Moja ulubiona część kurczaka to ... udka ❤
Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.
Pyszne są sporządzone z udek roladki, faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.
Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym 😊
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z wyluzowanych udek kurczaka (udka bez kości i skóry)
- 1 cebula
- olej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 marchewki
- bulion
- puszka pomidorów w sosie własnym
- słodka papryka
- śmietana 18%
- koperek
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, kasze manną, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki i ugotowane już pulpety wyjmujemy z garnka, a do bulionu wlewamy zblendowane pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować ilość płynu. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej śmietany, dla podkreślenia smaku naszego pomidorowego sosu. Wcześniej wyjęte marchewki kroimy w kostkę i wraz z pulpetami wkładamy do gorącego sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Bardzo apetyczne :) lubię mięso z udek, ma więcej smaku niż filet z piersi kurczaka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Zgadzam się z Tobą Magdo w 100%, filet z kurczaka ma zdecydowanie mniej wyrazisty smak niż mięso z udek :) Pozdrawiam.
Usuń