poniedziałek, 29 maja 2017

CRUMBLE Z JABŁKAMI ALBO JABŁKA POD KRUSZONKĄ

Crumble to najprostszy, najszybszy do wykonania  i najpyszniejszy deser świata 😊 
Jest to deser brytyjskiego pochodzenia, a w tłumaczeniu na język polski oznacza owoce pod kruszonką. Zarówno w kwestii owoców jak i kruszonki panuje tutaj duża dowolność. Do przyrządzenia deseru możemy użyć właściwie każdego rodzaju owoców: wiśni, śliwek, rabarbaru, agrestu, brzoskwiń czy jabłek. Podobnie możemy modyfikować kruszonkę zastępując cukier puder brązowym cukrem, czy dodając do niej płatków migdałów lub wiórków kokosowych. 
Deser możemy przyrządzić w dużej misce i nakładać porcje na talerzyki lub w pojedynczych kokilkach. 
Polecam gorąco!



Składniki: na 5 kokilek

  • 3 duże jabłka pokrojone w drobną kostkę
  • cukier (ilość zależy od tego jak kwaśne bądź słodkie są jabłka)
  • trochę cynamonu
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • opcjonalnie: rodzynki i suszona żurawina - ja nie dodawałam, bo nie byłam pewna, czy moi goście lubią takie dodatki


Kruszonka:
Przepis na tradycyjną maślaną kruszonkę jest tutaj.

Wykonanie:

Pokrojone w kostkę jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, i smażymy chwilę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon. Mieszamy. Kokilki lub inne naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Nakładamy przesmażone jabłka, a na nie sporą ilość kruszonki. Wierzch możemy posypać dodatkowo odrobiną cukru waniliowego lub posypać płatkami migdałów.


 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 15 minut (do uzyskania złotego koloru kruszonki). Deser zjadamy mocno ciepły, bo wg mnie taki smakuje najbardziej 😊








sobota, 27 maja 2017

EMPANADAS CZYLI PIECZONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM Z KURCZAKA

Empanadas to nic innego jak pieczone w piekarniku pierożki nadziewane najczęściej mięsem, serem lub jakimiś warzywami. 
Potrawa przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo popularna. Do zrobienia pierożków wykorzystuje się ciasto francuskie, kruche, pierogowe lub chlebowe ... dowolność jest tutaj spora. 
U mnie dziś empanadas z kruchego ciasta z nadzieniem mięsno-warzywnym. 
Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo pierożki są naprawdę pyszne  😊



Składniki na ciasto:

  • 1.5 szkl. mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru


Dodatkowo do posmarowania wierzchu:
1 rozkłócone jajko
+ np.sezam czy czarnuszka do posypania


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu rozwałkować. Wykrawać szklanką (kubkiem, literatką) koła, na które nakładać przyrządzony farsz. Każdego pierożka dobrze skleić. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem czy czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 20 minut.

Składniki na farsz:

  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • przyprawa gyros
  • ostra papryka
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej


Pierś kroimy drobniutko. Posypujemy przyprawami. U mnie była to przyprawa gyros, mielony pieprz, ostra papryka. Cebulę siekamy. Podsmażamy na złoty kolor na oleju, po czym dodajemy pokrojoną pierś, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na małych oczkach marchewkę. Smażymy całość do momentu, aż mięso będzie miękkie. Farsz studzimy, po czym dodajemy do niego starty ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.








czwartek, 25 maja 2017

DIABELSKA KARKÓWECZKA (Z GRILLA LUB Z PATELNI)

Jeśli lubicie pikantnie doprawione mięso, ta wersja karkówki zadowoli Wasze podniebienia 😉 
Ostra, aromatyczna, kruchutka, dzięki godzinom, które przeleżała w marynacie. Wyjęte z niej mięso możemy grillować, albo podsmażyć, dusić do miękkości, dorobić sosik i cieszyć się pysznym , obiadowym kawałkiem mięcha. U mnie podanym z kopytkami, i piklami z ogórków. 
Pychotka! 😊



Składniki na marynatę:
Oczywiście ilość przypraw uzależniona jest od naszych upodobań smakowych.


  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki chili
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • oliwa
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w miseczce.

Ponadto:
  • karkówka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki (do sosu)


Wykonanie: 


Karkówkę kroimy na 1 cm plastry, rozbijamy. Solimy, pieprzymy, i każdy plaster zanurzamy w marynacie (smarujemy marynatą). Tak zamarynowane mięso przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 1h, a najlepiej na całą noc. 
Następnie jeśli karkówka przygotowywana była na grilla , układamy ją na aluminiowych tackach i grillujemy z obu stron do miękkości.
Wersja obiadowa:
Mięso obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron każdy plaster. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, i podsmażamy całość chwilę. Następnie podlewamy odrobiną wody, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości mięsa. Miękkie mięso  wyjmujemy je na talerz, a powstały sos zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu przekładamy karkówkę. 








poniedziałek, 22 maja 2017

KLASYCZNA BABKA MARMURKOWA - KOLEJNA ODSŁONA


Filiżanka kawy i klinik babki marmurkowej (lub babki z kakao - różnie nazywamy) będzie dla mnie zawsze ukoronowaniem fajnego, błogiego popołudnia. 
To mój ulubiony gatunek babki, chociaż hmmm... 😉  tak na prawdę to kocham już wielu, wielu lat wszystkie ucierane, zwykłe ciacha - a babki w szczególności. Na blogu jest już przepis na babkę marmurkową na majoneziezaparzaną babkę mojej mamy i podobną: babkę z kakao na majonezie
Tym razem babka marmurkowa oprócz margaryny zawiera dodatek oleju, który sprawia, że babka jest wilgotna i długo świeża. 
Polecam gorąco! 💗



Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej        
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 op.cukru waniliowego        
  • 200 g miękkiej margaryny      
  • 8 łyżek oleju    
  • otarta skórka z 1 sparzonej  cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia           
  • 1 łyżka kakao 
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 4 jajka

Wykonanie:


Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę. Dodawać po jednym  żółtku, olej i sok z cytryny. Cały czas ucierając, wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać całość łyżką. Przełożyć  3/4 ciasta do innej miseczki, a do pozostałej części  ciasta dodać 1 łyżka kakao i kilka kropli olejku rumowego. Do wysmarowanej i wysypanej bułka foremki  wylać jasne ciasto przez środek wylać ciemne ciasto (można delikatnie ciasta przemieszać widelcem utworzy się wtedy marmurek).
Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut, do suchego patyczka. 





piątek, 19 maja 2017

KLOPSY JAJECZNE Z TUŃCZYKIEM

Klopsy jajeczne każdy zna 😊 
Wydaje mi się, że dość często goszczą na naszych stołach. U mnie tak raz na 2 miesiące są serwowane jako danie obiadowe, z ziemniaczkami, surówką lub innym warzywkiem. Z reguły do masy na takie klopsiki dorzucam od siebie coś jeszcze np. pieczarki otrzymując w ten sposób klopsy jajeczno-pieczarkowe, albo warzywa - i powstają wtedy pyszne klopsy jejczno-warzywne. Tym razem moją podstawową, jajeczną wersję kotlecików wzbogaciłam o kawałki tuńczyka w odsączonego z zalewy. 
Wyszło bardzo fajne zestawienie smakowe: mocno jajeczne, lekko rybne ... Polecam 😊



Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • koperek lub natka
  • 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej
  • cebula
  • bułka tarta
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki. Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić wraz z wyciśniętą bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, sól, pieprz, koperek,wbić surowe jajko, dodać tuńczyka  i  wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plasterki na kanapki. 





wtorek, 16 maja 2017

KLASYCZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU

Fasolkę po bretońsku gotuję zazwyczaj korzystając z fasoli z puszki. Zwyczajnie dlatego, że tak jest szybciej. A kiedy pracuje się 6 dni w tygodniu, wierzcie, że każda wolna chwila jest na wagę złota 😉 
Fasolka po bretońsku to dobry sposób na "czyszczenie lodówki" z nadmiaru wędliny, boczku czy szynki. 
Czasem przyrządzam ją z z czerwonej fasoli, której smak bardzo lubię, a czasem po prostu z białej konserwowej. Tym razem jednak nabrałam ochoty na fasolkę po bretońsku ugotowaną na bazie suchej fasoli "Jaś" i dobrze się stało, bo okazało się, że ... na blogu nie mam przepisu na to pyszne, jednogarnkowe danie 😊




Składniki:
  • 400 g fasoli "Jaś"
  • 3 pętka kiełbasy
  • kawałek boczku
  • pomidory z puszki
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • cząber
  • majeranek
  • sól
  • ostra papryka
  • szczypta cukru

Wykonanie:



Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odlać wodę, w której się  moczyła  i zalać świeżą dodać liść laurowy, ziele angielskie, cząber, majeranek i gotować fasolę na małym ogniu do miękkości. Boczek pokroić w kostkę podsmażyć na suchej patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć także kiełbasę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie przełożyć całą zawartość patelni do ugotowanej fasoli. Dodać pomidory (ja blenduję wcześniej),przecier pomidorowy, sól, przyprawy i gotować całość chwilę, aby smaki wzajemnie przeszły. 







piątek, 12 maja 2017

PLACEK DROŻDŻOWY Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ

Najpiękniejszy zapach świata, to wg mnie zapach drożdżowego ciasta unoszący się podczas jego wypieku ❤ No i ten smak! Cóż jest bardziej smacznego od świeżej, pulchniutkiej, jeszcze letniej drożdżówki, posypanej obowiązkowo maślaną kruszonką? 
I właśnie ze względu na te walory drożdżowego ciasta, jest - było - i będzie ono dla mnie zawsze na pierwszej pozycji wśród wszystkich innych gatunków domowych słodkości 💗
Dziś zapraszam na placek drożdżowy z wiśniami ... taki "maminy" 😉



Składniki:
  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 szkl. mleka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Na kruszonkę:

  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • 80g prawdziwego masła (82% tłuszczu)

Dodatkowo:
  • cukier waniliowy (do posypania)
  • słoik drylowanych wiśnie (lub dowolne inne owoce)


Wykonanie:


Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (ja robię to przy użyciu haka i miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć odsączone wiśnie, posypać wierzch kruszonką, a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.





poniedziałek, 8 maja 2017

AROMATYCZNE SPAGHETTI Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE

Prosto i szybko. I smacznie rzecz jasna 😊 Klasyczne spaghetti z ulubionym chyba przez wszystkim sosem pomidorowym, który wzbogaciłam o pokrojone pieczarki i końcówki szynki, które znalazłam w lodówce. 
Do tego odrobina bazylii, ząbek (bądź dwa) czosnku i pyszne, 
aromatyczne danie gotowe 😊
Jeśli pominiemy szynkę, wyjdzie bezmięsnie, ale równie smacznie 😉



Składniki:

makaron spaghetti

Na sos:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki
  • 200 g pieczarek
  • śmietana 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól 
  • pieprz
  • cukier 
  • słodka papryka
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
dodatkowo: ścinki szynek

Wykonanie: 

Spaghetti gotujemy  wg przepisu na opakowaniu.

Sos: 
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy pokrojone drobno pieczarki, i pokrojoną szynkę. Mieszamy i smażymy około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, papryki, i bazylii. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i przełożyć do sosu ugotowany wcześniej makaron. 


czwartek, 4 maja 2017

CIASTECZKA. KRUCHE I MOCNO MAŚLANE. NAJLEPSZE.

Uwielbiam maślane ciasteczka ❤❤❤  
Te kruche, pachnące masłem małe pyszności są dla mnie idealnym dopełnieniem niedzielnej kawy. Takie ciasteczka możemy przechowywać nawet kilkanaście dni, i czasem wydaje mi się, że z dnia na dzień "nabierają mocy" i są jeszcze smaczniejsze 😊 Na blogu mam już kilka przepisów na bardzo smaczne ciastka maślane. Np. rustykalne ciastka maślanemaślane ciastka z żurawinąmocno maślane ciastka z domowym dżemem i kilka innych. No właśnie ... "maślane", to dla mnie słowo-klucz, przywołujące wspaniałe doznania podczas konsumpcji 😉. Maślane ciastka nie mogą być wypiekane na "Kasi", "Palmie" czy innej margarynie. Zawsze prawdziwe, 82% masło! 
Przepis zaczerpnęłam z niezawodnego bloga ILOVEBAKE.PL. I jak autorka bloga zapewnia w tytule:Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane - tak jest. Właśnie te ciastka są dla mnie Nr 1. Polecam gorąco wszystkim łasuchom tych maślanych pyszności 💗

Składniki: (na ok. 35-40 szt)
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% (u mnie 18%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie: (cyt. za autorką przepisu)
Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Jeśli nie - mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, i dodajemy posiekane, zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami.
                  Pieczemy w temp. 180 C przez około 10-12 min do zarumienienia. 
Ja przed upieczeniem posmarowałam każde ciastko rozkłóconym jajkiem i posypałam odrobiną cukru ❤

Kilka z nich posklejałam po 2, domowymi powidłami, ale nie ukrywam, że było to zbędne. Ciasteczka są najlepsze w tej najprostszej formie.





wtorek, 2 maja 2017

PĘCZAK Z WARZYWAMI

Wszelakie kasze kochałam zawsze 💗 Nigdy nie używałam jednak w kuchni pęczaku. Kojarzył mi się tylko i wyłącznie ... z przynętą na ryby 😉 No i okazuje się, że ryby wiedzą co dobre! Bo pęczak jest pyszny! Bardzo odpowiada mi jego delikatnie orzechowy smak. Odkąd poznałam jego smak ... sypię go, gdzie tylko się da 😊 Zamieniam np. ziemniaki w zupie na pęczak, gotuję go do gulaszu, a ostatnio zrobiłam z warzywami. Pod tą postacią był dodatkiem do gotowanych klopsików. Danie wyszło tak pyszne, że od samej kaszy nie mogłam się oderwać! Dla mnie dodatek mięsa i sosu był po prostu ... zbędny 😉, no ale przecież nie gotuję tylko dla siebie 😙



Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • koperek

Wykonanie:

Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. W garnku zagotować 3 szklanki wody, lekko osolić, dodać łyżkę oleju i wsypać kaszę. Zagotować, zmniejszyć gaz na min. i gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie gaz wyłączyć, a kaszę zostawić w garnku na czas przygotowywania warzyw.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy na złoto. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy, startą na tarce o najmniejszych oczkach marchewkę i pietruszkę. Całość podsmażamy około 10 minut, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy kolejne 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, a następnie całą zawartość patelni przekładamy do garnka z ugotowaną kaszą. Posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. 
Podajemy jako dodatek do mięsa, lub jako osobne bezmięsne danie.