czwartek, 2 maja 2024

GRUSZKI W CIE艢CIE FRANCUSKIM

Prosty i efektowny deser 馃槑 
Wydr膮偶one gruszki owini臋te paskami francuskiego ciasta, a w 艣rodku ma艂a niespodzianka 馃槈 U mnie by艂a to kostka deserowej czekolady + orzech w艂oski. Ale r贸wnie dobrze mo偶emy do 艣rodka w艂o偶y膰 troszeczk臋 偶urawiny, powide艂, czy mas艂a orzechowego. Co tylko lubimy i przyjdzie nam do g艂owy.



Sk艂adniki:
  • op. gotowego ciasta francuskiego
  • 4 gruszki
  • 4 kostki czekolady + kilka orzech贸w w艂oskich
  • 1 roztrzepane jajko - do posmarowania ciasta
  • cukier - do posypania ciasta

Wykonanie:


Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy wzd艂u偶 na na 1 cm paski. 
Gruszki obierany ze sk贸rki (zachowujemy ogonek). Kroimy na po艂ow臋. Z ka偶dej po艂贸wki delikatnie wyjmujemy 艂y偶eczk膮 gniazdo nasienne. Do 艣rodka nak艂adamy nadzienie i sk艂adamy dwie po艂贸wki razem. Gruszk臋 owijamy paskami ciasta (ja wykorzysta艂am na owini臋cie jednej gruszki 3 paski ciasta, ale wszystko zale偶y od wielko艣ci owoc贸w). Pami臋tajmy, aby nie naci膮ga膰 zbytnio pask贸w, bo wtedy podczas pieczenia ciasto b臋dzie ros艂o i p臋ka艂o. Z resztek ciasta mo偶emy dodatkowo wykroi膰 kawa艂ki imituj膮ce listki. 



Gruszki uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na oko艂o 25 minut, do lekkiego zrumienienia. 






Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz