piątek, 27 lutego 2015

PIKANTNE LECZO MAKŁOWICZA

Przepis na leczo Roberta Makłowicza zawiera praktycznie 3 składniki: paprykę, cebulę i pomidory. Zupełnie pomija on tak powszechnie dodawaną przez wszystkich cukinię czy pieczarki. 
Ja jednak, aby trochę wzbogacić jego wersję dodałam do tej pysznej jednogarnkowej potrawy chudą lisiecką kiełbasę i kilka pieczarek. 
Bo jakoś chyba przyzwyczailiśmy się do bardziej treściwej formy leczo z boczkiem lub kiełbasą, zwłaszcza jeśli  ma ono stanowić danie obiadowe 😎
Ja zawsze zjadam leczo z pieczywem, mąż natomiast zajadał się wersją ... z ryżem 😀



Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szt czerwonej papryki +2 pomarańczowe (oczywiście można dodać wszystkie kolory papryk)
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym/ew. przecier pomidorowy
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól
  • u mnie dodatkowo :
  • 1/2 kg dobrej, chudej kiełbasy
  • ok 400g  pieczarek



Wykonanie: 


Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, kładziemy do rondla, na rozgrzany olej, szklimy mieszając od czasu do czasu.  Po chwili dokładamy obrany i drobno posiekany czosnek.  Zdejmujemy na chwilę naczynie z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy i  stawiamy ponownie na ogniu. Kiełbasę kroimy w półplasterki, przekładamy do rondla z cebulą. Chwilę podsmażamy całość, a następnie dodajemy pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na  kawałki papryki. Podsmażamy całość ok 10 minut i dodajemy pokrojone pieczarki. Wlewamy pomidory w sosie własnym (ja zawsze wczesniej je blenduję ) doprawiamy ostrą papryką w proszku, solą, a czem jeszcze szczypta cukru, jeśli nasze pomidory były kwaskowe. Dusimy na małym ogniu maksymalnie 15 minut, uważając, aby nie rozgotować papryki.





poniedziałek, 23 lutego 2015

FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ

Ciasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne. 
Ja  inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone.
Oszczędzam czas i mam gwarancję, że cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-)))
Kiedy dysponujemy już  gotowym ciastem, zrobienie  takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :)




Składniki:

  • op. ciasta francuskiego
  • 1 całe jajko
  • marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła)
  • 3 łyżki grubego cukru do dekoracji
  • 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu



Wykonanie: 



Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Piekłam w temp.200st do zrumienienia - około 15 minut.












piątek, 20 lutego 2015

STROGANOW Z KURCZAKA I PORA WG JAMIEGO OLIVERA

Większość potraw przygotowywanych przez Jamiego Olivera ma tę zaletę, że ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a składniki użyte do potrawy są proste i niewyszukane.  Taką kuchnię właśnie lubię :)) 

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" z moimi małymi modyfikacjami.





Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 małe pory
  • 100 g  pieczarek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 100 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie: 
Pora pokroić w półplasterki i zeszklić w raz z posiekanym czosnkiem  na łyżce oliwy, następnie dodać  bulion, odrobinę soli i pieprzu , i dusić pod przykryciem około 5-10 min, aż por zmięknie. W tym czasie pokroić piersi w kostkę,  pieczarki i marchewkę w plasterki. Gdy pory będą miękkie dodać kurczaka,   pieczarki i marchew.  Dusić całość około 20 min. Następnie dodać śmietanę oraz posiekaną natkę lub koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać najlepiej z ryżem.



środa, 18 lutego 2015

SZPLITRY DANUSI

Czemu szplitry? I czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ... 
Już wyjaśniam :))
Szplitry - to pyszne małe ciasteczka rodem z Górnego Śląska. 
Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) .
Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana.
 A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Danusi, postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :))

Polecam ten przepis gorąco, bo ciasteczka są  pyszne i szybkie do zrobienia :))



Składniki: (na ok 50 małych sztuk)
  • 250 gram masła o temperaturze pokojowej
  • 250 gram mąki pszennej 
  • 1 żółtko  
  • 50 ml kefiru (ja dałam jogurt naturalny)
  • 1 cukier waniliowy 
  • słoik powideł śliwkowych (230g)
  • 2 łyżki cukru jeśli nie będziemy lukrować ciastek, ani posypywać cukrem pudrem, jeśli lukrujemy - cukier pomijamy


Wykonanie:


 Masło zmiksować mikserem. Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie  wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub  zagnieść  ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5cm, jeśli będzie się trochę kleiło, podsypujemy niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinamy dowolne kwadraty, na środek nakładamy powidła lub marmoladę (nie polecam dżemu - wycieknie). Dwa rogi składamy do środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach do ciasta wyłożonych papierem do pieczenia. 



Pieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. 
Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy niewielką ilość cukru do ciasta, są pyszne nawet bez lukru.







niedziela, 15 lutego 2015

SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA

Por to obok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich. 
Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość. 
Fajnie komponuje się z mięsem, ale pasuje także i np. do smażonej ryby.
Staram się ją przyrządzać jak najczęściej, szczególnie jesienią i zimą, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin. 





Składniki:

  • białe części z 2 porów
  • 2 marchewki
  • 4 rzodkiewki
  • 1 nieduże jabłko
  • sól
  • szczypta cukru
  • śmietana 12%
  • koperek


Wykonanie: 



Por myjemy dokładnie i kroimy w paseczki. Marchew, jabłko i rzodkiewkę ścieramy na oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy śmietanę (ja dodałam 2 łyżki). Jeśli nie liczymy kalorii możemy łyżkę śmietany zamienić na łyżkę majonezu. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.





piątek, 13 lutego 2015

ZIEMNIAKI FASZEROWANE FETĄ

Lubię takie szybkie, proste dania, które w połączeniu np. z sałatą czy ulubioną surówką stanowią dla mnie pożywne danie obiadowe. 
Do takich faszerowanych ziemniaków możemy oczywiście sporządzić dowolny farsz, możemy użyć też sera żółtego zamiast fety, jednak ja lubię farsz właśnie z fetą, gdyż jest lżejszy i mniej kaloryczny niż z dodatkiem pięknie ciągnącego się serka :-) 
W każdym razie polecam przepis na ciepłą kolację, grilla czy jako danie obiadowe.



Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 200g sera feta
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • pasek boczku lub kawałek kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy al dente tak, aby można było je po wystudzeniu wydrążyć. Po ugotowaniu każdy ziemniak przekrawamy na pół i łyżeczką drążymy środek. Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i wraz z cebulą, boczkiem i czosnkiem smażymy na oleju, aż odparuje z nich woda. Studzimy. Fetę dusimy widelcem. W misce mieszamy fetę, z przesmażoną wcześniej zawartością patelni. Dodajemy pieprz i słodką paprykę (sól pomijamy, ze względu na słoną fetę). Na każdej połówce wydrążonego ziemniaka układamy nasz farsz.



 Posypujemy koperkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 15 minut. 








wtorek, 10 lutego 2015

SIEKANE KOTLETY DROBIOWE Z PAPRYKĄ

Pyszne drobiowe kotlety w trochę mniej tradycyjnej formie,
są częstym gościem na moim stole. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Dodatek kolorowej papryki sprawia, że oprócz tego, iż są pyszne, są też miłe dla oka 😊
 A jemy ... także oczami prawda? 😉


Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  •  natka pietruszki lub szczypior
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 całe jajo
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • olej do smażenia

Wykonanie: 
Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać jajko, mąkę i majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą słodkiej i ostrej papryki oraz prażoną cebulką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniczku. 





czwartek, 5 lutego 2015

DOMOWA BIAŁA CZEKOLADA

Wszyscy liczący kalorie niech opuszczą ten post, albo ... zamkną oczy :)) 
Albowiem będzie grzesznie ... słodko i kalorycznie. 
I pyyysznie! :))
 Domowa czekolada. 
Śmietankowa rozkosz na podniebieniu.
 Już po maleńkim kawałku wyzwalają się endorfiny ...
Dziś w wersji "czystej" bez dodatków. Miłośnikom takiej dawki słodkości podpowiem tylko, że gdyby chcieli skorzystać z przepisu polecam moją wersję wzbogacić o suszoną żurawinę, posiekane pistacje czy wiórki kokosowe. 
Jest pysznie! :))





Składniki:

  • 400g śmietany 36%
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy


Wykonanie: 


Śmietanę wraz z cukrem i cukrem waniliowym wkładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem). Ja użyłam dużej, teflonowej, płaskiej patelni. Podgrzewamy na jak najmniejszym ogniu, ciągle mieszając ok. 40 minut. Po upływie 15-20 minut zauważymy, że masa zaczyna po woli gęstnieć. Po 40 minutach powinna już być bardzo gęsta. Im dłużej będziemy masę podgrzewać, tym nasza czekolada będzie później bardziej krucha. Nie zostawiajmy masy zbyt długo bez mieszania, gdyż gotując się lekko bulgocze, i może się przypalić.
Blachę smarujemy masłem i wylewamy na nią gorącą, gęstą masę czekoladową. Wystawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze zastygła. Następnie kroimy ostrym nożem (jeśli będą trudności nóż moczymy w gorącej wodzie). 





wtorek, 3 lutego 2015

PASTA Z TWAROGU, MAKRELI W POMIDORACH I OGÓRKA KONSERWOWEGO

Szybka, prosta, niskokaloryczna pasta do pieczywa. 
Dodatek makreli w pomidorach oraz ogórka konserwowego sprawia, że smakuje ona trochę inaczej niż ta,  zrobiona z wędzoną makrelą. 
Jest bardziej wyrazista i ostrzejsza w smaku. Ja uwielbiam wszelkie "mazidła" do chleba, więc i ta pasta bardzo mi smakuje :))




Składniki:

  • 250g twarogu
  • puszka makreli w pomidorach
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól
  • pieprz
Wykonanie: 


Twaróg mielimy, blendujemy lub dusimy widelcem. Dodajemy makrelę wraz z pomidorową zalewą. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pasty. Całość solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy łyżkę ketchupu. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut do lodówki.






niedziela, 1 lutego 2015

GĘSTA POMIDORÓWKA Z KASZĄ JAGLANĄ

Lekka, niskokaloryczna, zdrowa i do tego ... pyszna :)) 
Taka właśnie jest ta zupa. 
Ugotowana na samej włoszczyźnie , nie zawiera grama tłuszczu, a smak nadaje jej sok pomidorowy, który jest u mnie często bazą pomidorówki. 
Dodatek zdrowej, bezglutenowej kaszy jaglanej sprawia, że zupa jest syta i ma właściwości rozgrzewające (tak, tak kasza jaglana czyni cuda)...
 Dla mnie - traf w 10-tkę!




Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1l soku pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ziele angielski
  • liść laurowy
  • oregano


Wykonanie: 


Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 minut po czym dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy oraz szczyptę oregano. Wlewamy sok pomidorowy oraz dodajemy koncentrat. Kiedy warzywa są już miękkie, wyjmujemy je z wywaru. Możemy je wykorzystać np. do sałatki bądź pokroić w kostkę i wrzucić ponownie do zupy. Kaszę przelewamy na sitku zimną wodą, a następnie wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się lekkiej goryczki charakterystycznej dla kaszy jaglanej. Wrzucamy ją do gotującej się zupy i  gotujemy całość ok 20 minut. Zupa jest treściwa i gęsta chociaż niskokaloryczna. Jeśli lubimy możemy zabielić ją dodatkowo łyżką śmietany.