasto w takiej formie, w jakiej je upiekłam, nie widziałam potrzeby odwracania go. Co do smaku to ... kolejne superlatywy :) 
Odpowiednio słodki, pyszny wilgotny murzynek, a na nim delikatnie gładka  warstwa czegoś, co nie przypomina w smaku ani jogurtu, ani sera, ani żadnej pianki ... 
W każdym razie jest to coś pysznego, 
i następnym razem podwoję ilość składników, aby ta pyszna, jogurtowa warstwa była zdecydowanie wyższa .



Składniki na ciasto: (u mnie foremka 21cmx31cm)
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła/margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej  mąkę z proszkiem do pieczenia. Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą z białek i delikatnie mieszamy. 
  
Składniki na masę jogurtową:


  • 700 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
Jogurty miksujemy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka.

Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw ciemne, czekoladowe ciasto, a na nie delikatnie masę jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą, lukrem lub zostawiamy bez polewy. 






piątek, 25 września 2015

U PROGU JESIENI. LEŚNE GRZYBY W ŚMIETANIE

Grzyby w śmietanie to chyba jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań z grzybów ... 
Może danie niezbyt wyszukane, ale  jakie pyszne!
Poza tym przywołujące u mnie wspomnienia 
domu i dzieciństwa. 
Piękne wspomnienia ... 



Składniki:

  • dowolne leśne grzyby (kurki, maślaki, prawdziwki, podgrzybki lub inne ulubione)
  • 2 cebule
  • śmietana ukwaszona 18% (nie podaję ilości, zależy ile sosu chcemy uzyskać)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • sklarowane masło



Wykonanie:


Grzyby czyścimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy na wrzącą wodę i parzymy około 5 minut. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli przekładamy grzyby. Solimy, pieprzymy i dusimy około 15- 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę. Może być tłusta (np. 22%), może być chudsza 12%, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Ja korzystam przeważnie z 18% lekko ukwaszonej śmietany. Mieszamy całość i dusimy grzyby ze śmietaną kolejne 10 minut. Na koniec posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub pajdą świeżego chleba :)).


środa, 23 września 2015

CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI

Lubię zestawienie ciasta czekoladowego z owocami. 
Nie tak dawno piekłam mocno czekoladowe ciasto z czereśniami, a teraz mój wybór padł na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami z tego bloga. Po zrobieniu nalewki zostało mi jeszcze sporo brzoskwiń, które super zdały egzamin w tym pysznym czekoladowym cieście. 
Ciasto jest lekko wilgotne i długo świeże, co jest niewątpliwie jego zaletą.



Składniki: (u mnie foremka 20cmx20cm o wysokich brzegach)
  • 24 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka
  • kilka pokrojonych w kostkę brzoskwiń


Wykonanie: 


Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy do ciasta pokrojone na małe kawałki brzoskwinie. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam 60 minut, ponieważ moja foremka jest mała, więc ciasto było wysokie.
 Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





niedziela, 20 września 2015

FARFALLE W SOSIE ŚMIETANOWO-KURKOWYM Z BROKUŁAMI

Każdy sezon kurkowy staram się wykorzystać możliwie jak najlepiej :) Jednak nabycie kurek w UK nie jest takie proste.
Na szczęście każdego roku, mam możliwość kupić u siebie w sklepie piękne okazy tych pysznych grzybów.
 Tak do końca jednak nigdy nie wiem, kiedy kurki się skończą i usłyszę od dostawców z PL, że sezon kurkowy zakończony. Czasami grzyby dostarczane są tylko jeden raz, czasami przywożone są przez 3-4 tygodnie ...
Zawsze więc na samym początku smażę jajecznicę z kurkami :), zaraz po niej gotuję zupę kurkową, no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu makaron z sosem kurkowym. 
Po takiej kulinarnej uczcie mogę oświadczyć, 
że sezon na kurki uważam (ze spokojnym sumieniem) za zamknięty :))



Składniki na sos:

  • duża garść kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 100-150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka śmietany ukwaszonej 18%
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:


Kurki czyścimy. Ja zawsze robię to w następujący sposób: wkładam je do dużej miski i zalewam dużą ilością osolonego wrzątku. Zostawiam w wodzie na 10 minut, a po tym czasie wyławiam czyste łyżką cedzakową, a cały brud i osad zostaje na dnie miski. 
Na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek oraz kurki (większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości). Podsmażamy je od 10 minut. Następnie wlewamy na patelnię obie śmietany. Solimy, pieprzymy do smaku i dusimy grzyby w sosie około 10 minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i ew. doprawiamy, jeśli brakuje soli lub pieprzu. Podajemy z makaronem.
Dodatkowo tym razem dorzuciłam na wierzch kilka różyczek brokuła ugotowanego al dente.





środa, 16 września 2015

DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA. W SOSIE POMIDOROWYM

Moja ulubiona część kurczaka to ... udka ❤
Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. 
Pyszne są sporządzone z udek roladki, faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. 
Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym 😊



Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z wyluzowanych udek kurczaka (udka bez kości i skóry)
  • 1 cebula           
  • olej                                        
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 marchewki
  • bulion
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • słodka papryka
  • śmietana 18%
  • koperek


Wykonanie: 


Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, kasze manną, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na  wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki i ugotowane już pulpety wyjmujemy z garnka, a do bulionu wlewamy zblendowane pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować ilość płynu. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej śmietany, dla podkreślenia smaku naszego pomidorowego sosu. Wcześniej wyjęte marchewki kroimy w kostkę i wraz z pulpetami wkładamy do gorącego sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.


niedziela, 13 września 2015

KUBECZKOWE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI

To proste ciasto pewnie zna większość z Was. 
Cała filozofia polega na odmierzaniu składników tym samym kubeczkiem po jogurcie. Zachowujemy w ten sposób odpowiednie proporcje. 
Zamieszczone poniżej ilości są dopasowane do mojego smaku. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru i ilość oleju, i wg mnie 
w tej wersji ciasto wychodzi idealne 💚



Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm)

  • 1 kubeczek jogurtu greckiego (mój 330g)
  • 1,5 kubeczka cukru (w oryginale 2, zmniejszyłam ilość)
  • 3 kubeczki mąki
  • 3/4 kubeczka oleju (w oryginale 1, zmniejszyłam ilość)
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • szczypta soli

Owoce: u mnie borówki i morele


Opcjonalnie: kruszonka lub wiórki kokosowe



Wykonanie: 



Całe jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu -  skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut.







piątek, 11 września 2015

FIT SAŁATKA Z KOLOROWYCH POMIDORÓW

Uwielbiam pomidory. 
Jestem z nimi za pan brat cały rok.  
Pomidory to bardzo zdrowe warzywa, które mają wiele zalet i naprawdę wszechstronne użycie. Poza tym świetnie odkwaszają organizm.
Sałatka z pomidorów jest dla mnie zawsze smacznym dodatkiem do obiadu, grilla, kolacji ... Czasem zjadam pomidory tylko z pokrojoną drobno cebulką lub szczypiorkiem, czasami wzbogacam wersję o ser feta, czerwoną paprykę czy - jak tym razem rzodkiewkę i ugotowane jajka.
Oczywiście taką pomidorową sałatkę możemy wzbogacić o lekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie w takiej "czystej" wersji, wyłącznie z sosem własnym czyli sokiem, który puściły warzywa.
Do poniższej sałatki wykorzystałam pomidory czarne - jeszcze mało popularne, ale bardzo smaczne i zdrowe (zawierają bardzo dużo antyoxydantów), pomidory pomarańczowe - zawierają ogrom kwasów organicznych i potasu, i najbardziej popularne, znane chyba przez wszystkich "malinówki".



Składniki:
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 pomidor czarny
  • 1 pomidor pomarańczowy
  • krążki czerwonej cebuli
  • 2 ugotowane  jajka
  • kilka rzodkiewek
  • kilka kostek sera feta
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Pomidory i rzodkiewki kroimy na plasterki, jajka na ćwiartki, ser feta w kostkę. Układamy na talerzu, pieprzymy, lekko solimy, dodajemy krążki cebuli. 





wtorek, 8 września 2015

SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

Trudno mi wstawić jeden odnośnik do strony, z której pochodzi ten przepis. Pierwszy raz trafiłam na niego daaawno temu, zaciekawił mnie, ale jakoś nie było okazji, aby z niego skorzystać. 
Przepis poszedł w zapomnienie i ostatnio przeglądając internet trafiłam na niego ponownie na blogu Moniki. Tym razem klamka zapadła - piekę :) Strasznie żałuję, że skorzystałam z przepisu tak późno, bo ciasto jest przepyszne. Kruchy spód, słodziutka góra i rozpływające się jabłka w środku. Rewelacja! 
Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z jabłkami (ja uwielbiam!). 
Proporcje podaję po mojej modyfikacji.



Składniki: (foremka 21cmx31cm)

  • 2,5 szklanki mąki (u mnie krupczatka)
  • 200g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)
  • aromat cytrynowy

Dodatkowo:

  • 8 jabłek średniej wielkości
Polewa:

  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie: 

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy i aromat. Przy użyciu haka w mikserze lub ręcznie  zagnieść elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej mąką). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przykryć nią jabłka. Najwygodniej jest przełożyć płat ciasta nawijając je na wałek.


 Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut.
Kiedy ciasto jest w piecu możemy przygotować sobie polewę.  Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. 


Lukier rozsmarowujemy na gorącym upieczonym cieście i zostawiamy do wystudzenia.







piątek, 4 września 2015

LIKIER Z KUKUŁEK CZYLI KUKUŁKÓWKA

Po raz pierwszy piłam go uuuu chyba ... kilkanaście lat temu. 
Była wtedy "moda" na przyrządzanie wszelakich domowych advokatów i likierów. Jednak przepis poszedł w zapomnienie i dopiero ostatnio pokusiłam się przygotować go własnoręcznie w domu. 
Cóż powiedzieć? ... 
Niebo w gębie! 
Piękny kolor i aromat, odpowiednio słodki, niezbyt mocny ... ot taki 
"babski" trunek na "babskie" spotkanie :))






Składniki:
  • 600 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
  • około 300 gramów kukułek
  • ok 300-350 ml wódki (w zależności od upodobań, jeśli lubimy mocniejsze trunki dodajemy większą ilość alkoholu)






Wykonanie:

Kukułki wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na malutkim ogniu, aż cukierki nam się rozpuszczą. U mnie trwało to ok 30 minut. Mieszamy łyżką od czasu do czasu, bo mogą nam się trochę przyklejać do dna. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukierków płyn studzimy. Następnie dolewamy do niego alkohol, przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni. 
Po tym czasie delektujemy się pysznym likierem.







czwartek, 3 września 2015

SZYBKA SAŁATKA Z KASZY BULGUR I TUŃCZYKA

Pyszna i zdrowa sałatka, którą zrobisz dosłownie w 10 minut. 
Nie zawiera majonezu ani jogurtu, ale nie przejmujcie się, wcale nie jest sucha, ze względu na tuńczyka, którego wykorzystamy wraz z olejem. 
Ogórek konserwowy i kukurydza nadają sałatce lekką chrupkość i przełamują delikatny smak kaszy i tuńczyka. 
Bardzo smaczne zestawienie, które z powodzeniem możemy zabrać w pudełku np. do pracy jako lunch.



Składniki:
  • 1/2 woreczka (50 g) ugotowanej kaszy bulgur
  • puszka tuńczyka w oleju
  • mała puszka kukurydzy (200 g)
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy tuńczyka wraz z olejem, kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego. Solimy, pieprzymy do smaku. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby smaki się "przegryzły".





wtorek, 1 września 2015

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE Z PIECZARKAMI

Filet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki. 
Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań ❤
Dziś będzie klasycznie. 
Bo filet w sosie pieczarkowym to swoista klasyka ... ,
ale jakże pyszna klasyka prawda? 
Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste, 
a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak. 




Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • 1 cebula
  • 200 g małych pieczarek
  • 1/3 szkl. śmietany 18%
  • koperek
  • olej

Wykonanie: 


Pierś kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Obsmażamy na oleju z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę. Pieczarki myjemy (czyścimy). Jeśli są większe kroimy na pół, jeśli uda nam się kupić małe, zachowujemy w całości. Przekładamy na patelnię. Podsmażamy chwilę mieszając. Do podsmażonych z cebulą pieczarek przekładamy filety. Podlewamy odrobiną wody (bądź bulionu) i dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami.