Szybka, prosta i bardzo smaczna 馃槏 Przygotowanie jej zaj臋艂o mi dos艂ownie 20 minut!
Kolejna babkowa ods艂ona 馃槉
Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co sprawia, 偶e babeczka jest lekka, puszysta, wilgotna i efektowna kolorystycznie ...
Polecam gor膮co!
Polecam gor膮co!
- 4 jajka
- 220 g cukru
- 1 op cukru waniliowego (16 g)
- 200 g jogurtu greckiego
- 300 ml oleju
- 260 g m膮ki
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 1 kisiel truskawkowy (40g) bez cukru
- 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru
- 艂y偶eczka soku z cytryny
Ca艂e jajka ubijamy do bia艂o艣ci z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest ju偶 niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, m膮k臋 z proszkiem do pieczenia oraz olej, a偶 do wyczerpania sk艂adnik贸w. Ca艂o艣膰 miksujemy, a偶 wszystkie sk艂adniki dok艂adnie si臋 po艂膮cz膮. Nast臋pnie ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy 艂y偶k膮. Form臋 z kominkiem smarujemy mas艂em i obsypujemy kasz膮 mann膮 lub bu艂k膮 tart膮. Do formy wylewamy najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na ok 45 min (poniewa偶 ka偶dy piekarnik piecze inaczej - sprawdzamy po tym czasie, czy ciasto jest upieczone). Zostawiamy do wystygni臋cia w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy.
Jaka urocza, kolorowa,
OdpowiedzUsu艅Serdecznie zapraszam do udzia艂u w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
dzi臋kuj臋 bardzo, ch臋tnie zajrz臋 czego konkurs dotyczy :) pozdrawiam
Usu艅Wlasnie pieke teraz te babke mam nadzieje ze wyjdzie :) bo zmodyfikowalam przepis - nie czekajac na odpwiedz (bo czasu nie bylo) zda艂am si臋 na logige i tu moje pytanie - czy oleju w przepisie nie powinno byc 300ml zamiast 30 ml? Aaaaa mam nadziejje ze to b艂ad - bo da艂am 300 ml czyli szklanke jak czesto bywa w babkach :) Pozdrawiam Nadia
OdpowiedzUsu艅Oczywi艣cie Nadiu, logika dobrze Ci podpowiedzia艂a i wielkie dzi臋ki za "wy艂apanie" b艂臋du. Koniecznie daj zna膰 czy babka wysz艂a i czy smakowa艂a :) pozdrawiam
Usu艅Jaka wielko艣膰 formy do babki ?
Usu艅Jaka wielko艣膰 formy do babki ?
Usu艅Babka nie jest du偶a. Moja forma o 艣rednicy 22-23 cm nie by艂 wype艂niona do ko艅ca.
Usu艅Moja babka po 45 minutach jest nie upieczona, piek臋 nast臋pne 45 minut...co艣 nie tak z moim piekarnikiem?. Inne ciasta ok , tylko w wysokich formach jest problem.
OdpowiedzUsu艅Trudno mi co艣 tutaj poradzi膰 馃槳, to ma艂a porcja, wi臋c moim zdaniem po 50-55 min max babka powinna by膰 upieczona.
Usu艅Niestety nie po 45 min qciaz nie upieczona
OdpowiedzUsu艅Przykro mi, to musi by膰 wina piekarnika. Ja wszystkie babki piek臋 max 50 minut.
Usu艅Czy zamiast oleju mo偶na da膰 mas艂o i w jakiej ilo艣ci
OdpowiedzUsu艅