piątek, 16 stycznia 2015

RACUSZKI Z TWAROGIEM

Można je jeść na śniadanie albo jako słodką przekąskę. Powinny smakować szczególnie naszym milusińskim, bo z dodatkiem słodkiego truskawkowego dżemu są pyszne. Przepis jest prosty, a ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilkanaście minut.




Składniki:
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego  twarogu
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub dżem


Wykonanie


Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, sól, po jednym żółtku i ubijamy dalej. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie i dodajemy  twaróg, śmietanę oraz rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem na sicie). Całość jeszcze raz mieszamy. Kładziemy łyżką porcjami na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy dżemem wg uznania. Najlepiej jeść ciepłe, po wystygnięciu nie są już takie puszyste.





3 komentarze:

  1. Tak, jak lubie: idealne dla dzieci, swietne na kazda pore dnia i gotowe w mgnieniu oka!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, ale z braku czasu nie ubiłam białek i zamiast rodzynek dałam morele. Wyszło dobre, ale spodziewałam się więcej, najbardziej szkoda, że nie czuć twarogu, wygląda na to, że równie dobrze mogłoby go nie być. Nie skreślam mimo wszystko przepisu, na pewno kiedyś zrobię jeszcze raz dokładnie zgodnie z recepturą i porównam smaki. Dziękuję i pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń