Banalnie proste ciacho bez pieczenia. Bo nie zawsze ma się ochotę na długie stanie w kuchni i skomplikowane wypieki 😉 Ciasto jest pysznie delikatne i nie jest zbyt słodkie. Możemy je robić z każdymi innymi ulubionymi owocami.
Polecam gorąco!
Składniki: (na formę 24 cm x 24 cm)
- 100 g herbatników maślanych
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 szklanki gorącej wody
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe do zalania owoców
- 600 ml gorącej wody
Wykonanie:
Dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i pozostawiamy do przestygnięcia.
Schłodzoną w lodówce śmietankę ubijamy z cukrem pudrem mikserem na sztywno. Dolewamy powoli ostudzoną, ale wciąż płynną galaretkę. Ubijamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. Na nie wylewamy truskawkową masę. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją 2 łyżkami liofilizowanych truskawek, i odbrobiną czerwonego naturalnego barwnika dla wzmocnienia koloru. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Truskawki kroimy na małe kawałki. Układamy na stężałej masie. Zalewamy galaretką (2 galaretki rozpuszczone w 600 ml wody). Ponownie wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz