wtorek, 29 kwietnia 2014

PRZERWA URLOPOWA

Tak, tak ... każdemu należy się chwila wytchnienia nawet od najbardziej ulubionych zajęć ... taki mały detox będę miała i ja :) 
Bo urlop dla mnie to nie tylko wytchnienie od pracy ale także i od kuchni, i od komputera, przy którym spędzam (delikatnie mówiąc) sporo czasu. 
Wiem już dziś, że będą chwile, kiedy będzie brakowało mi  ... mojej kuchni , mojego laptopa, bloga i kontaktu z czytelnikami, ale tylko taki pełny wypoczynek daje gwarancje, że po powrocie ze zdwojoną siłą wrócę do pasji gotowania i blogowania :)
Także przez 2-3 tygodnie ładuję akumulatory, a potem oczywiście wracam do Was!



niedziela, 27 kwietnia 2014

PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ

Ponieważ od Świąt Wielkanocnych pozostał mi nie wykorzystany mielony ser, postanowiłam upiec sernik.
 Stary, sprawdzony przepis pochodzi z mojego "zeszytu z przepisami", w oryginale sernik oblany jest cytrynowym lukrem, ale w ramach porządków w zamrażarce postanowiłam pozbyć się zamrożonych jeżyn i zrobiłam do sernika jeżynową polewę. 
Sernik jest wysoki i bardzo puszysty a dodatek jeżynowej polewy dodatkowo wzbogacił jego smak ...
To jeden z moich ulubionych! 😍
Oczywiście zamiast owocowej polewy mnożemy zrobić polewę czekoladową - też będzie pysznie!



Składniki: (tortownica 22cm)
  • 1 kg  dwukrotnie zmielonego twarogu (u mnie półtłusty, ale nie z wiaderka)
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 8 jajek
  • 1 op budyniu waniliowego  z cukrem
  • aromat cytrynowy
  • opcjonalnie:
  • 100g rodzynek
  • 100g skórki pomarańczowej

Składniki na mus:
  • ok 250g jeżyn
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 2 czubate łyżki cukru

Wykonanie:

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo  zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy.
Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy,  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta  patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 

Jeżynowy mus:
Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczone jeżyny zblendować z płynną czekoladą na gładki mus.
 Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie.





piątek, 25 kwietnia 2014

KIR

Kir – to francuski koktajl alkoholowy, należący do aperitifów. 
Oryginalny  składa się z białego musującego wina i likieru z czarnej porzeczki (Crème de cassis) w proporcji  3/4 wina i 1/4 likieru. Kir Royal to odmiana tego pysznego koktajlu z wykorzystaniem szampana zamiast białego wina. 
Obie wersje są pyszne! 
Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym likierem z czarnej porzeczki albo oszukać nasze kubki smakowe jeszcze bardziej i użyć zwykłego syropu (np. z Herbapolu), który dodajemy do herbaty :)  
Wtedy nazwę "Kir" bezpiecznie jest poprzedzić słowem: domowy, abyśmy nie zostali zlinczowani  przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ... 



Składniki:
  • białe musujące lekkie wino
  • Crème de Cassis Liqueur
  • kilka malin i jeżyn


Wykonanie:

W wysokich kieliszkach mieszamy schłodzone wino  z likierem w proporcjach 3:1. Dekorujemy owocami. Pijemy zaraz po przyrządzeniu.












czwartek, 24 kwietnia 2014

GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM

Zdrowy i niskokaloryczny filet z kurczaka może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie do przyrządzenia. 
Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ...






Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szkl gęstego soku pomidorowego (ew. koncentrat pomidorowy)
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 marchewki
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18%
  • łyżka oleju
  • bulion



Wykonanie:

Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, słodką i ostrą papryką, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 1h (można przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą noc). Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz białą część pora. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy podsmażając ze wszystkich stron. Kiedy mięsko jest już podsmażone dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy zawartość patelni bulionem (ew. wodą) i  sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu.
Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym makaronem.





środa, 23 kwietnia 2014

LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE

Szybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej kawki ☕

Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy spód biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko. 

Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na "Kubusiu" ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku 😋👌






Biszkopt:(na tortownicę o średnicy 24 cm)

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca.


Zielona masa budyniowa:

  • 1 duży sok zielony ,,Kubuś"  
  • 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru 
  • 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem
Sok wlewamy do garnka, zostawiając 1/2 szklanki  do rozmieszania budyniu.
Doprowadzamy do wrzenia i do wrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód.

Masa śmietanowa:

  • ½ l śmietany kremówki 30 %
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe
  • 1 szklanka wody

Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy aż  ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, po czym delikatnym strumieniem wlewamy tężejącą  galaretkę  ciągle miksując.


Na masę budyniową wylewamy masę śmietanową, wstawiamy do lodówki w celu ściągnięcia. W tym czasie rozpuszczamy 2 dowolne galaretki w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, studzimy i kiedy galaretka zacznie tężeć wlewamy na śmietankową warstwę.




piątek, 18 kwietnia 2014

KARKÓWKA W TOWARZYSTWIE BRĄZOWYCH PIECZAREK

Kolejna odsłona karkówki, tym razem uduszona ze sporą ilością cebuli 
oraz brązowymi pieczarkami. 
Takie połączenie to dla mojego podniebienia strzał w dziesiątkę! :) 
Do tego kasza i ... cóż chcieć więcej?




Składniki: 
  •   700 g karkówki b/k
  •  350 g brązowych pieczarek
  •  2  duże cebule
  •  przyprawa do karkówki
  •  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  •  1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  •  1 łyżka śmietany 18%
  •  sól, pieprz,
  •  ziele angielskie,
  •  liść laurowy
  •  granulowany czosnek, 
  • słodka papryka 
  • majeranek
  • łyżka oleju lub oliwy

Wykonanie: 

Karkówkę pokroić w plastry ok 1cm każdy.  Posypać z obu stron  przyprawą do karkówki, majerankiem,słodką papryką. Odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Można przygotować sobie poprzedniego wieczoru i zostawić w lodówce na noc. Po wyjęciu z lodówki mięso podsmażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki.
Pieczarki  umyć i pokroić w plasterki, małe zostawić w całości. 
W  garnku ułożyć warstwami: podsmażone mięso, pieczarki, cebulę. Zalać wodą (lub bulionem).
Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę i odrobinę granulowanego czosnku 
Dusić ok. 1 godziny do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia dodać do smaku łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz śmietanę. Zagotować.



środa, 16 kwietnia 2014

BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA

Szybka, prosta i bardzo smaczna 😍 Przygotowanie jej zajęło mi dosłownie 20 minut!
 Kolejna babkowa odsłona 😊
Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co sprawia, że babeczka jest lekka, puszysta, wilgotna i efektowna kolorystycznie ... 
Polecam gorąco!





Składniki: wszystkie o temperaturze pokojowej

  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • 1 op cukru waniliowego (16 g)
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 300 ml oleju
  • 260 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel truskawkowy (40g) bez cukru
  • 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
  • łyżeczka soku z cytryny



Wykonanie: 


Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej, aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy łyżką. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wylewamy najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na ok 45 min (ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - sprawdzamy po tym czasie, czy ciasto jest upieczone). Zostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy.





PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI

Przepis na pasztet, a właściwie "jego zarys" otrzymałam od jednej z klientek w sklepie. Okazało się, że do pasztetu wcale nie ma obowiązku dodawania wątróbki, praktycznie nadaje ona tylko koloru pasztetowi. 
Pani Danusia robi pasztet wg tego przepisu od 20 lat ... :) 
Skłoniło mnie to do wypróbowania jej  przepisu, chociaż nie ukrywam, że pasztet w moim domu nie zajmuje 1 miejsca, moi domownicy wolą pieczeń lub pieczone mięsko niż pasztet.
 Ale Święta Wielkanocne to taki szczególny czas pieczenia pasztetów, więc i ja w tym roku uległam pokusie... 
I nie żałuję, bo pasztet wyszedł pyszny! 
Szczególnie smakował mi taki na zimno, z chrzanem... pychotka :)) 
Na pewno wrócę nie raz do tego przepisu ...




Składniki na  2 formy keksowe:

  • 600g łopatki
  • 600g karkówki
  • 1kg słoniny bez skóry
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu


Wykonanie:

Mięso (łopatkę i karkówkę) pokroić w kostkę 3cm x 3cm, włoszczyznę obrać. Wszystko włożyć do szerokiego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą do wysokości mięsa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na min ogniu ok 1,5 godziny. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z wywaru (wywar zachować) zmielić wraz z warzywami, (niestety jest wtedy większe prawdopodobieństwo, że taki pasztet z warzywami nie wytrzyma nam tak długo, jak zrobiony z samego mięska) 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa, wraz z pokrojoną w kostkę słoniną.
Następnie dodajemy do pasztetowej masy:
4 żółtka (białka ubijamy osobno)
majeranek
odrobinę gałki muszkatołowej
paprykę słodką
Mieszamy dokładnie całość. Jeśli masa jest zbyt sura, a chcemy, aby pasztet był bardziej smarowny, dodajemy 1/2 szklanki wywaru od gotowania mięsa i warzyw. Następnie dodajemy  ubitą pianę z białek i mieszamy całość dokładnie.
keksówki smarujemy smalcem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy pasztet dokładnie uciskając,aby wypełnił wszystkie wolne przestrzenie. nakładamy go do wysokości 3/4 naszych foremek. Wierzch wyrównujemy i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 45 minut, po tym czasie zmniejszamy gaz do 160st i dopiekamy pasztet jeszcze ok 15 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.
Pasztet bez problemu możemy mrozić.





poniedziałek, 14 kwietnia 2014

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM

 Niestety pierogi nie są moją mocną stroną :( 
Po ich ugotowaniu zawsze znajdę jakieś tam "ale" dotyczące przeważnie ciasta. Może dlatego, że robię je bardzo rzadko i za każdym razem korzystam z innego przepisu? :) 
Tym razem skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz zarówno na ciasto jak i na farsz. 
I chyba już przy tym przepisie zostanę bo ciasto wyszło delikatne, a farsz bardzo smaczny.




Składniki na ciasto:
  • 400g mąki
  • 1 całe jajko
  • 250ml gorącej wody

Na nadzienie:
  • kostka białego sera (200g)
  • 250g mrożonego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Chwilkę wyrabiać aż z mąki i wody powstanie ciasto - wtedy wbić jajko.Wszystko dokładnie wyrobić dłońmi, ciasto nie powinno być twarde tylko dość luźne, bo wtedy  po ugotowaniu będzie miękkie.
Wyrobione ciasto rozwałkować dość cienko na ok. 5 milimetrów. Szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów wykrawać kółka. Nakładać do na środek farsz i dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku,  po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle  bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :)

 ja osobiście pierogi ze szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko odcedzone 
z wody :)



niedziela, 13 kwietnia 2014

DROŻDŻOWA CHAŁA Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI

Dziś w ramach przedświątecznych porządków w lodówce postanowiłam po raz ostatni przed świętami upiec coś słodkiego :) 
Było pół kostki drożdży i pół słoika powideł śliwkowych i napoczęty kartonik mleka ... tak więc problemu co upiec nie było, rozwiązanie nasunęło się samo - oczywiście ciasto drożdżowe :) 
Tym razem w postaci chałki.
Chyba nie jest mi jednak dane, upiec ładną, małą, zgrabną chałeczkę :( 
Moje chałki rozrastają się zawsze do niebotycznych rozmiarów i pękają we wszystkich możliwych miejscach ... 
Tracą przez to co prawda na wyglądzie, ale ani trochę nie ujmuje im to smaku ... 




Składniki :
  • ok 500g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 60 g miękkiego masła

powidła śliwkowe
Wykonanie:
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić  w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość (na ok. 1h.)
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę (blat kuchenny) posypany mąką. Rozwałkować nadając kształt prostokąta. Podzielić na 3 długie paski. Na każdym pasku rozłożyć wzdłuż powidła, złożyć na pół i skleić brzegi. Wszystkie 3 paski zapleść tak jak pleciemy warkocz. Posypać kruszonką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej chałkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 45 minut.




czwartek, 10 kwietnia 2014

BABKA CZEKOLADOWA MOJEJ MAMY

Moja ukochana, ulubiona ... lekko wilgotna, długo utrzymująca świeżość, aromatyczna, lekko pachnąca rumem ... 
Mało tego - im starsza tym lepsza!
Ilekroć moja mama pyta się co upiec na mój przyjazd do PL - odpowiadam bez wahania: babkę gotowana albo babkę czekoladową :) 
Uwielbiam obie i nie wiem, którą bardziej ...
Zapraszam na Babkę Czekoladową Mojej Mamy :))



Składniki i wykonanie:


Piec ok 55 minut w temp. 180st (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu polewamy (smarujemy) babkę odlaną wcześniej polewą.

Efekt końcowy:








poniedziałek, 7 kwietnia 2014

SURÓWKA SAMO ZDROWIE

Ta surówka nie może nazywać się inaczej :) 
Wszystkie jej składniki są zdrowe i niskokaloryczne. 
Surówka wspaniale pasuje jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze sprawdzi się przy grillu. Miseczka takiej surówki dla mnie jest również pysznym rozwiązaniem na zdrową kolację :)) 
Polecam gorąco!




Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • biała część małego pora
  • 1 biała rzodkiew
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • jogurt grecki
  • szczypiorek



Wykonanie:

Sałatę myjemy, kroimy na paski. Rzodkiew ścieramy na drobnych oczkach, podobnie jak rzodkiewkę i ugotowane na twardo jajka. Pora kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę cukru, pokrojony szczypiorek oraz  jogurt grecki (osoby preferujące majonez mogą dodać łyżkę majonezu). Chłodzimy ok 30 minut w lodówce.



niedziela, 6 kwietnia 2014

KOKOSOWE CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH

          Przepis na to ciasto wpadł mi w oko już ... ho hoo daawno temu. 
             I czekał sobie kilka lat spokojnie w starym zeszycie na swoją kolej,
                                                              żeby go wypróbować 😉
        I się doczekał. Szczególnie intrygowała mnie masa jogurtowa: 
         jaka wyjdzie? Okazało się, że obawy moje były zupełnie niesłuszne ...                                                          ciasto jest bardzo smaczne! 
                 Masa jogurtowo-kokosowa delikatnie kwaskowa, przełamana          słodkim dżemem z czarnej porzeczki ... do tego sypka maślana kruszonka.       Polecam jedynie po wystudzeniu dobrze schłodzić ciasto w lodówce, 
                               bo warstwa jogurtowa nie jest mocno sztywna, 
                                                         chociaż kroi się ja bez problemu. 
           Podobno w oryginalnym przepisie zamiast jogurtu jest śmietana, 
                                     ale ... ja  nie zamieniłabym składników 😉
               Bo jak przyjemnie jest bez wyrzutów sumienia sięgnąć 
                   po drugi kawałek myśląc: przecież tam jest tylko jogurt! 😋
                                                      



Składniki na ciasto:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 250g masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć ze sobą najlepiej przy pomocy malaksera lub miksera. Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Ja lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego dnia.

Składniki na masę jogurtową:
  • 3 op.  jogurtów  (u mnie jogurt grecki po 400g każdy)
  • 250g drobnych wiórków kokosowych 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • aromat waniliowy
  • 5 białek
  • 3/4 szkl cukru
Ponadto: 
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g)


Wykonanie:

Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Przełożyć do masy  jogurtowej i dokładnie wymieszać.
Ciasto (wcześniej przygotowane) wyjąć z lodówki. Blaszkę 20x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Docisnąć, aby można było na nim rozsmarować dżem. Wyłożyć dżem porzeczkowy, łyżką delikatnie go rozsmarować na całej powierzchni ciasta.  Na dżem wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego :)





piątek, 4 kwietnia 2014

OGÓRKOWA Z LANYMI KLUSKAMI

Jest na blogu już ogórkowa z ziemniakami,  jest z ryżem, a dziś kolejna odsłona tej pysznej i chyba lubianej przez wszystkich zupki : z lanymi kluskami :), ugotowana na drobiowych skrzydełkach. 
Gdybym miała ocenić, która jest Nr 1 - chyba bym nie umiała :) 
Mimo delikatnej zmiany smaku - wszystkie uwielbiam!

Przepis na zupę jest identyczny jak na OGÓRKOWĄ NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH, z tą różnicą, że tym razem zupę gotowałam na skrzydełkach drobiowych i zamiast ziemniaków zrobiłam lane kluski.




Składniki na lane kluski:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki


Wykonanie:


Jajka rozbijamy do miseczki. Dodajemy 4 łyżki mąki.
Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej masy.
Jeśli będzie za gęsta dolewamy troszeczkę wody i mieszamy znów.
Masę wlewamy na gotującą się zupę. Delikatnie mieszamy.