wtorek, 16 maja 2017

KLASYCZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU

Fasolkę po bretońsku gotuję zazwyczaj korzystając z fasoli z puszki. Zwyczajnie dlatego, że tak jest szybciej. A kiedy pracuje się 6 dni w tygodniu, wierzcie, że każda wolna chwila jest na wagę złota 😉 
Fasolka po bretońsku to dobry sposób na "czyszczenie lodówki" z nadmiaru wędliny, boczku czy szynki. 
Czasem przyrządzam ją z z czerwonej fasoli, której smak bardzo lubię, a czasem po prostu z białej konserwowej. Tym razem jednak nabrałam ochoty na fasolkę po bretońsku ugotowaną na bazie suchej fasoli "Jaś" i dobrze się stało, bo okazało się, że ... na blogu nie mam przepisu na to pyszne, jednogarnkowe danie 😊




Składniki:
  • 400 g fasoli "Jaś"
  • 3 pętka kiełbasy
  • kawałek boczku
  • pomidory z puszki
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • cząber
  • majeranek
  • sól
  • ostra papryka
  • szczypta cukru

Wykonanie:



Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odlać wodę, w której się  moczyła  i zalać świeżą dodać liść laurowy, ziele angielskie, cząber, majeranek i gotować fasolę na małym ogniu do miękkości. Boczek pokroić w kostkę podsmażyć na suchej patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć także kiełbasę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie przełożyć całą zawartość patelni do ugotowanej fasoli. Dodać pomidory (ja blenduję wcześniej),przecier pomidorowy, sól, przyprawy i gotować całość chwilę, aby smaki wzajemnie przeszły. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz