wtorek, 13 stycznia 2015

MAKOWIEC UCIERANY Z BIAŁEGO MAKU

Ponieważ od rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego maku wyszedł pyszny ❤ Jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten tradycyjny, mimo, iż mocno słodki. Jaka szkoda, że nie mam dostępu do białego maku, bo już na stałe zagościłby on na moim stole. 
W każdym razie wiem, że corocznie masy do rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca 😉
Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny mak .





Składniki na ciasto:
  • 25 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa: 

Wykorzystałam masę makową z przepisu na rogale marcińskie. Równie dobrze można zrobić domową masę makową lub wykorzystać gotowy, doprawiony mak w puszce.


Wykonanie: 


Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
Na początek masło utrzeć z cukrem, a dalej ucierając dodawać stopniowo żółtka, mąkę i na końcu pianę ubitą z białek. Na prostokątną blachę wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, na nie wyłożyć nadzienie makowe i na wierzch pozostałą część ciasta. Piec około 50 minut w 180 stopniach C. 





1 komentarz: