wtorek, 8 września 2015

SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

Trudno mi wstawić jeden odnośnik do strony, z której pochodzi ten przepis. Pierwszy raz trafiłam na niego daaawno temu, zaciekawił mnie, ale jakoś nie było okazji, aby z niego skorzystać. 
Przepis poszedł w zapomnienie i ostatnio przeglądając internet trafiłam na niego ponownie na blogu Moniki. Tym razem klamka zapadła - piekę :) Strasznie żałuję, że skorzystałam z przepisu tak późno, bo ciasto jest przepyszne. Kruchy spód, słodziutka góra i rozpływające się jabłka w środku. Rewelacja! 
Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z jabłkami (ja uwielbiam!). 
Proporcje podaję po mojej modyfikacji.



Składniki: (foremka 21cmx31cm)

  • 2,5 szklanki mąki (u mnie krupczatka)
  • 200g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)
  • aromat cytrynowy

Dodatkowo:

  • 8 jabłek średniej wielkości
Polewa:

  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie: 

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy i aromat. Przy użyciu haka w mikserze lub ręcznie  zagnieść elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej mąką). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przykryć nią jabłka. Najwygodniej jest przełożyć płat ciasta nawijając je na wałek.


 Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut.
Kiedy ciasto jest w piecu możemy przygotować sobie polewę.  Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. 


Lukier rozsmarowujemy na gorącym upieczonym cieście i zostawiamy do wystudzenia.







31 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycze ciasto :-) ps. jaka wielkosc blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka 31x21 - już uzupełniam przepis. Często niestety o tym zapominam ;-(

      Usuń
  3. Uwielbiam, robiłam już 3 razy - zawsze się udaje i jest pyszna, mięciutka i wilgotna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli mamy takie samo zdanie :) Pyszna, mięciutka, wilgotna ...

      Usuń
  4. idę robić bo mi ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że jesteś zadowolona z efektów Wismario :))

      Usuń
  5. Robiłam na niedzielę według tego przepisu i było super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Tereso i dziękuję za wypróbowanie przepisu :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że tak, tylko efekt końcowy będzie zupełnie inny, bo śliwki są małe i w cieście uzyskują zupełnie inną konsystencję. Ale też powinno być smacznie :)

      Usuń
  7. robilam juz kilka razy zawsze sie udaje i jest niebiansko smaczne POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Basiu - to właściwe określenie na to ciasto: niebiańsko smaczne :))

      Usuń
  8. Zrobiłam jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy serek homogenizowany mogę zastąpić jogurtem greckim i aromatem waniliowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, bo konsystencja obu jest podobna. Może wtedy ociupinkę cukru więcej, bo jednak serek jest dość słodki :))

      Usuń
  10. Ciasto jest przepyszne . Polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy przepis z Twojego bloga i od razu strzał w 10! Dodałam tylko cynamonu😋 Rewelacja!
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie tym bardziej się cieszę Karolino, że pierwszy przepis się sprawdził, i tym sposobem mam nadzieję, że zagościsz u mnie na dłużej ;-) Pozdrowionka :)

      Usuń
  12. Z całą pewnością :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Super szarlotka ! Zagościła na stałe w naszym domu 😉.
    Ja posypujemy jabłka cynamonem dodatkowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię tę szarlotkę, dodatek cynamonu to fajny pomysł :-) Pozdrawiam

      Usuń