środa, 16 września 2015

DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA. W SOSIE POMIDOROWYM

Moja ulubiona część kurczaka to ... udka ❤
Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. 
Pyszne są sporządzone z udek roladki, faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. 
Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym 😊



Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z wyluzowanych udek kurczaka (udka bez kości i skóry)
  • 1 cebula           
  • olej                                        
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 marchewki
  • bulion
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • słodka papryka
  • śmietana 18%
  • koperek


Wykonanie: 


Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, kasze manną, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na  wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki i ugotowane już pulpety wyjmujemy z garnka, a do bulionu wlewamy zblendowane pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować ilość płynu. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej śmietany, dla podkreślenia smaku naszego pomidorowego sosu. Wcześniej wyjęte marchewki kroimy w kostkę i wraz z pulpetami wkładamy do gorącego sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.


2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne :) lubię mięso z udek, ma więcej smaku niż filet z piersi kurczaka:)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą Magdo w 100%, filet z kurczaka ma zdecydowanie mniej wyrazisty smak niż mięso z udek :) Pozdrawiam.

      Usuń