piątek, 20 lutego 2015

STROGANOW Z KURCZAKA I PORA WG JAMIEGO OLIVERA

Większość potraw przygotowywanych przez Jamiego Olivera ma tę zaletę, że ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a składniki użyte do potrawy są proste i niewyszukane.  Taką kuchnię właśnie lubię :)) 

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" z moimi małymi modyfikacjami.





Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 małe pory
  • 100 g  pieczarek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 100 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie: 
Pora pokroić w półplasterki i zeszklić w raz z posiekanym czosnkiem  na łyżce oliwy, następnie dodać  bulion, odrobinę soli i pieprzu , i dusić pod przykryciem około 5-10 min, aż por zmięknie. W tym czasie pokroić piersi w kostkę,  pieczarki i marchewkę w plasterki. Gdy pory będą miękkie dodać kurczaka,   pieczarki i marchew.  Dusić całość około 20 min. Następnie dodać śmietanę oraz posiekaną natkę lub koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać najlepiej z ryżem.



1 komentarz:

  1. Często oglądam Jamie O. To pozytwynie zakręcony gość, powiedziałabym że dobrze wychowany, cokolwiek to dzisiaj znaczy - potrzebuje kilku składników i juz coś zrobi na desce, która nie jedno przeszła...Ta potrawka musi byc bardzo smaczna/Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń