piątek, 10 maja 2024

TRUSKAWKOWY ŚMIETANOWIEC

 Banalnie proste ciacho bez pieczenia. Bo nie zawsze ma się ochotę na długie stanie w kuchni i skomplikowane wypieki 😉 Ciasto jest pysznie delikatne i nie jest zbyt słodkie. Możemy je robić z każdymi innymi ulubionymi owocami.

 Polecam gorąco! 


Składniki: (na formę 24 cm x 24 cm)

  • 100 g herbatników maślanych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe do zalania owoców 
  • 600 ml gorącej wody 

Wykonanie:


Dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i pozostawiamy do przestygnięcia.
Schłodzoną w lodówce śmietankę ubijamy z cukrem pudrem mikserem na sztywno. Dolewamy powoli ostudzoną, ale wciąż płynną galaretkę. Ubijamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. Na nie wylewamy truskawkową masę. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją 2 łyżkami liofilizowanych truskawek, i odbrobiną czerwonego naturalnego barwnika dla wzmocnienia koloru. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. 
Truskawki kroimy na małe kawałki. Układamy na stężałej masie. Zalewamy galaretką (2 galaretki rozpuszczone w 600 ml wody). Ponownie wstawiamy do lodówki. 








środa, 8 maja 2024

PAJDA CHLEBA Z MIĘSEM MIELONYM

Kto nie lubi chleba smażonego na patelni? 😍 Taki smak dzieciństwa. Powrót do biedniejszych, mniej "wypasionych" czasów. Zazwyczaj robię z patelni grzanki z jajkiem czy serem, a ostatnio podpatrzyłam u Kulinarnej Wioli trochę inny spósób na klasyczne smażony chleb 😀 Prosty, szybki przepis na fajny, domowy fast food 😉 
Chrupiąca grzanka z chleba + porządnie doprawione dobrej jakości mielone mięso ... Przepyszne jedzonko, mówię Wam. Mimo, że ani to fit, ani lekkie, ani niskokaloryczne, to polecam gorąco. Pewnie każdy z nas ma czasami taką ochotę na "jakieś niewiadomo co". Coś by się zjadło, ale patrzysz do lodówki, i na nic nie mas ochoty. W takich właśnie momentach - pajda chleba zapiekana z mięsem mielonym sprawdzi się idealnie! 



Składniki: na kilka kromek chleba
  • ok 300 - 400 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 1 podsmażona na oleju cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka
  • 1 jajko
  • posiekana natka 
Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy dokładnie masę.

Wykonanie:

Patelnię smarujemy olejem. Na pajdę chleba nakładamy masę mięsną.



Smażymy najpierw chwilę (do lekkiego zrumienienia) stroną bez mięsa, a następnie przewracamy i smażymy stronę z mięsem mielonym, aż jego brzegi się zarumienią.  








poniedziałek, 6 maja 2024

CIASTO WIDELCEM MIESZANE. Z WIŚNIAMI

Bo prościej się nie da 😉 Ciasto zrobione bez użycia miksera, dosłownie mieszane widelcem lub trzepaczką. Proste, szybkie i mega smaczne. Lekko wilgotne, wzbogacone o nasze ulubione owoce. Spokojnie wytrzyma nam kilka dni, jeśli oczywiście mamy tak silną wolę, że nie skonsumujemy wcześniej 😋😂
Pamiętajmy tylko o jednej "żelaznej" zasadzie, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotujmy więc je sobie 2-3 godziny wcześniej. Szczególnie chodzi tu o jajka i maślankę, którą zazwyczaj trzymamy w lodówce. Wierzch ciasta możemy uświetnić dodatkowo maślaną kruszonką, będzie jeszcze smaczniej. 



Składniki: u mnie tortownica o średnicy 24 cm
  • 3 szklanki mąki pszennej (ok 450 g )
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 szkl maślanki/kefiru
  • 3/4 szkl cukru (ok 170 g )
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
  • dowolne owoce: u mnie drążone wiśnie ze słoika, które wcześniej odsączyłam na sicie + 1 gruszka pokrojona w kostkę
Wykonanie:

W jednej misce łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki lub zwykłym widelcem wszystkie mokre składniki: maślankę, olej, jajka. Po wymieszaniu dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Mieszamy, tylko do połączenia się składników.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do przygotowanej tortownicy wykładamy ciasto. Na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). 







sobota, 4 maja 2024

KOTLETY JAJECZNE Z BROKUŁAMI, MARCHEWKĄ I KASZĄ JAGLANĄ

Uwielbiam kotleciki jajeczne 😍 A, żeby nie było nudy urozmaicam je jak tylko się da. Na moim blogu znajdziecie wiele takich jajecznych kombinacji 😎 Czasami dodaję do masy jajecznej tuńczyka, czasami makrelę albo podsmażone pieczarki, ugotowany  ryż, albo kaszę jaglaną.  Panuje tutaj całkowita dowolność.  Dziś do startych jajek dodałam marchewkę i brokuła. 

Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo 👌


Składniki: (na 14 szt)

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka (surowe)
  • 1 ugotowana marchewka
  • kilka różyczek ugotowanego al'dente brokuła 
  • 1 cebula
  • bułka tarta 
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • zielenina: koperek, natka lub szczypiorek
  • olej
  • 3 łyżki startego na małych oczkach sera żółtego

Wykonanie:


Zacznijmy od ugotowania kaszy.
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, pozbywając się w ten sposób jej goryczki. Po dokładnym przepłukaniu kaszy przelewamy ją wrzącą wodą. W garnku zagotowujemy 200 ml lekko osolonej wody, dodajemy przygotowaną kaszę jaglaną,mieszamy delikatnie, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na bardzo małym ogniu do czasu, gdy wsiąknie w nią cała woda – mniej więcej 15-20 minut.  Ugotowane na twardo i przestudzone jajka, ugotowaną marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ugotowany brokuł kroimy na mniejsze części.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, studzimy. W misce mieszamy starte jajka, marchewke, brokuł, podsmażoną cebulę, kaszę, starty ser,  posiekany koperek, natkę lub szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane papryki -  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.





czwartek, 2 maja 2024

GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Prosty i efektowny deser 😎 
Wydrążone gruszki owinięte paskami francuskiego ciasta, a w środku mała niespodzianka 😉 U mnie była to kostka deserowej czekolady + orzech włoski. Ale równie dobrze możemy do środka włożyć troszeczkę żurawiny, powideł, czy masła orzechowego. Co tylko lubimy i przyjdzie nam do głowy.



Składniki:
  • op. gotowego ciasta francuskiego
  • 4 gruszki
  • 4 kostki czekolady + kilka orzechów włoskich
  • 1 roztrzepane jajko - do posmarowania ciasta
  • cukier - do posypania ciasta

Wykonanie:


Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy wzdłuż na na 1 cm paski. 
Gruszki obierany ze skórki (zachowujemy ogonek). Kroimy na połowę. Z każdej połówki delikatnie wyjmujemy łyżeczką gniazdo nasienne. Do środka nakładamy nadzienie i składamy dwie połówki razem. Gruszkę owijamy paskami ciasta (ja wykorzystałam na owinięcie jednej gruszki 3 paski ciasta, ale wszystko zależy od wielkości owoców). Pamiętajmy, aby nie naciągać zbytnio pasków, bo wtedy podczas pieczenia ciasto będzie rosło i pękało. Z resztek ciasta możemy dodatkowo wykroić kawałki imitujące listki. 



Gruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 25 minut, do lekkiego zrumienienia.