czwartek, 29 stycznia 2015

KURKOWA Z MAKARONEM

Kurki to chyba jedne z ulubionych grzybów Polaków. 
Podobno kiedyś był to rarytas dostępny tylko dla arystokracji :-) 
Teraz, każdy może nabyć 30-40dkg tych pysznych, delikatnych grzybków i sporządzić z nich np. smakowitą zupę. Za mną zupa z kurek "chodziła" uuu... kilka tygodni :-) 
Niestety nie mam nigdy dostępu do świeżych grzybów, ale i tak się cieszę, że mogę kupić mrożone. 
 Dziś apetytowi stało się za dość - jak to mówią! :-) 
Narodziła się pyszna kurkowa z makaronem.


Składniki:
  • - porcja rosołowa lub 4 skrzydełka 
  • - 0,4 kg kurek
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - kawałek selera
  • - 2 cebule średnie
  • - ziele angielskie
  • - liść laurowy
  • - pieprz, sól
  • - 3 łyżki masła
  • - śmietana
  • - natka pietruszki
  • - koperek świeży
Wykonanie:

Gotujemy wywar z kości i włoszczyzny, aż do miękkości składników wraz z  zielem angielskim  i liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy je, kroimy drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach.  Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut. Następnie dodajemy je do wywaru. Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba, siekamy zieleninę, dodajemy do zupy (już nie gotujemy), podajemy ze śmietaną. Zupkę można serwować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, drobnym makaronem, grzankami, groszkiem ptysiowym - czyli tak jak lubimy najbardziej. Smacznego.





4 komentarze:

  1. Ale mi smaka narobiłaś, chodzi za mną taka zupka już od dłuższego czasu, ale kurki jakoś nie za bardzo dostępne :< kiedyś w ASDA był, ale teraz jakoś ich nie widzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pracuje w polskich delikatesach, zaopatrzenie mamy b. dobre więc... i kurki u nas są :-) a na zupkę miałam ochotę od wielu tygodni :-)

      Usuń
  2. Zupka wygląda obłędnie, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń