Trudno mi wstawić jeden odnośnik do strony, z której pochodzi ten przepis. Pierwszy raz trafiłam na niego daaawno temu, zaciekawił mnie, ale jakoś nie było okazji, aby z niego skorzystać.
Przepis poszedł w zapomnienie i ostatnio przeglądając internet trafiłam na niego ponownie na blogu Moniki. Tym razem klamka zapadła - piekę :) Strasznie żałuję, że skorzystałam z przepisu tak późno, bo ciasto jest przepyszne. Kruchy spód, słodziutka góra i rozpływające się jabłka w środku. Rewelacja!
Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z jabłkami (ja uwielbiam!).
Proporcje podaję po mojej modyfikacji.
Składniki: (foremka 21cmx31cm)
- 2,5 szklanki mąki (u mnie krupczatka)
- 200g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)
- aromat cytrynowy
Dodatkowo:
- 8 jabłek średniej wielkości
Polewa:
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy i aromat. Przy użyciu haka w mikserze lub ręcznie zagnieść elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej mąką). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przykryć nią jabłka. Najwygodniej jest przełożyć płat ciasta nawijając je na wałek.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut.
Kiedy ciasto jest w piecu możemy przygotować sobie polewę. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Lukier rozsmarowujemy na gorącym upieczonym cieście i zostawiamy do wystudzenia.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńApetycze ciasto :-) ps. jaka wielkosc blachy?
OdpowiedzUsuńBlaszka 31x21 - już uzupełniam przepis. Często niestety o tym zapominam ;-(
UsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńProsty - a efekt bardzo smaczny :)) Pozdrawiam.
UsuńUwielbiam, robiłam już 3 razy - zawsze się udaje i jest pyszna, mięciutka i wilgotna ;)
OdpowiedzUsuńCzyli mamy takie samo zdanie :) Pyszna, mięciutka, wilgotna ...
UsuńPyszne kawałeczki :) Ciasto mega.
OdpowiedzUsuńNoo... bardzo smaczne było :))
Usuńidę robić bo mi ślinka leci
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że jesteś zadowolona z efektów Wismario :))
UsuńRobiłam na niedzielę według tego przepisu i było super.
OdpowiedzUsuńCieszę się Tereso i dziękuję za wypróbowanie przepisu :)
UsuńMożna użyć śliwek?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że tak, tylko efekt końcowy będzie zupełnie inny, bo śliwki są małe i w cieście uzyskują zupełnie inną konsystencję. Ale też powinno być smacznie :)
UsuńMmm, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńI bajecznie smakowało :)
Usuńrobilam juz kilka razy zawsze sie udaje i jest niebiansko smaczne POLECAM
OdpowiedzUsuńTak Basiu - to właściwe określenie na to ciasto: niebiańsko smaczne :))
UsuńZrobiłam jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTeż mi bardzo smakowało :)
UsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuńpychotka - zgadzam się z Tobą :)
UsuńCzy serek homogenizowany mogę zastąpić jogurtem greckim i aromatem waniliowym?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, bo konsystencja obu jest podobna. Może wtedy ociupinkę cukru więcej, bo jednak serek jest dość słodki :))
UsuńCiasto jest przepyszne . Polecam ! :)
OdpowiedzUsuńPierwszy przepis z Twojego bloga i od razu strzał w 10! Dodałam tylko cynamonu😋 Rewelacja!
OdpowiedzUsuńKarolina
W takim razie tym bardziej się cieszę Karolino, że pierwszy przepis się sprawdził, i tym sposobem mam nadzieję, że zagościsz u mnie na dłużej ;-) Pozdrowionka :)
UsuńZ całą pewnością :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper szarlotka ! Zagościła na stałe w naszym domu 😉.
OdpowiedzUsuńJa posypujemy jabłka cynamonem dodatkowo.
Też bardzo lubię tę szarlotkę, dodatek cynamonu to fajny pomysł :-) Pozdrawiam
Usuń