艣roda, 8 maja 2024

PAJDA CHLEBA Z MI臉SEM MIELONYM

Kto nie lubi chleba sma偶onego na patelni? 馃槏 Taki smak dzieci艅stwa. Powr贸t do biedniejszych, mniej "wypasionych" czas贸w. Zazwyczaj robi臋 z patelni grzanki z jajkiem czy serem, a ostatnio podpatrzy艂am u Kulinarnej Wioli troch臋 inny sp贸s贸b na klasyczne sma偶ony chleb 馃榾 Prosty, szybki przepis na fajny, domowy fast food 馃槈 
Chrupi膮ca grzanka z chleba + porz膮dnie doprawione dobrej jako艣ci mielone mi臋so ... Przepyszne jedzonko, m贸wi臋 Wam. Mimo, 偶e ani to fit, ani lekkie, ani niskokaloryczne, to polecam gor膮co. Pewnie ka偶dy z nas ma czasami tak膮 ochot臋 na "jakie艣 niewiadomo co". Co艣 by si臋 zjad艂o, ale patrzysz do lod贸wki, i na nic nie mas ochoty. W takich w艂a艣nie momentach - pajda chleba zapiekana z mi臋sem mielonym sprawdzi si臋 idealnie! 



Sk艂adniki: na kilka kromek chleba
  • ok 300 - 400 g mi臋sa mielonego (u mnie 艂opatka)
  • 1 podsma偶ona na oleju cebula
  • 2 posiekane z膮bki czosnku
  • s贸l
  • pieprz
  • majeranek
  • s艂odka i ostra papryka
  • 1 jajko
  • posiekana natka 
Wszystkie sk艂adniki wk艂adamy do miski, wyrabiamy dok艂adnie mas臋.

Wykonanie:

Patelni臋 smarujemy olejem. Na pajd臋 chleba nak艂adamy mas臋 mi臋sn膮.



Sma偶ymy najpierw chwil臋 (do lekkiego zrumienienia) stron膮 bez mi臋sa, a nast臋pnie przewracamy i sma偶ymy stron臋 z mi臋sem mielonym, a偶 jego brzegi si臋 zarumieni膮.  








Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz