Klopsy jajeczne ka偶dy zna 馃槉
Wydaje mi si臋, 偶e do艣膰 cz臋sto goszcz膮 na naszych sto艂ach. U mnie tak raz na 2 miesi膮ce s膮 serwowane jako danie obiadowe, z ziemniaczkami, sur贸wk膮 lub innym warzywkiem. Z regu艂y do masy na takie klopsiki dorzucam od siebie co艣 jeszcze np. pieczarki otrzymuj膮c w ten spos贸b klopsy jajeczno-pieczarkowe, albo warzywa - i powstaj膮 wtedy pyszne klopsy jejczno-warzywne. Tym razem moj膮 podstawow膮, jajeczn膮 wersj臋 kotlecik贸w wzbogaci艂am o kawa艂ki tu艅czyka w ods膮czonego z zalewy.
Wysz艂o bardzo fajne zestawienie smakowe: mocno jajeczne, lekko rybne ... Polecam 馃槉
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 2 puszki tu艅czyka w sosie w艂asnym
- koperek lub natka
- 1 kajzerka lub odrobina bu艂ki tartej
- cebula
- bu艂ka tarta
- s贸l,pieprz
- olej do sma偶enia
Tu艅czyka ods膮czy膰 z zalewy, prze艂o偶y膰 do miseczki. Bu艂k臋 namoczy膰, jajka ugotowa膰 na twardo, obra膰 i zmieli膰 wraz z wyci艣ni臋t膮 bu艂k膮. R贸wnie dobrze mo偶na je po prostu podusi膰 widelcem - b臋dzie szybciej. Doda膰 posiekan膮 i podsma偶on膮 cebul臋, s贸l, pieprz, koperek,wbi膰 surowe jajko, doda膰 tu艅czyka i wymiesza膰. Uformowa膰 kotlety. Obtacza膰 w tartej bu艂ce i sma偶y膰 na oleju z ka偶dej strony na z艂oty kolor. Fajnie smakuj膮 na ciep艂o jako danie obiadowe, ale r贸wnie pyszne s膮 na zimno, pokrojone w plasterki na kanapki.
Bylo pyszne!
OdpowiedzUsu艅