Zdrowy i niskokaloryczny filet z kurczaka może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie do przyrządzenia.
Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ...
Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ...
- 2 piersi z kurczaka
- 1 szkl gęstego soku pomidorowego (ew. koncentrat pomidorowy)
- 1 cebula
- biała część pora
- 3 ogórki kiszone
- 2 marchewki
- przyprawa do kurczaka
- papryka ostra
- papryka słodka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18%
- łyżka oleju
- bulion
Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, słodką i ostrą papryką, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 1h (można przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą noc). Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz białą część pora. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy podsmażając ze wszystkich stron. Kiedy mięsko jest już podsmażone dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy zawartość patelni bulionem (ew. wodą) i sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu.
Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym makaronem.
bardzo dziękuję za podanie tego przepisu! Dzięki Tobie zrobiłam wspaniały obiad dla siebie i moich rodziców, dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało ;-) pozdrawiam i zapraszam ponownie :)
UsuńZadziwiło mnie połączenie soku pomidorowego i ogórków kiszonych, ale wyszło bardzo dobre, chociaż trochę rzadsze, bo nie wiedziałam ile dodać bulionu. :)
OdpowiedzUsuńsos pomidorowy z ogórkami pokrojonymi w paseczki jadłam po raz pierwszy uuu... wiele-naście lat temu :-) dlatego znane jest mi to połączenie i bardzo mi odpowiada :) pozdrawiam
UsuńBardzo smaczna potrawa, zamiast soku dodałam pomidory z puszki, puszka byla zaczęta, więc postanowiłam wykorzystać do końca.
OdpowiedzUsuńPycha, polecam
Pycha.Moja corka nie lubi ogorkow kiszonych a tu nawet nie wyczula i wszystkim smakowalo a gulasz byl zrobiony kilkanascie osob i wszyscy prosili o przepis...
OdpowiedzUsuńBaaardzo się cieszę, że smakowało :-) Zapraszam do korzystania z przepisów :-))
UsuńDzień dobry, dziś zamierzam zaserwować gulasz na obiad, proszę tylko dać znać ile, jak dużo bulionu użyć?
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Witam. Pewnie już za późno na moją podpowiedź :-( Ale niestety nie mam możliwości być zawsze dyspozycyjna. Bulionu tyle, aby pokrył mięso. Ale jeśli będzie go trochę więcej, lub trochę mniej, nie wpłynie to na smak potrawy :-) Pozdrawiam.
Usuń