Pyszne drobiowe kotlety w trochę mniej tradycyjnej formie,
są częstym gościem na moim stole. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Dodatek kolorowej papryki sprawia, że oprócz tego, iż są pyszne, są też miłe dla oka 😊
A jemy ... także oczami prawda? 😉
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki pomarańczowej
- natka pietruszki lub szczypior
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 całe jajo
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- 2 łyżki prażonej cebulki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać jajko, mąkę i majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą słodkiej i ostrej papryki oraz prażoną cebulką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniczku.
To bardzo smaczne kotlety, ja też je robię czasami w różnych wersjach., ale z samymi paprykami nie robiłam, więc pomysł Helenko do wykorzystania dla mnie. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Czy majonez jest konieczny? (:
OdpowiedzUsuńMajonez scala nam masę mięsną, ale myślę, że nie jest on obowiązkowy. Spróbuj bez, albo ew. dodaj łyżkę dobrej oliwy. Pozdrawiam
UsuńJa nie dodaję majonezu i są w porządku, natomoiast przeważnie dodaję jeszcze podsmażone pieczarki i cebulkę:)
OdpowiedzUsuńNo no no palce lizać pewnie!
OdpowiedzUsuń