Bo pro艣ciej si臋 nie da 馃槈 Ciasto zrobione bez u偶ycia miksera, dos艂ownie mieszane widelcem lub trzepaczk膮. Proste, szybkie i mega smaczne. Lekko wilgotne, wzbogacone o nasze ulubione owoce. Spokojnie wytrzyma nam kilka dni, je艣li oczywi艣cie mamy tak siln膮 wol臋, 偶e nie skonsumujemy wcze艣niej 馃構馃槀
Pami臋tajmy tylko o jednej "偶elaznej" zasadzie, 偶e wszystkie sk艂adniki musz膮 mie膰 temperatur臋 pokojow膮. Przygotujmy wi臋c je sobie 2-3 godziny wcze艣niej. Szczeg贸lnie chodzi tu o jajka i ma艣lank臋, kt贸r膮 zazwyczaj trzymamy w lod贸wce. Wierzch ciasta mo偶emy u艣wietni膰 dodatkowo ma艣lan膮 kruszonk膮, b臋dzie jeszcze smaczniej.
- 3 szklanki m膮ki pszennej (ok 450 g )
- 4 jajka
- 1/2 szkl oleju
- 1 szkl ma艣lanki/kefiru
- 3/4 szkl cukru (ok 170 g )
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- sk贸rka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
- dowolne owoce: u mnie dr膮偶one wi艣nie ze s艂oika, kt贸re wcze艣niej ods膮czy艂am na sicie + 1 gruszka pokrojona w kostk臋
Wykonanie:
W jednej misce 艂膮czymy ze sob膮 za pomoc膮 trzepaczki lub zwyk艂ym widelcem wszystkie mokre sk艂adniki: ma艣lank臋, olej, jajka. Po wymieszaniu dodajemy suche sk艂adniki: przesian膮 m膮k臋, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sk贸rk臋 z cytryny. Mieszamy, tylko do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Sp贸d tortownicy wyk艂adamy papierem do pieczenia, boki smarujemy mas艂em i posypujemy m膮k膮. Do przygotowanej tortownicy wyk艂adamy ciasto. Na wierzch uk艂adamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na oko艂o 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Takie proste ciasta to ja lubi臋 ;-)
OdpowiedzUsu艅Przepis wypr贸buj臋 na pewno , pieczenie g贸ra d贸艂 czy termoobieg ?
OdpowiedzUsu艅Polecam! U mnie zawsze termoobieg, bo nie mog臋 go wy艂膮czy膰 馃榿馃槀
Usu艅W艂a艣nie ciasto wjecha艂o do piekarnika
OdpowiedzUsu艅