poniedzia艂ek, 8 maja 2017

AROMATYCZNE SPAGHETTI Z SZYNK膭 I PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE

Prosto i szybko. I smacznie rzecz jasna 馃槉 Klasyczne spaghetti z ulubionym chyba przez wszystkim sosem pomidorowym, kt贸ry wzbogaci艂am o pokrojone pieczarki i ko艅c贸wki szynki, kt贸re znalaz艂am w lod贸wce. 
Do tego odrobina bazylii, z膮bek (b膮d藕 dwa) czosnku i pyszne, 
aromatyczne danie gotowe 馃槉
Je艣li pominiemy szynk臋, wyjdzie bezmi臋snie, ale r贸wnie smacznie 馃槈



Sk艂adniki:

makaron spaghetti

Na sos:

  • 2 艂y偶ki m膮ki pszennej
  • 500 g przecieru pomidorowego, g臋sty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki
  • 200 g pieczarek
  • 艣mietana 18%
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 cebula
  • s贸l 
  • pieprz
  • cukier 
  • s艂odka papryka
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
dodatkowo: 艣cinki szynek

Wykonanie: 

Spaghetti gotujemy  wg przepisu na opakowaniu.

Sos: 
Cebul臋 kroimy w kostk臋, sma偶ymy na z艂oty kolor, do podsma偶onej cebuli dodajemy posiekany z膮bek czosnku. Chwil臋 podsma偶amy po czym dodajemy pokrojone drobno pieczarki, i pokrojon膮 szynk臋. Mieszamy i sma偶ymy oko艂o 10 minut na ma艂ym ogniu. Nast臋pnie dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy sol膮, pieprzem, odrobin膮 cukru, papryki, i bazylii. Zagotowujemy. M膮k臋 rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotuj膮cy si臋 sos ci膮gle mieszaj膮c. Teraz wystarczy tylko doprawi膰 sos 艣mietan膮 rozrobion膮 wcze艣niej w niewielkiej ilo艣ci sosu, 偶eby si臋 nie zwa偶y艂a i prze艂o偶y膰 do sosu ugotowany wcze艣niej makaron. 


3 komentarze:

  1. Hmm musi by膰 pyszne!
    U mnie dzi艣 na obiad te偶 bedzie spaghetti, ale z kurczakiem i szpinakiem :)

    OdpowiedzUsu艅