wtorek, 10 lutego 2015

SIEKANE KOTLETY DROBIOWE Z PAPRYKĄ

Pyszne drobiowe kotlety w trochę mniej tradycyjnej formie,
są częstym gościem na moim stole. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Dodatek kolorowej papryki sprawia, że oprócz tego, iż są pyszne, są też miłe dla oka 😊
 A jemy ... także oczami prawda? 😉


Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  •  natka pietruszki lub szczypior
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 całe jajo
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • olej do smażenia

Wykonanie: 
Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać jajko, mąkę i majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą słodkiej i ostrej papryki oraz prażoną cebulką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniczku. 





5 komentarzy:

  1. To bardzo smaczne kotlety, ja też je robię czasami w różnych wersjach., ale z samymi paprykami nie robiłam, więc pomysł Helenko do wykorzystania dla mnie. Dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy majonez jest konieczny? (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez scala nam masę mięsną, ale myślę, że nie jest on obowiązkowy. Spróbuj bez, albo ew. dodaj łyżkę dobrej oliwy. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ja nie dodaję majonezu i są w porządku, natomoiast przeważnie dodaję jeszcze podsmażone pieczarki i cebulkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No no no palce lizać pewnie!

    OdpowiedzUsuń