piątek, 30 stycznia 2015

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY II

Tym razem tradycyjną surówkę z białej kapusty wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę, pietruszkę, seler oraz kawałek czerwonej papryki. 
Surówka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Istna bomba smakowa i zdrowotna. 
Bo taka surówka zawiera wiele bardzo potrzebnych nam o tej porze roku witamin. Będę serwować ją jak najczęściej, bo bardzo nam smakowała. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju mięsa, a także ryby czy np.jajka sadzonego :))




Składniki:

  • 1/2 główki niedużej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • olej
  • koperek


Wykonanie: 


Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła. Warzywa ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Polewamy olejem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy koper i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.



czwartek, 29 stycznia 2015

KURKOWA Z MAKARONEM

Kurki to chyba jedne z ulubionych grzybów Polaków. 
Podobno kiedyś był to rarytas dostępny tylko dla arystokracji :-) 
Teraz, każdy może nabyć 30-40dkg tych pysznych, delikatnych grzybków i sporządzić z nich np. smakowitą zupę. Za mną zupa z kurek "chodziła" uuu... kilka tygodni :-) 
Niestety nie mam nigdy dostępu do świeżych grzybów, ale i tak się cieszę, że mogę kupić mrożone. 
 Dziś apetytowi stało się za dość - jak to mówią! :-) 
Narodziła się pyszna kurkowa z makaronem.


Składniki:
  • - porcja rosołowa lub 4 skrzydełka 
  • - 0,4 kg kurek
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - kawałek selera
  • - 2 cebule średnie
  • - ziele angielskie
  • - liść laurowy
  • - pieprz, sól
  • - 3 łyżki masła
  • - śmietana
  • - natka pietruszki
  • - koperek świeży
Wykonanie:

Gotujemy wywar z kości i włoszczyzny, aż do miękkości składników wraz z  zielem angielskim  i liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy je, kroimy drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach.  Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut. Następnie dodajemy je do wywaru. Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba, siekamy zieleninę, dodajemy do zupy (już nie gotujemy), podajemy ze śmietaną. Zupkę można serwować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, drobnym makaronem, grzankami, groszkiem ptysiowym - czyli tak jak lubimy najbardziej. Smacznego.





niedziela, 25 stycznia 2015

ROGALIKI BUDYNIOWE

Przepis na te pyszne ciastka -  rogaliki znalazłam na blogu ALI i od razu wpadły mi w oko. Małe, niepozorne,  proste i szybkie do zrobienia. 
Posypane jedynie odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym ... z wierzchu lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień smakują rewelacyjnie, wg mnie nawet nabierają dodatkowego smaku :)
Polecam gorąco! 




Składniki:

  • 220g mąki pszennej
  • 110g miękkiego masła (ja dałam roztopione)
  • 95g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (35g)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 op. cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • cukier wymieszany z cukrem wanilinowym



Wykonanie: 


Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok 15 minut.








czwartek, 22 stycznia 2015

TYMIANKOWE UDKA Z PIEKARNIKA

Bardzo lubię świeży tymianek i dodaję go do wielu potraw. 
Jego lekko ostry, pikantny aromat pasuje właściwie do wszystkich mięs, a także wielu zup, zapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek tymianku w delikatnych potrawach z drobiu.
 Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :))



Składniki:

  • udka (lub podudzia)  z kurczaka (ilość zależy od tego, na ile osób przygotowujemy danie)
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka sproszkowana papryka
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • majeranek



Wykonanie: 


Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, miód, drobno posiekany czosnek, paprykę, drobno porwane gałązki tymianku, sól, pieprz i majeranek. Udka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 2h (ja zawsze przygotowuję wieczorem i zostawiam w lodówce do następnego dnia). Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego albo na blaszkę od ciasta (wtedy są równomiernie rozłożone i mogą lepiej się zrumienić) i wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika. Nastawiamy temperaturę piekarnika na 175st i pieczemy 1h. W ten sposób przygotowane udka są aromatyczne i soczyste.





wtorek, 20 stycznia 2015

PIECZARKOWA Z BRĄZOWYCH PIECZAREK. Z MAKARONEM

Bardzo lubię brązowe pieczarki. Od kiedy poznałam ich smak i aromat zachwycają mnie bardziej niż te tradycyjne białe. Są trochę  twardsze i pachną zdecydowanie intensywniej. Smakiem przypominają grzyby leśne. Dodaję je do wielu mięs, sosów,  podsmażone z cebulką podaję jako dodatek do schabowego albo gotuję z nich pyszną, aromatyczną zupę 😋
                                                                                


Składniki:
  • 500 g pieczarek brązowych
  • 2  marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  •  bulion warzywny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  •  oliwa z oliwek
  • śmietana 18%
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Wykonanie: 


Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Marchewkę i pietruszkę  obieramy kroimy na plasterki. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki zahartowanej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, obficie posypaną natką pietruszki (tym razem u mnie zabrakło 😟)





sobota, 17 stycznia 2015

SZYNKA Z WARZYWAMI. W GALARECIE

Proste, pyszne i niskokaloryczne 😍 Sprawdza się na okolicznościowych imprezach jako przekąska ale ja często robię taką galaretę bez okazji, tak, żeby przekąsić coś smacznego i niezbyt kalorycznego. 
Forma przekąski dowolna. Możemy robić ją w małych kubeczkach, albo w większej ozdobnej formie. Wybór warzyw jest tutaj również dowolny. 
Moje warzywa wzbogaciłam szynka drobiową.




Składniki: (ich ilość uzależniona jest od naczynia, w którym przygotowujemy galaretę)
  • szynka drobiowa
  • groszek konserwowy
  • jajka 
  • marchewka
  • kukurydza konserwowa
  • ok. 1l bulionu
  • 1 op. żelatyny (u mnie 40g)
Wykonanie: 



W ciepłym bulionie rozpuszczamy żelatynę wg opisu na opakowaniu. Szynkę, ugotowane jajka, ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy.W salaterce układamy warstwy warzyw i szynki, zalewając każdą warstwę bulionem z rozrobioną żelatyną, aż do wyczerpania składników. Każda warstwa musi lekko zastygnąć, wtedy nakładamy kolejną porcję warzyw, i ponownie zalewamy bulionem. 








piątek, 16 stycznia 2015

RACUSZKI Z TWAROGIEM

Można je jeść na śniadanie albo jako słodką przekąskę. Powinny smakować szczególnie naszym milusińskim, bo z dodatkiem słodkiego truskawkowego dżemu są pyszne. Przepis jest prosty, a ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilkanaście minut.




Składniki:
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego  twarogu
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub dżem


Wykonanie


Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, sól, po jednym żółtku i ubijamy dalej. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie i dodajemy  twaróg, śmietanę oraz rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem na sicie). Całość jeszcze raz mieszamy. Kładziemy łyżką porcjami na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy dżemem wg uznania. Najlepiej jeść ciepłe, po wystygnięciu nie są już takie puszyste.





środa, 14 stycznia 2015

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Pysznie sycąca i wspaniale rozgrzewająca 💚
Treściwa, gęsta od różnorodnych składników i pożywna dzięki sporej ilości mielonego mięsa. 
Polecam, jeśli ktoś dotąd jeszcze nie gotował bo zupa jest niepowtarzalna.
Smakuje szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni ...






Składniki:
  • 0,5 kg mielonej karkówki
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2  cebule czerwone
  • puszka pomidorów w zalewie (500 g)
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 4 łyżeczki  koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier
  • oliwy
  • sól
  • szczypta chili
  • pieprz
  • słodka papryka

Wykonanie: 


Cebulę kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, mieloną wołowinę oraz przyprawy: sól, pieprz, szczyptę cukru, odrobinę chili i słodką paprykę. Smażymy  mieszając, i rozdrabniając mięso na cząstki. Następnie zalewamy mięso bulionem lub jeśli nie mamy przegotowaną wodą. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlewamy pomidory w sosie własnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Na koniec wlewamy czerwoną fasolę wraz zalewą doprawiamy do smaku łyżką ketchupu. 
Ugotowana zupę przed podaniem możemy posypać startym cheddarem, chociaż ja pomijam tę czynność.





wtorek, 13 stycznia 2015

MAKOWIEC UCIERANY Z BIAŁEGO MAKU

Ponieważ od rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego maku wyszedł pyszny ❤ Jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten tradycyjny, mimo, iż mocno słodki. Jaka szkoda, że nie mam dostępu do białego maku, bo już na stałe zagościłby on na moim stole. 
W każdym razie wiem, że corocznie masy do rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca 😉
Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny mak .





Składniki na ciasto:
  • 25 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa: 

Wykorzystałam masę makową z przepisu na rogale marcińskie. Równie dobrze można zrobić domową masę makową lub wykorzystać gotowy, doprawiony mak w puszce.


Wykonanie: 


Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
Na początek masło utrzeć z cukrem, a dalej ucierając dodawać stopniowo żółtka, mąkę i na końcu pianę ubitą z białek. Na prostokątną blachę wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, na nie wyłożyć nadzienie makowe i na wierzch pozostałą część ciasta. Piec około 50 minut w 180 stopniach C. 





poniedziałek, 12 stycznia 2015

KOTLETY MIELONE ZE SCHABU BEZ PANIERKI

Dziś zapraszam na tradycyjne mielone w delikatniejszej odsłonie - bez panierki. Kotlety sporządzone w ten sposób są bardzo delikatne, mięciutkie i soczyste. Wykorzystałam do nich schab wieprzowy, który miałam zamrożony, a wiadomo, że taki schab po odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość. 
W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę 😊




Składniki:

  • 60 dkg schabu wieprzowego (równie dobrze może być łopatka lub szynka)
  • 50 dkg surowego boczku
  • 3 jajka
  • 2 cebule 
  • 3 łyżki  bułki tartej
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku 
  • olej




Wykonanie: 


Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, jajka i wodę. Wyrabiamy dokładnie ok 10 minut. Następnie formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety dowolnej wielkości. Smażymy na patelni z obu stron. Następnie wlewamy na patelnię 1/4 szklanki bulionu (lub wody) , wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 15 min. Jeśli mamy małą lub bardzo płaską patelnię, przekładamy całość do garnka, aby było nam wygodniej.





piątek, 2 stycznia 2015

LEKKA SAŁATKA Z POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH I SERA PLEŚNIOWEGO

Danie proste i pyszne. 
 Na lekką kolację lub jako dodatek do grillowanych mięs.
Słodkie pomidorki koktajlowe + pyszny pleśniowy ser. 
Idealna para 😎



Składniki:
  • pomidorki koktajlowe
  • ulubiony ser pleśniowy
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek
  • ew. szalotka

Wykonanie:

Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, ser rozdrabniamy, szczypior kroimy. Pieprzymy (ja nie używam już soli, bo ser jest dla mnie wystarczająco słony), skrapiamy oliwą, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.



czwartek, 1 stycznia 2015

3 URODZINY BLOGA

Od 3 lat każdego roku 1 stycznia oprócz tradycyjnego Nowego Roku obchodzę taką małą rocznicę ... urodziny bloga :)) 
W tym roku trzecie :) 
Jestem już z Wami 1092 dni. Opublikowałam w tym czasie 570 przepisów, co daje nowy przepis co drugi dzień. Moje skromne walijskie progi odwiedziło w tym czasie ponad 642 tys osób, co daje mi niebywałą satysfakcję oraz wielką motywację i  potężnego kopa, aby pójścia do kuchni i pichcić dla siebie, swojej rodziny, ale i dla Was.
Dziękuję za wszystkie komentarze, miłe słowa a przede wszystkim za Waszą obecność i korzystanie z przepisów.

Życzę wszystkiego dobrego na cały 2015 rok :))